Hasan AY/İSTANBUL-Ahmet BAYRAK/MUĞLA (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 02:12
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Turkcell’in 2000 yılı Nisan ayında başlattığı ‘Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları’ projesi, meyvelerini vermeye başladı. Yazar Ayşe Kulin’in ‘Kardelenler’ kitabına konu olan başarılı öğrencilerden 13 yaşındaki Canan Ceyhaner, ‘Değerlerimiz’ konulu yarışmada ‘Ailem’ adlı resmiyle birinci oldu.
Canan, Budapeşte’deki kardeş okul Nemetvölgyi Altalan Iskala’ya gitmeye hak kazandı.
VAN’ın Muradiye İlçesi’nde ev hanımı bir anneyle inşaatlarda ancak iş bulduğu zamanlarda çalışan bir babanın 4 çocuğundan biri olan Canan Ceyhaner, evinden 1 kilometre uzaklıkta, kışın çoğu zaman kaloriferlerin yanmadığı
Atatürk İlköğretim Okulu’na okuma aşkıyla inatla gidip geliyordu.
Canan, sabahları tarlada çalıştı, evde kardeşlerine baktı, geceleri ise derslerini yaptı. Maddi güçlükler içindeki ailesi de kızlarının okuması için her şeyi yaptı. Canan’ın talihi, 1.5 yıl önce ÇYDD ve Turkcell’in ‘Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları’ projesiyle değişti. Canan, üstün başarısı sayesinde TED İstanbul Koleji’nin proje kapsamında verdiği bursu kazandı. Kardeşi Ceylan’la birlikte İstanbul’a okumaya gelen Canan, burada birçok şeyi ilk defa gördü.
YURTDIŞINA GİDECEK
Canan, buz pateni, eskrim, okçuluk, dağcılıkla ilk kez tanıştı, basketbol takımının vazgeçilmez oyuncusu oldu. Okuldaki ilk yılını ‘takdir belgesi’ alarak bitiren Canan, İngilizce ve Fransızca eğitimi aldı. Canan için flüt çalmak da ayrı bir tutku haline geldi. Canan, TED İstanbul Koleji’nin her yıl yaptığı ve kazananların Budapeşte’deki kardeş okul Nemetvölgyi Altalan Iskala’ya gitme hakkı kazandığı resim yarışmasına katıldı. 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri arasında yapılan ‘Değerlerimiz’ konulu yarışmada ‘En büyük değerim’ diye tanımladığı ailesini anlattığı resmiyle birinci olan Canan, Şubat ayında Budapeşte’ye gitme hakkı kazandı. Kültürler arasında kaynaşmayı sağlamak amacıyla her iki okulda da düzenlenen yarışmayla 3 gün Macar bir aileyle kalacak olan Canan’ı, yapacağı ilk yurtdışı seyahatinin heyecanı sarmış bile.
BABAMA BAKACAĞIM
Ailesinin kendisini İstanbul’a gönderirken hiç tereddüt etmediğini belirten Canan Ceyhaner, şunları söyledi: ‘Burada olduğum için çok şanslıyım. Van’da kalsaydım sanat, spor ve müzikle tanışamayacaktım. Burası geleceğim için çok iyi. Ailem benimle ve kardeşimle gurur duyuyor. Annem, babam okumamı çok istedikleri için hiç tereddüt etmeden beni gönderdiler. Yaz tatilinde Van’daki herkese hep burayı anlattım.’
ÇYDD’nin projesi sayesinde hayatının tamamen değiştiğini belirten Canan, daha şimdiden toplumsal projelerde yer almaya gönüllü:
‘Psikolog olmak istiyorum. Üzülen insanları teselli etmek, onların sorunlarını çözmeye yardımcı olmak istiyorum. Gelecekte başarılı bir işkadını olarak, özellikle benim gibi Doğu Anadolu’da okuyamayan çocuklara yardım edeceğim. Aileme ben geçindirmek istiyorum. Benim sayemde babamın çalışmasına gerek kalmayacak. Küçük kız kardeşimi de üniversiteye göndereceğim.’
Hiç kimseye aldırmadık törelerin önüne geçtikCanan Ceyhaner, elde ettiği başarılarla ailesinin gururu oldu. 3 kızı ve bir oğlu olan Ceyhaner çifti, diğer çocuklarını okutmakta da kararlı. Doğuda kız çocuklarının okutulmadığını belirten anne Neslihan Ceyhaner, ‘Canan’ı İstanbul’a gönderince çevremizdekiler bizi hor gördü. Kimseye aldırmadık, törelerin önüne geçtik’ dedi. Van’dan geçimlerini sağlamak amacıyla Muğla«nın Marmaris İlçesi’ne göç eden baba Mehmet Salih Ceyhaner ise, şunları söyledi:
‘Doğuda kızları okutmuyorlar. Töreler bize karşı çıkıyor. Ben törelerin kaldırılmasını istiyorum. Kızımı okutacağım, inşaatta çalışarak, odunculuk yaparak çocuklarımı okutacağım. Doğu töreleri yıkılsın. Kızlarını okutmayanlara sesleniyorum. Kızlarınızı okutun, cahil kalmasınlar, geleceklerini kurtarsınlar, vatanlarına, milletlerine hayırlı çocuklar olsunlar.’
Zeka testleriyle özel seçildiler Projeye destek veren TED İstanbul Koleji, Batman, Siirt, Şanlıurfa, Bolu ve Van’da İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve valilikler tarafından belirlenen 250 öğrenciye zeka testi uyguladı. Kolejin rehberlik öğretmenleri ve müdür yardımcılarını gözetiminde yapılan testlerde bu rakam 26’ya indirildi.
Özel sağlık sigortası yapılan öğrenciler için, okulda 24 saat boyunca 2 hemşire ve bir amsulans hazır tutuluyor. Öğrenciler hafta sonu tatillerinde İstanbul’un tarihi, turistik yerlerine ya da
sinema ve tiyatroya gidiyorlar. Tüm tatil günlerinde öğrenciler, yol masrafları karşılanarak ailelerinin yanına gönderiliyor.
Proje, kalkınmada öncelikli yörelerimizdeki 41 ilin kırsal kesiminde, okuma azmi ve kararlılığı gösteren 5000 kız öğrenciyi kapsıyor. Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları projesiyle kız öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği sağlanması amaçlanıyor.