İçkisine göre kadınları anlama kılavuzu

Güncelleme Tarihi:

İçkisine göre kadınları anlama kılavuzu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2013 00:00

Kimisi elinden rakı kadehini düşürmüyor, kimisi içkisini shot shot kafaya dikiyor.

Haberin Devamı

Peki, hangi kadın, sıklıkla hangi içkiyi tüketir? Hangisi ne tarz kokteyller sever? Bar taburesindeki kadınların sayısı arttıkça, kokteyl kültürümüz zenginleştikçe artan benzeri soruları açıklığa kavuşturmak için biraz bar bar dolaştık, biraz kadınları kategorize ettik, büyük fotoğrafı  içki anektodlarıyla süsledik. İşte sonuç...

ORGANİK KADINLAR

İçkisi: Kılığı kıyafetiyle, yediği içtiğiyle alabildiğine yeşil, olabildiğine organik kadının içki tercihi genelde içinde taze nane yaprağı, biberiye dalı eksik olmayan ağırlıklı votka ve cin bazlı içkiler.
Tarifi: Rosemary Margarita. Bir dal biberiyeyi, 5 ml. agave şurubu ve birkaç dilim lime eşliğinde shaker’da iyice ezin. Üzerine 25 ml taze sıkılmış lime suyunu, şeker şurubunu ve tekilayı ekleyip iyice çalkalayın. Tek dal biberiyeyle süsleyip servis edin.
Kokteyl kitabı: The Drunken Botanist. Yazar Amt Stewart’ın kitabı bir kokteyl malzemesi olarak akla gelmedik çiçekleri, bitkileri, sebzeleri inceliyor. Robinson Crusoe Kitabevi’nde bulabilirsiniz.
Filmi/dizisi: Kişisine göre çeşitlilik gösterir. Kimisi Ebru Şallı programlarının başından kalkmaz, kimisi Jamie Oliver’ın sağlıklı mutfağından kokteylleri kırpar.

SERT KIZLAR

Haberin Devamı

İçkisi: Rakısından, viskisinden konyağından şaşmaz. Her durumda cila niyetine bir şişe soğuk birası eksik olmaz.
Tarifi: Mayhoş konyak. İnce dilim kırmızı acı biberi, bir dilim salatalık ve zencefille brendi bardağında hafifçe ezin. Bardağın yarısını konyakla, kalanını sodayla tamamlayın.
Kokteyl kitabı: Mad Men Cookbook. Mad Men ahalisinin toplantılarda yediği şahane sandviçlerin, viski kokteyllerinin tarifi bu kitapta. 
Filmi/dizisi: Hiçbiri Bond filmini, Mad Men bölümünü kaçırmaz. Yerli dizilerden Behzat Ç.’yi tek geçer. Hayali bar arkadaş listesi değişmez: Bond. James Bond. Draper.
Don Draper. Yeri geldiğinde Behzat Ç.’yle rakı sofrasına oturmasını da bilir.

EV HANIMLARI

İçkisi: Kadınlar arasında konken içkisi olarak bilinen, kuşaktan kuşağa geçmiş cin bazlı kokteyller. Beykoz ya da Kemerburgaz sırtlarında banliyö yaşamı süren ev kadınlarının mükellef kahvaltı sofralarından eksik etmediği şampanyalı portakallı mimoza kokteylini unutmayalım.
Tarifi: Greyfurtlu cin fizz. 400 gram tozşekeri, 150 gram doğranmış greyfurt parçaları ve 400 gram taze sıkılmış greyfurtla beraber blender’da karıştırın. Karışımdan 4 cl’i, önceden buzla doldurulmuş bardağa koyun. Üzerine 6 cl cin ve tepelemesine soda ekleyin. Bir dilim lime’ı, içine sıkıp atın. İçime hazır.
Kokteyl kitabı: Hamaratlığı tutar, ille de içkinin yanına ağza atmalık iki lokma bir şet de hazırlamak ister. Bu durumda ‘Hangi Kokteyle Hangi Aperitif?’ kitabı açılır, tarifler uygulanır.
Filmi/dizisi: Umutsuz Ev Kadınları dizisi. Yerlisi, yabancısı fark etmez.

Haberin Devamı

İçkisine göre kadınları anlama kılavuzu

VINTAGE RUHLAR

İçkisi: Babaannesinden kalma hırkasını üzerinden çıkarmaz, kristal kadehini  vitrinde değil elinin altında tutarlar. Kristal kadehi eski yeni, tatlı acı çeşitli likörlerle dolar.
Tarifi: White Lady. 2 ölçek
cini, 1 yumurtanın
beyazını, 1/4 ölçek şeker şurubunu, 3/4 ölçek Cointreau ve limon suyuyla beraber shaker’da iyice karıştırın. Daha sonra içine bol bol küp buz atıp tekrar katışrtırın. Önceden soğutulmuş kokteyl bardaklarında servis edin.
Kokteyl kitabı: Vintage Cocktails. Assouline’den çıkan bu kokteyli kitabında
klasik kokteyleri, eski usul tariflerle nostaljik sunumlarla veriliyor.
Filmi/dizisi: Breakfast at Tifanny’s, Dolce Vita gibi klasik Hollywood filmleri.

