İkiz bebeklere balonlarla sudoku

Güncelleme Tarihi:

İkiz bebeklere balonlarla sudoku
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2006 00:00

Hüsnü Sincar ve eşi, ikizleriyle vakit geçirmek için hazırladıkları balon sudokuları kitap haline getirdi.

Dünya Zeka Oyunları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Sincar, ikizleri için sudokuyu 4x4 boyutunda bir sudoku kartonu ve her biri sudokunun karelerini doldurabilecek 4’er adet kırmızı, yeşil, sarı ve mavi balonlu toplam 16 kartla hazırladı. "Eve geldiğimde ilk işim onlara kolay bir soru hazırlamak ve kalan kartları eşit olarak ellerine dağıtmaktı" diyen Sincar, bu yolla çocuklarıyla daha kaliteli vakit geçirdiklerini söylüyor.

2005 yılının Haziran ayında eşi Feza Hanım’ın bu oyunu kitaplaştıralım önerisiyle Hüsnü Sincar, Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası oyun tasarımcısı Cihan Altay ile görüşüp kitap çalışmalarına başlamış. Geçtiğimiz günlerde "Çocuklar İçin Sudoku" adıyla yayınlanan kitap, New York Times bulmaca editörü Will Shortz’un yazdığı "Sudoku’nun Dünya’daki en iyi örnekleri Türk Sudoku Guruları’ndan" önsözüyle başlıyor. 

Nasıl bir oyun?

"Su" Japonca rakam demek, "doku" ise tek kişilik oyun anlamına geliyor. Sudokunda kendi içinde 9’ar karelik bölümlere ayrılmış dokuz büyük kareye, 1’den 9’a kadar olan rakamlar her satır ve sütunda bir kez kullanılmak koşuluyla yerleştirilmeye çalışılıyor. Çocuklara yönelik sudokuda ise, sarı, kırmızı, mavi ve yeşil renkler, her satır ve sütunda bir kez kullanılarak 4’er karelik kutulara yerleştiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!