Güncelleme Tarihi:
İftara neyle başlamalıyız?
- Ortalama 18 saat süren açlık sonrasında mide eğer doğru besinle karşılaşmazsa spazm, mide asidinde artış, tokluk hormonlarının çalışmasında bozukluk ve en önemlisi de yanma gibi sorunlar baş gösterir. Bu sorunları yaşamamak için iftara kesinlikle oda sıcaklığında suyla başlanmalıdır. Su nötr mineral içeren içecektir. Mideyi korur ve hazmı kolaylaştırır. Uzun süren susuzluk sonrası oruca yemekle başlamak midede gerginliğe neden olur ve tansiyonu yükseltir. Ilık su içtikten sonra iftarı muhakkak çorbayla devam ettirmeliyiz.
Neden çorba?
- Çünkü farklı besin gruplarını bir arada içeren vitamin-mineralden zengin besleyici yiyeceklerdir. Ilık içimiyle mideyi yemeğe hazırlar ve tokluk için zemin yaratır. Çorbalar suyla pişirildiği için gün içinde kaybolan vücut suyunun yeniden yerine konulmasını da sağlar. Orucu su ve çorbayla açmak kan şekerini dengeler, sindirim sorunlarının yaşanmasını engeller, mide problemlerinden korur ve fazla kalori alınmasını önler.
Çorbadan sonra hangi besinle devam etmeliyiz?
- Zeytinyağlı veya kuru baklagille Zeytinyağlı yemekler hem hızlı doygunluk sağlar hem de mideyi zeytinyağı sayesinde koruyarak tokluk hormonlarının düzenli çalışmasına yardımcı olur. Zeytinyağlı yanında haftada iki gün yağsız kırmızı etten köfte, iki gün sebzelerle sote edilmiş kuşbaşı hindi, fırında tavuk ve üç gün de fırında mevsimbalığı tüketebilirsiniz. Genelde öğündeki porsiyonların miktarı çok büyük olmamalı ve yavaş yemelisiniz.
Ne tür yiyeceklerden kaçınmak gerekir?
- İftar sofralarında kaymak, şarküteri ürünleri, füme et, balık ve peynirler, kızartmalar, asitli, renklendiricili, şekerli ve tatlandırıcılı içecekler kesinlikle bulundurulmamalı.
Peki mutlaka ne bulundurmalıyız?
- Ayran, bulgur pilavı, taze domates, yeşilliklerden hazırlanan salata ve tam tahıllardan yapılmış ekmek veya kepekli pide.
Meyve ve tatlıyı ne zaman tüketmeliyiz?
- İftardan en az 45 dakika sonra büyük bir tabak taze meyveyi haftanın dört günü tüketebilirsiniz. İki gün küçük kase sütlaç, küçük dilim güllaç, 2-3 adedi geçmeyecek şekilde baklava yiyebilirsiniz. Haftanın bir günü de iftardan sonra yapılacak ara öğünde 1 orta boy taze meyve ve 1 küçük komposto kasesi kadar karışık badem, antepfıstığı, fındık, ceviz ve kuru üzüm karışımını önerebilirim.
Dışarıda iftar yaparsak nelere dikkat etmeliyiz?
- İftariyelik diye verilen aşırı tuzlu ve yağlı başlangıçlardan uzak durulmalı. Ana yemeklerde yağlı ve kızarmış yiyecekler kesinlikle yenilmemeli. Pirinç pilavı, kızartılmış pastırmalı börekler ve patates püresi gibi ana yemeğin yanında verilen yiyeceklere “Hayır” denmeli.
Sahurda ne yemeliyiz?
- Şeker almayın. Kek ve tatlı asla yemeyin. Mutlaka bol su için. Şarküteri ürünlerinden uzak durmalısınız. Ve sahurda yine asitli içecek asla içmemelisiniz. Az yağlı peynirden hazırlanmış tost ve taze naneyle mutfak robotundan geçirilmiş ayranla orta boy taze meyve sahur için bir seçenektir. Başka bir seçenek, bir tabak çorbayla menemendir. Bir üçüncü seçenek olarak haşlanmış yumurta, yanına 1-2 dilim tam tahıllı ekmek önerebilirim. Bunların yanına zeytinyağı gezdirilmiş taze domates ve salatalık ekleyebilirsiniz.
Bu tarifle 10 saat su ihtiyacı duymayacaksınız
Yeşil çaylı limonata:
1 su bardağı sıcak suya 6 dakika demlediğiniz yeşil çayı sürahiye boşaltın.
Üzerine 1 avuç taze tane yaprağı ekleyin.
10 adet normal veya
misket tipi limon sıkın ve karışımı bir litre suyla tamamlayın.
Buz ekleyip karıştırın ve buzdolabında bekletin.
( İftar ile sahur arasında en az 3 büyük su bardağı içilmesini tavsiye ederim.)