Metin FERAH/ BOLU, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2007 12:30
Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatristi Dr. Haluk Gülmez, ilkbaharın zekada patlama ayları olduğunu söyledi.
İlkbaharın insanlarda manik depresif (coşku) bozukluğunun hızlandığı aylar olduğunu belirten Gülmez, “Güneş ışınları, insanların vücudunda mutluluk hormonu artışına neden olur. Gün ışığının daha fazla olduğu ilkbahar ayları doğayla birlikte tüm insanlarda bir uyanma ve canlanma meydana gelmesine neden olur” dedi.
Güneş ışığının, depresyon üzerinde olumlu etkiler yaptığını söyleyen Gülmez, “Güneşi çok gören Akdeniz ülkesi insanları ne denli canlı ve mutluysa, güneş ışığının az görüldüğü kuzey ülkelerinde depresyon ve intihar vakaları o denli sıktır” diye konuştu.
Gülmez, ilkbahar coşkusunun insanları cesaretlendirdiğini ve zekalarında patlama meydana getirdiğini açıklayarak şöyle konuştu:
“Özellikle ilkbahar aylarında işadamları işlerini büyütme girişiminde bulunurlar. Yazarlar, en güzel romanları genellikle ilkbahar aylarında yazdıkları gibi, şairler de en güzel şiirlerini, besteciler en güzel bestelerini yaparlar. İlkbahar ayları zekalarda patlama aylarıdır. Ancak, bu ayların coşkusuna kapılarak işini büyütmek için aşırı riske giren, sık sevgili değiştiren, düzensizce para harcayan insanlar var.
Bu nedenle baharın coşkusuna fazla kapılmamak gerekir.”
Mevsimsel duygusal bozuklukların ilkbahar aylarında genellikle duygusal açıdan coşku ve canlanma şeklinde ortaya çıktığını vurgulayan Gülmez, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İlkbahar aylarında doğanın uyanışı ile birlikte insanlar coşkulu bir döneme girer. Aşırıya varan duygusal bozukluk, kısa süreli bahar aşklarının ortaya çıkmasına neden olur. İlkbahar aylarında daha hızlı yaşamaya dönük anlık heyecanlar yaşamak isteyen insanlar, aşırı para harcama eğilimi gösterirler. Bahar coşkusu karşı cinse karşı ilgi, özellikle kadınlarda abartılı süslenme ve makyajla ortaya çıkar.”