Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2008 13:23
ZONGULDAK Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Mustafa Aydın, oruç tutmanın, iftarda yağlı ve aşırı yemekten kaçınılması halinde, sağlık açısından bir çok kazanım sağladığını söyledi.
Oruç tutmanın sağlık açısından son derece yararlı olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Aydın, “Sosyal yararlarının yanında, anlamına uygun davranıldığında sağlık açısından bir çok kazanım sağlar. Kan kolesterol dengesi üzerine olumlu etkileri bilinmektedir. Kötü kolasterolü azaltır, iyi kolesterolü artırır. Bunun yanı sıra trigliserit düzeyinin düşmesine katkıda bulunur. Bu durum da koroner kalp hastalığının
yaygınlığının azalmasına katkıda bulunur. Ancak bu yararlarını elde edebilmek için iftarda aşırı
yemek yemekten kaçınmak gerekir” dedi.
Özellikle yağlı ve miktar açısından aşırı yemek yemenin yarar yerine zarara yol açabileceğini vurgulayan Doç.Dr. Aydın şöyle konuştu:
“İftarda hafif yemekler, daha çok çorba ve beraberinde sulu gıdaların alınması faydalı olacaktır. Kısa sürede aşırı ve ağır yemekler sağlığımızı tehdit etmekten uzak değildir. İftarda kesinlikle hızlı yemek yenmemelidir. Bunun yanında özellikle yağlı hayvansal gıdalardan ve aşırı margarin ile yapılan yemeklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca aşırı
kalori içeren hamur işlerinde de ölçülü olmak gerekir. İşin doğrusu iftarda başlangıçta alınan bir çorba ve daha sonra hafif bir sebze yemeği isabetli olacaktır. Tereyağlı, sakatat içeren, yağlı koyun ve sığır eti ile yapılan yemeklerden uzak durmak çok önemlidir. Mide salgısını artıran aşırı baharatlı yemeklerden de uzak durmak gerekir. Yemek sonrası hamur işi tatlılar yerine süt ile yapılan hafif tatlılar tercih edilmelidir.”
İftardan sonra sahura kadar 2-3 litre su veya içecek tüketilmesinde yarar olduğunu belirten Doç.Dr. Aydın, şöyle devam etti:
“Sofrada yiyeceklerden komposto ve yoğurt bulunması faydalı olacaktır. Sahurda tok kalmak için aşırı yemek yemenin yarardan çok zarar verdiği bilinmelidir. Koroner kalp hastalarından sadece sabah ve akşamları ilaç dozlarını alan hastalar iftar ve sahurda ilaçlarını alarak oruç tutabilirler. Gün içerisinde yüklü ilaç kullanması gereken hastaların ise oruç tutmadan önce kendilerini takip eden doktorları ile görüşmelerinde fayda vardır. Ayrıca kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı yanında diyabeti olan hastaların da oruç tutmadan önce doktorları ile görüşmelerinde yarar bulunmaktadır.”