İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 00:00

Amerika’dan Bitlis’e William Saroyan

Derleme

Aras Yayıncılık

Fikret Otyam, "Bizden bıyıklı bir ’gavur’ olarak gördü onu Ankara Atpazarı’ndaki telden fare kapanı satan adam" diye anlatıyor William Saroyan’ı. 1964 yılında atalarının memleketi Bitlis’i görmek için gelen Saroyan’la dolaşmış Anadolu’yu Otyam ve bu gezisini yazı dizisi olarak da yayımlamış o yıllarda.

Kaliforniya’nın Fresno kasabasında 31 Ağustos 1908 yılında doğan William Saroyan, Bitlis’ten Amerika’ya göç etmiş Ermeni bir ailenin orada hayata gözlerini açan ilk ferdi.

1981 yılında Fresno’da öldüğünde arkasında altmışı aşkın kitap ve hızlı yaşanmış bir hayatla, Amerikan edebiyatının en iyi kısa öykü, oyun ve roman yazarları arasında anılan bir de isim bırakmıştı.

Köklerine ve atalarının kültürüne bağlılığını hiçbir zaman bırakmamış, Ermenistan’ı ve Türkiye’yi bu amaçla ziyaret etmiş, edebiyatını da bu tema üzerine oturtmuştu.

Amerika’dan Bitlis’e William Saroyan derlemesi ünlü yazarın 100’üncü yaşı için hazırlanmış bir kitap.

Kitapta yazarın son yıllarında kaleme aldığı Bitlis adlı oyunun yanı sıra Ara Güler, Aziz Gökdemir, Dickran Kouymjian, Bedros Zobyan, Fikret Otyam, Garig Basmadjian ve Stephen D. Calonne’un yazıları yer alıyor.

Bu arada Saroyan’ın 100’üncü doğum yılı etkinlikleri sadece bu kitapla da sınırlı kalmıyor.

Aras Yayıncılık, Anadolu Kültür ve Karşı Sanat işbirliğiyle "Fresno-Bitlis-Yerevan

Neresi Sıla, Neresi Gurbet?" başlıklı bir de sergi açılıyor. Tophane Tütün Deposu’nda yarın saat 17.00’de açılacak olan sergide Ara Güler, Bedros Zobyan, Boğos Boğosyan ve Fikret Otyam’ın çektiği Saroyan fotoğrafları sergilenecek.

Serginin davetiye metninde Saroyan’ın evreni şu sözlerle anlatılıyor: "William Saroyan ismi dünya vatandaşlığını çağrıştırır. Onun kapsayıcı, çoğaltıcı bir aidiyet olarak kurgulanan dünya vatandaşlığı aidiyetsizliğin diğer adıdır. Memleketini kaybetmiş bir sürgündür Saroyan. Memleketsizliğinin bilincine vardığı noktada da, köklerini üçlü bir sacayak üzerinde inşa eder. Fresno, Bitlis ve Yerevan, onun hem sılası hem de gurbetidir. Sergi, köklerini keşfetmek için yola düşen bir adamı, hep gülen yüzüyle hatırlanan ama daima karanlık, erişilmez bir yanı da olan William Saroyan’ı anlamaya dair bir öneri sunuyor."

Girişte Fikret Otyam’ın Atpazarı’ndaki insanların Saroyan’a nasıl baktıklarını tanımlarken ’bizden bıyıklı bir gavur’ dediğini yazmıştım ya.

Hayır, yaşama sevinciyle, coşkusu ve tutkusuyla bizden bıyıklı bizden birine dönüyor onu tanıdıktan sonra bu tanımlama.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!