Ä°laç niyetine kayısı

Güncelleme Tarihi:

İlaç niyetine kayısı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 05, 2004 00:00

Kanser hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi olan kayısının bu etkisi, özellikle sigara ve alkol kullananlarda daha güçlü oluyor. Tarım ve Köy iÅŸleri Bakanlığı AraÅŸtırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu BaÅŸkanlığınca kayısı ile ilgili yapılan araÅŸtırmada, hem taze hem de kuru kayısıda bulunan A vitamininin organizmanın ve saÄŸlıklı hücrelerin direncini artırarak, kanser hastalıklarına karşı koruyuculuk görevini yaptığı belirtildi.Kayısının sigara ve alkol kullananlarda kansere karşı daha güçlü etki oluÅŸturduÄŸu kaydedilen araÅŸtırmada, kayısının koruyucu etkisini, özellikle akciÄŸer, ağız, kolon, deri, göğüs ve rahim tümörleri üzerinde gösterdiÄŸi bildirildi. AraÅŸtırmaya göre, kayısı göz saÄŸlığı ile kemik ve diÅŸlerin geliÅŸimini de olumlu etkiliyor. Kayısının sodyum bakımından fakir, potasyum yönünden zengin bir meyve olduÄŸu belirtilen araÅŸtırmada, bu nedenle bazı diyetlerin uygulanmasında oldukça önemli görevler üstlendiÄŸi kaydedildi. Parlak sarı veya turuncu renkteki kuru kayısılar yüksek miktarda sülfürdioksit taşıdıkları için astım ÅŸikayeti olanlara tavsiye edilmezken, kuru kayısı alırken koyu renkli ve ÅŸekilsiz olanlar, koruyucu madde içermeyenlerin tercih edilmesi öneriliyor.AraÅŸtırmaya göre, tazesi de kurumuÅŸu da A vitamini bakımından zengin olan kayısının diÄŸer faydaları şöyle:"Zihin zaafiyetini gideriyor.  Beyin yorgunluÄŸunu gideriyor ve uyku veriyor.  İştah açıyor ve hazmı kolaylaÅŸtırıyor.  RaÅŸitizm türü kemik rahatsızlığının tedavisine yardımcı oluyor. Kansızlığı tedavi ediyor, kabızlığı gideriyor.  Özellikle cilde tazelik ve canlılık veriyor."Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!