Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2004 00:54
Safran, çok zor yetişen, çok pahalı bir bitki. Bugünlerde İstanbul’da Mısır Çarşısı’nda İran safranının gramı 3.5 milyon, İspanya safranınınki 2 milyon liraya satılıyor. Safran, Türkiye’nin de aşina olduğu bir bitki.
Safranbolu adını buradan alıyor, Urfa’da da bir süre yetiştirilmiş. Ancak üretim yetmediği için 1923’ten beri safran ithal edilmeye başlanmış.
Şimdi TEMA Vakfı, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin öncülüğünde, Urfa’da Harran ovasında safran üretimini yeniden canlandırmak için bir proje uyguluyor. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin aylık dergisi Boğaziçi’nde yayımlanan bir yazıya göre proje şimdilik pilot olarak Harran’da Çütlük Mezrası’nın Kuruyer Köyü’nde 1 hektarlık bir alanda uygulanıyor. Anadolu safranından üniversitenin elinde son kalan 70 kilo soğan Ekim 2003’te köyün verimli topraklarına ekilmiş. Çiğdem soğanı, ekildikten 3-4 yıl sonra bir sonraki ekim için yeterli miktarda olan kendi soğanını yavruluyor. Projede, 3 yıl sonra ekim alanının 16 dekara ulaşması planlanıyor. Safran, ‘crocus’ ailesine mensup mor safran çiğdeminden elde ediliyor. Hem boya olarak kozmetik ve ilaç sanayiinde, hem de yiyeceklerin renklendirilmesi ve kokulandırılması için mutfakta kullanılıyor.
İSPANYOL MUTFAĞINDA PAELLAMalzemeler: 1
yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 büyük kuru soğan, 1 bardak pilavlık pirinç, 2 çimdik safran, 1 bardak sıcak tavuk suyu, tuz, karabiber. Ek malzemeler: 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 parça kemiksiz tavuk inciği, 4 adet orta boy karides, ayıklanmış 1/2 bardak bezelye konservesi, 10 adet kum kidyesi, tuz, karabiber.
Hazırlanışı: Safranı 2 yemek kaşığı sıcak tavuk suyuyla ıslatıp renginin çıkmasını bekleyin. Zeytinyağını ve tereyağını ısıtıp soğanı yağda kavurun. Pirinci yıkayıp ekleyin. Sıcak tavuk suyunu da ekleyip karıştırdıktan sonra safranı, tuz ve biberi katın. Kaynadıktan sonra altını kısıp pilavı pişirin. Bu sırada tavuk parçalarını tuzlayıp biberledikten sonra fırında pişirin. Zeytinyağını ısıtıp önce midyeleri soteleyin sonra da karidesleri ekleyip ikisini birlikte soteleyin. Bezelye konservesini, tavukları ve önceden pişirdiğiniz safranlı pilavı ekleyip karıştırın. Sıcak sıcak servis edin.
TÜRK MUTFAĞINDA ZERDEZerd, Arapça sarı anlamına geliyor. Türk mutfağının klasik yemeği zerde, safranın kullanıldığı bir tatlı. İşte Stefanos Yerasimos’un Sultan Sofraları adlı kitabından bir zerde tarifi:
Malzemeler: 125 gr pirinç, 2 çimdik safran, 1.5 litre su, öğütülmüş fıstık, 300 gr şeker, ince doğranmış badem, 1 çorba kaşığı nişasta.
Hazırlanışı: Pirinci yıkadıktan sonra
su ve şekerle karıştırın.
Pirincin yarı pişmesine
kadar ateşe koyun. Safranı ılık suda inceltip ilave edin. Nişastayı biraz karıştırıp ekleyin. Karışım koyulaşıncaya kadar pişirin. Kaselere boşaltın.
Soğumasını bekleyin, fıstık ve badekle donatın.