İktidarsızlığa yeni umut

Güncelleme Tarihi:

İktidarsızlığa yeni umut
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2001 11:46

Kalp yetmezliği ve damar tıkanıklığında uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemi "EECP"nin, iktidarsızlığa da çare olduğu bildirildi.

Prof. Dr. Coşkun İkizler,  kalp krizi geçirmiş ve daha sonra güçlük çeken hastalara ameliyatsız By-Pass sağlayan "EECP Yöntemi"nin, karın bölgesi, beyin ve cinsel organlara giden kan miktarını da arttırması nedeniyle cinsel iktidarsızlıktan yakınan hastalarda, cinsel gücün yerine gelmesine katkı sağladığını kaydetti.

Güçlendirilmiş Eksternal Kontrpulsasyon, (Enhanced External Counterpulsation EECP) yönteminin, kalp kasına giden kan miktarının artırılması, oksijen isteminin azaltılması ve oksijenin artırılmasını sağladığını ifade eden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. İkizler, Ankara'daki tek EECP Cihazı'nın bulunduğu özel bir kliniğe sahip.

EECP yönteminin, Almanya'da genç erkekler üzerinde yapılan bir araştırma sonunda, sertleşme bozukluğu (cinsel iktidarsızlık) sorunu olan hastalarda yüzde 100 iyileşme sağlandığının tespit edildiğini anlatan Prof. Dr. İkizler, bu yönde çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'de de bu konudaki çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. İkizler, Türk toplumunun cinsel yönden daha içe dönük olması nedeniyle EECP yöntemi uygulanan hastalarda bu tür bir bulguya rastlanıp rastlanmadığının tespit edilemediğini söyledi.

Tüm Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de tedavi yöntemlerindeki gelişmelere karşın kalp hastalıklarının ölüm nedenleri içinde halen ilk sırada geldiğini vurgulayan Prof. Dr. İkizler, koroner kalp hastalıkları sayısının ise her yıl 180 bin kişi artarak çoğaldığını kaydetti.

Prof. Dr. İkizler, bunlardan yüzde 30 oranında gelişecek ani ölüm vakaları çıkarıldığında, her yıl 120 bin ile 130 bin arası yeni kalp hastalığı vakalarının beklendiğini söyledi.

EECP YÖNTEMİ NEDİR?

EECP, hava yastıklarının, hastanın bacağına sarılması ve elektronik bir kontrol sayesinde belli aralıklarla bacağı sıkarak kalbe kan pompalanmasını ve kalpte yeni damarların oluşmasını sağlıyor. Böylelikle, damar tıkanıklığı ve kalp yetmezliği olan hastalarda kalbin fonksiyonu artarken, oluşturduğu damar ağıyla kalp dokusu besleniyor.

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onay verilen EECP cihazının, Amerika'da 230 merkezden fazla olmak üzere 25 ülkede başarıyla kullanıldığını belirten Prof. Dr. İkizler, şunları kaydetti:

"EECP tedavisi, günde bir saat, haftada 5 gün, toplam 35 saat yapılıyor. Hastalar tedaviye ayakta geliyorlar ve tedavi sonrası rahatlıkla işlerine gidebiliyorlar. Hasta bir masaya yatar, bacaklarına ve kalçalarına hava torbaları bağlanır. Torbalar kompresörden gelen hava ile şişer ve inerler. Bu şişme ve inme zamanlaması, hastanın parmağına bağlanan ve hastanın kalp atışlarını gösteren elektronun, EECP cihazının içindeki bilgisayar yardımı ile ayarlanarak kalple uyumlu hale getirilir. Böylece torbalar, kalple uyumlu olarak şişip inerler. Tedavi süresince hiçbir ağrı ve sızı yoktur. Hiçbir risk taşımaz."

DAMARLARI TEKRAR TIKANAN HASTALARDA

Prof. Dr. İkizler, EECP yönteminin, daha önce By-Pass olmuş veya balon, tel-kafes tedavisi yapılmış ancak tekrar damar tıkanıklığı gelişmiş olanlarda, mevcut tedavi yöntemleri uygulandığı halde şikayetleri devam eden, eşlik eden hastalıklardan dolayı ameliyat olması riskli olan ve ameliyat, balon, damar içi protez (stent) tedavisini kabul etmeyen hastalarda rahatlıkla uygulanabildiğini bildirdi.

Prof. Dr. İkizler, son 3 ay içersinde By-Pass ameliyatı geçirmiş, vücutta pıhtı bulunma olasılığı olan, bacaklarda iyileşemeyen açık yarası olanlar, ciddi aort yetmezliği olanlar, kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon hastalarında ve hamile veya olma olasılığı olanlarda bu yöntemin uygulanamayacağını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!