İnek ve lalelerden sonra sıra dev ayakkabılarda

Güncelleme Tarihi:

İnek ve lalelerden sonra sıra dev ayakkabılarda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00

1 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un en önemli caddeleri ve alışveriş merkezleri dev ayakkabılarla donatılacak. Shoe Art İstanbul kapsamında, moda ve endüstri tasarımcıları, mimarlar ile ünlülerden oluşan 100 isim, dev ayakkabılar tasarladı.

Cow Parade’i hatırlarsınız. Geçen yıl 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında şehrin dört bir yanını inekler basmıştı. Tüm dünyada 54 şehirde düzenlenen inek yürüyüşü adlı serginin İstanbul ziyareti başarılı geçmişti. Açık arttırmayla satılan ineklerden toplam 850 milyarlık gelir elde edilmiş, bu tutar üç sivil toplum örgütüne bölüştürülmüştü. Sonra da İstanbul sokaklarını dev lale heykelleri kaplamıştı.

Cow Parade’in İstanbul’a gelmesine aracı olan ve bu sene dev ayakkabı heykelleri ile gündeme tekrar gelen Sinpa şirketi Yönetim Kurulu Üyelerinden Ayşe Zorlu, "Amacımız şehri güzelleştirmek, sanatı sokağa indirmek. Firmaları, sanatçıları ve halkı bir araya getirmek, şehre bir hoşluk katmak" diyor. Projenin en önemli destekleyicisi Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül. Ana sponsor ise Hotiç. Ayakkabılar başta Şişli olmak üzere Nişantaşı, Teşvikiye, Abdi İpekçi gibi en işlek ve hareketli caddeler ile büyük alışveriş merkezlerinde sergilenecek. Etkinlik sonunda yapılacak açık arttırmayla satılacak, elde edilen gelir TEMA ve Türk Kalp Vakfı’na doğrudan bağışlanacak. Gece ve Gündüz isimli dev ayakkabıyı tasarlayan sanatçı Ertuğrul Ateş, "Bu tür projelerin toplum üzerinde yarattığı etki bence pozitif yönde. Toplumun sanatla buluşmasını sağlıyor. Gece ve Gündüz; sivri burunlu bir stiletto. Dışı günü içi geceyi yansıtıyor. Gecenin içinden çıkan bir kırmızı kurdele gündüze taşıyor; gece ve gündüzü birbirine bağlıyor. Ayakkabının üzerinde bulut, ay, yıldız resimleri yer alıyor" diyor.

YA SPOR AYAKKABI YA DA STİLLETTO

Ayakkabı heykelleri, stiletto ve spor ayakkabı olmak üzere 2 farklı biçimde tasarlandı. Dev ayakkabıların yükseklikleri 1.80 cm.’yi, genişlikleri ise 2.60 cm.’yi buluyor. Ayakkabı tasarlayacak insanlar işe başlamadan önce bir seçim yapmak zorundaydı. Sivri burunlu, topuklu bir stiletto mu, yuvarlak burunlu bir spor ayakkabı mı? Seçtikleri modelin fiberglas maketi onlara teslim edildi. Sonrasında tamamen özgürlerdi. İsteyen camlarla, boncuklarla kapladı, isteyen karman çorman boyadı. Fiberglas’tan yapılan ham ayakkabı maketlerin tamamını Cow Parade ineklerini ve İstanbul lalelerini de yapan heykeltraş Hakan Temur yaptı. Etkinliğin tanıtımı için kullanılan bir de ayakkabı motosiklet var. Her gün Şişli’de 12.00-17.00 saatleri arasında dolaşıp reklam yapacak.

Kimler katıldı

Kesinleşen isimler arasında Alinur Velidedeoğlu, Arzu Kaprol, Atilla Kuzu, Bahar Korçan, Emel Acar, Ertuğrul Ateş, İdil Tarzi, İsmail Acar, Yazbükey var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!