Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2007 00:00
Şehadetname
Bir Çanakkale Destanı
Halide Alptekin
Yitik Hazine Yayınları
Önümüzdeki hafta Çanakkale Savaşı’nı konu alan pek çok etkinlik gerçekleştirilecek. 18 Mart, Çanakkale Zaferi’nin 92’nci yıldönümü biliyorsunuz. Haftanın mana ve ehemmiyetine uygun bir romanı tanıtalım bu hafta. Emekli edebiyat öğretmeni Halide Alptekin’in kaleme aldığı Şehadetname-Bir Çanakkale Destanı. O dönem adı İstanbul Sultanisi olan İstanbul Erkek Lisesi son sınıfta okuyan 50 öğrencinin savaşa katılıp şehit düşmesini konu alıyor kitap. Arkalarında sevdiklerini, kalemlerini ve kitaplarını bırakıp hiç tereddüt etmeden vatan için cepheye gidiyorlar. Zafer kazanıldıktan sonra düzenlenen törende okulda temsili bir yoklama yapılıyor:
- 258 Mehmed Salih.
- Şehit, Cennet-i Ala’da!
- 275 Abdullah.
- Şehit, Cennet-i Ala’da!
Ve elli şehit öğrencinin adı tek tek sayılıyor bu yürek parçalayan törende. Şehadetname o dönem diploma manasında kullanılan bir kelime. Onlar okullarından diplomayla birlikte Çanakkale’de çok daha anlamlı bir mertebenin de belgesini alıyorlar.
İstanbul Erkek Lisesi’nin bugün biliyorsunuz renkleri sarı-siyah. İşte o törende çıkıyor bu renkler ortaya. O güne kadar sarı renkte olan okul duvarlarına matem rengi siyah da sürülüyor. Sarı-siyah kombinasyonunun hikayesi işte o elli şehit öğrenciye dayanıyor.
Halide Alptekin o dönemin ruhunu yakalamış romanında ve okura da aktarıyor bunu.
Gücünüzü Bilin
Duygu Asena’ya Saygı
Yay Haz. Reyhan Yıldız
Erko Yayıncılık
30 Temmuz 2006 tarihinde kaybettiğimiz gazeteci yazar Duygu Asena anısına hazırlanmış bir kitap Gücünüzü Bilin. Yazar, gazeteci ve televizyoncu arkadaşlarından oluşan toplam 55 kişinin yazısı yer alıyor kitapta.
Kitabın editörü Reyhan Yıldız’ın tespiti, Asena’nın yerini ve önemini göstermesi bakımından hayli ilginç. Eğer bir gazetecinin ölümü, suikast, cinayet, intihar vs. değilse sadece bir haberdir ve birinci sayfadan küçük ya da iç sayfalardan verilir. Yine bir siyasi cinayet değilse hiçbir gazetecinin ölümü uluslararası ajansların bültenine girmez. İşte bu fotoğrafı bozan isim oldu Duygu Asena.
Hayatını kadın hakları ve özgürlüğü için mücadeleyle geçiren Duygu Asena kitabının telif gelirinin Kadın Eserleri Kütüphanesi’ne bağışlandığını da belirteyim bu arada.