Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2007 00:00
Biz kimden kaçıyorduk Anne?
Perihan Mağden
Can Yayınları
Sürekli yer değiştirerek ve otellerde kalarak hayatını sürdüren bir anne-kız. Kaldıkları otel odalarını kendilerine ait kılmak için dekore ediyorlar ama ayrılırken hiçbir eşyayı yanlarına almıyorlar. Hızlı hareket etmelerini engellemesin diye. Kız 14-15 yaşlarında ama giydiği küçük kız çocuğu kıyafetleri yüzünden yaşını anlamak mümkün değil ve insanı hayran bırakacak bir güzelliğe sahip. Ancak anne Bambim diye sevdiği ve sürekli Bambi’nin hikayesini okuduğu kızının kimseyle arkadaşlık etmesini istemiyor. Sadece ikisinin birbirlerine yeteceğini söylüyor.
Peki ama neden ve kimden kaçıyorlar sürekli?
İnsanların kötülüğünden koruyor anne güzel Bambi’sini. Dışarıdan gelecek her şey kötü ve acımasız çünkü. Onlara asla değmemesi gerekiyor. Anne kızını korumak için her şeyi yapmaya hazır, buna cinayet de dahil.
Perihan Mağden hastalıklı, saplantılı bir anne-kız ilişkisi anlatıyor romanında. Çok özel bir ilişkidir anne-kız ilişkisi. Bunun sınırlarını zorlayarak netleşmesini, görünür olmasını sağlıyor bir anlamda. Ve etkileyici, çarpıcı bir roman çıkıyor ortaya.
Bosna’da Savaş Yüreğimde Kan Gülleri
Münire Coşkun
3F Yayınevi
1991-1995 yılları arasında bütün dünyanın gözleri önünde bir soykırım yaşandı Bosna-Hersek’te ve kimsenin kılı kıpırdamadı. Bosna şehir merkezinde patlayan bombalar binlerce masum insanın canını aldı. O bombaların açtığı çukurlar, akan kanlar unutulmasın diye daha sonra kırmızı boyalarla dolduruldu ve bunlara kan gülleri adı verildi. Münire Coşkun’un sözünü ettiği kan gülleri işte onlar.
Savaşın tam ortasında bulundu Münire Coşkun. Hürriyet Gazetesi’nin muhabiri olarak Bosna’da kaldı, hatta 1995 yılında Sırplar tarafından esir alınıp bir süre alıkonuldu.
Coşkun o dönem yaşadıklarını, bir anlamda tuttuğu günlüğünü kitaplaştırmış. Canlı kalkan olarak kullanılan çocuklardan yüzyılın utancı Srebrenica soykırımına kadar iç acıtan pek çok olayı anlatıyor.
Bosna’daki acının ne kadar büyük olduğunu hatırlamak ve unutmamak için.