Ä°ÄŸne deliÄŸinden fotoÄŸraflar

Güncelleme Tarihi:

Ä°ÄŸne deliÄŸinden fotoÄŸraflar
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 13:12

İstanbul Modern Sanat Müzesi, 2500 yıllık Camera Obscura ilkesine dayalı ‘iğne deliği’ tekniğini kullanan 33 genç fotoğrafçının çalışmalarını ‘İğne Deliği Fotoğrafları’ sergisinde bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Sponsorluğunu Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş’nin üstlendiği, küratörlüğünü Engin Özendes’in yaptığı, fotoğraf sanatının tarihsel bir dönemini yeniden yaşatan 67 fotoğraftan oluşan sergi, 24 Ağustos’a kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde görülebilir. Serginin destekçileriyse Visa Renkli Ufuklar, Mas Matbaa ve Marshall.

Sergide yer alan 33 genç fotoğrafçı da konserve kutusuna açılan bir delikten sızan ışıkla, birbirinden ilginç görüntüler yaratıyor. Çektikleri fotoğraflarla, gerek ifade biçimleri, gerekse iğne deliği için gerçekten yakalanması zor olan kompozisyonlar oluşturup, ışığı çok etkileyici bir biçimde kullanıyor. Kendilerini ifade ederken, çalışmalarıyla fotoğrafı çekenin makineler değil, yaratıcılık olduğunu bir kez daha vurguluyorlar. Adanalı bir grup genç, öğretmenlerinin öncülüğünde, fotoğraf için pahalı makinelerden çok, akıl ve özveriye gereksinim olduğunu kanıtlıyorlar.

Haberin Devamı

Dünya İğne Deliği Günü de var

Günümüzde bazı önemli fotoğrafçılar tarafından da kullanılan ve 29 Nisan’ın ‘Dünya İğne Deliği Günü’ ilan edilmesine neden olan bu anlatım biçimi, aslında çok basit bir ilkeye dayanıyor. İlk kez, MÖ 5. yüzyılda Çinli düşünür Mo Tzu, nesnelerin ışığı her yönde yansıttığının farkına vararak, yazılarında çok küçük bir delikten geçen ışığın yarattığı ters görüntüyü belirtiyor. ‘İğne Deliği’ fotoğraflarında, bilinen fotoğraf makinelerindeki objektiflerin yerini 0.25 - 1 mm çapındaki bir iğne deliği alıyor. Işık bu delikten geçerek, karanlık ortam sağlayan kutunun içinde bulunan ışığa duyarlı yüzey (film ya da kart) üzerinde bir görüntü oluşturuyor. Işık geçirmeyen her kapalı ortam, bir iğne deliğinden sızan ışıkla ‘camera obscura’ya yani karanlık odaya dönüşebiliyor. Kutuya açılan iğne deliğinin karşısına bir fotoğraf filmi ya da kâğıdı yerleştirdiğinizde bir tür basit fotoğraf makinası elde etmiş oluyorsunuz.

Sergide fotoÄŸrafları yer alan Adanalı öğrencilerin bu fotoÄŸrafları çektikleri, kendi yaptıkları ‘iÄŸne deliÄŸi kameralar’ da sergileniyor. Kimisi parfüm seti kutusundan, kimisi rot başından, kimisi helva kutusundan yapılmış kameralar... Ä°stanbul Modern’in süreli sergi salonundaki fotoÄŸraflar 24 AÄŸustos’a kadar görülebilir.ÂTel: 0212 334 73 00 (Kültür Sanat)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!