İlk Suudi filmi Bahreyn'de gösterimde

Güncelleme Tarihi:

İlk Suudi filmi Bahreynde gösterimde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 14:17

Suudi Arabistan sermayesiyle çekilen ilk sinema filmi, bu ülkede devam eden sinema yasağı nedeniyle, komşu Bahreyn'de gösterime girdi.

Haberin Devamı

Dinde aşırılık ve kadınların ezilmesiyle ilgili bir komedi olan "Keyf el Hal" (Nasılsın?) filmini izleyen Suudi Arabistan vatandaşları, filmin ülkeleri için ileri bir adım olduğunu söylediler. Rima Abdullah adlı bir kadın, "Güzel bir film. Suudi toplumunun yüzde yüz doğru bir tasviri. Hiçbir abartma yok. Filmi gerçekten kendi ülkemde seyretmek isterdim, en kötüsü de bu" dedi.

Prens el Valid bin Tallal'ın sahibi olduğu Rotana şirketi tarafından üretilen filmi izleyenlerden Abdullah el Hamide ise filmin gerçekleri tam da yansıtmadığını savunarak, "Dindar insanlar filmdekinden daha da kötüler, kadınlar ise daha çok eziliyor" dedi.

"Nasılsın?" filminde, film yönetmeni olacak serbest yaşayan bir kişiye ilgi duyan Seher adlı genç kadının öyküsü anlatılıyor. Genç kadının köktenci ağabeyi, kız kardeşi için dindar birini koca olarak uygun görür. Seher'in kardeşi ve ona eş olarak seçtiği dindar kişi filmde saldırgan, gerici ve komplocu olarak gösteriliyor. Filmin bazı sahnelerinde kadınlar yasağı delerek otomobil sürüyor, bazı sahnelerde erkekler istemeden kadınları evdeki giysileri içinde görüyor.
Filmin bir sahnesinde, bir alışveriş merkezindeki restoranda oturan bir grup genç erkek, copunu eline vurarak gelen sakallı bir din polisini görünce kaçıp namaz kılmaya gidiyor.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Dubai'de çekilen "Nasılsın?" filminde Suudi aktris Hind Muhammed ile bütün Arap ülkelerinin televizyonlarında gösterilen "Star Akademisi" yarışmasının birincisi Hişam Abdürrahman oynuyor.
Star Akademisi yarışması da radikal çevrelerin saldırılarına hedef olmuştu.

Suudi Arabistan'daki çok az sayıda film yönetmeni, diğer ülkelerde ve Avrupa festivallerinde gösterilen kısa filmler çektiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!