İkramda yeni açılımlar deneyin

Güncelleme Tarihi:

İkramda yeni açılımlar deneyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2009 21:25

Medical Park Göztepe Hastanesi’nden diyetisyen Gizem Keservuran’ın önerileri şunlar:

Şeker, çikolata tüketimine dikkat edin. Hacimleri küçük olsa da enerjileri yüksek. Bunlarla öğünlerinizi geçiştirmeyin. Ramazanda yavaşlayan metabolizmanız kabızlık şikayetleri yapabilir. Bayramla birlikte bu sorunla başetmek için mevsim meyve ve sebzelerini, kurubaklagilleri tüketin. Sıvı almayı atlamayın. Oruçtan çıkılan ilk günlerde artan sıvı ihtiyacını karşılamak için bol su için. İçecek olarak şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları (kilo problemi ve diyabet yoksa), ayran ve mineralli su içebilirsiniz. Metabolizma hızını arttırmak için “az az, sık sık” yani 2.5-3 saat aralıklı ana ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenine geri dönün. İkram ve yemede, meyveli veya sütlü tatlıları tercih edin. Dondurmalı elma, ayva, armut, kabak tatlısı, tavuk göğsü, kazandibi, sütlaç, dondurmayla da misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. Drajeler, şekerlemeler yerine misafirlerinize kuru hurma ikram edebilirsiniz. Ayrıca, miktarları ölçülü olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem ve kuru meyvelerden oluşan mini tabaklar hazırlayabilirsiniz. Böylece hem mineral ve vitamin içeriği zengin hem de lezzetli sunum yaparsınız.Ziyaretlere yürüyerek gidin. Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, hiç olmazsa arzuladığınız miktarın yarısını yiyin. İzleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz daha az kalori alırsınız. İleride bu fazlalığı eritmek de daha kolay olur. Birden yüklenmeyin. Karaciğerinizi düşünün. Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağa alıp bitirmeye çalışın. Böylece ne miktar yediğinizi de görebilirsiniz.Tatildeyseniz...Eğer bayramınızı bir tatil köyünde, otelde geçiriyorsanız:Açık büfeye dikkat! Gözünüzü değil, midenizi doyurmayı hedefleyin.Fazla tatlı ve çikolata, mutluluk hormonunu arttırır. Ancak doyumu tatilde kafanızı dinleyip stresten uzak kalarak elde etmeyi tercih edin. Tatil köyünün spor olanaklarından yararlanın.Battı balık yan gitmez!Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel diyeti olanlar beslenme düzenini kesinlikle bozmamalı. Hamurlu tatlılar kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve diyabet hastalığı gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları önemli. Bayramda ikramları geri çevirmek yerine battı balık yan gider gibi düşüncelere kapılmayın. Ne kadar kontrollü olursanız o kadar iyi!Çaya çubuk tarçın atınKahvaltıda içeceğiniz ve misafirlerinize ikram edeceğiniz çayı demlerken demliğe 1 adet çubuk tarçın ekleyin. Bu hem çaya hem lezzet katar hem de şeker kullanımını azaltır. Kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!