PARTİ KIZLARI

Haberin Devamı

İçkisi: Partinin başında ortada duran punch’ın başından ayrılmaz; sonunda elinde üç-beş shot bardağıyla içki arkadaşını arar. Jagermeister’sız geceyi bitirmez, tekiladan şaşmaz, votkaya da hayır demez.
Tarifi: Melody Punch. Punch için uygun geniş bir kâseyi bol küp buzlarla doldurun. 8 ölçek votka, 4 ölçek Malibu, 1 litre ananas suyu ve ikişer ölçek kavun likörü, hindistancevizi sütü ve taze sıkılmış lime suyunu kâsenin içine doldurup iyice karıştırın. Soğuması için bir süre beklettikten sonra uzun
ince bardaklarda bol buzla servis edin.
Kokteyl kitabı: Punches and party drinks. Paylaşımlık, kepçe kepçe içimlik 50 farklı parti içkisi tarifi içeriyor. D&R’larda bulabilirsiniz.
Filmi/dizisi: Çıtır çerez, hafif, eğlenceli, kahkaha desibeli yüksek ne varsa. Hangover serisi ve içinden Vegas geçen her film makbuldür.

Haberin Devamı

ENTEL KİŞİLİKLER

İçkisi: Şairlerinden, yazarların izini sürer. Pek kokteyl mevzuuna girmeden bazen kırmızı şarap, bazen sek rakı içer. Cemal Süreya’nın, Can Yücel’in anısına rakı kadehini kaldırmışlığı çoktur.
Tarifi: İlle de kokteyl içecekse Hemingway usulü Diaquiri. 2 ölçek beyaz rom, birer çay kaşığı  greyfurt suyu ve maraschino likörü (acı kirazdan yapılan bir çeşit likör) ve yarım ölçek taze sıkılmış lime suyunu shaker’da karışırıp kokteyl bardağına süzün.
Kokteyl kitabı: To Have and Have Another, Hemingway romanlarında adı geçen, kahramanlardan rol çalan içkilere dair bir kokteyl kitabı.
Filmi/dizisi: Bukowski uyarlamaları (Bakınız: Barfly, Factotum)

Haberin Devamı

Bunları biliyor muydunuz?

Bloody Mary’de bahsi geçen Mary’nin kim olduğunu...
Ernest Hemingway’in bugün adıyla anılmasına sebep olan Ritz Oteli’nin barı akşam içkisi için öncelikle tercih ettiği yerdir. Hatta akşam içkileri olmadan yaşayamayan Hemingway’in üçüncü eşi Mary, bu alışkanlıktan yaka silker, eve sarhoş gelen kocasını terk etme raddesine gelir. Rits’in barmeni, sadık müşterisi için bir çözüm bulur. Domates suyuyla votkayı karıştırarak içki kokusunu engeller. İşe de yarar, Mary hiçbir şey anlamaz. Ertesi gün neşeyle bara giden Ernest, “Bloody Mary didn’t notice a thing” (Lanet Mary hiçbir şey anlamadı) diye barmenin boynuna sarılır.
Kadınların kokteyl merakındaki Tom Cruise faktörünü..
Sene 1988. Barın arkasındaki Tom Cruise, shaker’ını her sallayışında bir sinema salonu dolusu kadın içmeden sarhoş olur. Filmden yükselen klişe kokuları bir yana bırakalım, Cruise’un filmde hazırladığı 24 kokteylden bazılarını hatırlayalım: Orgasm, Cuba Libre, Orgasm, Angel Tit, Screwdriver, Kamikaze ve bira, domates suyu, yumurta beyazı ve tuhaf baharatları karıştırarak hazırladığı akıl almaz, mide kaldırmaz Red Eye. Evet, film hâlâ ‘içinde en fazla kokteyl geçen film’
rekoruna sahip.

Beyazperdeden 4 kült kokteyl fİgürü

50’ler: Marliyn Monroe,
The Seven Year Itch

Şuh bakışlarını, uçuşan eteklerini, flörtöz bakışlarını tamamlayan bir özelliği daha vardı: Kokteyl kızı. Kanıt niyetine The Seven Year Itch’deki şu meşhur sözünü hatırlayalım: “Kendi kahvaltımı hazırlama konusunda gayet yetenekliyimdir. Mesela, bu sabah kendime iki kocaman fıstık ezmeli sandviç yapıp yanına da iki kadeh Whiskey Sour hazırladım.”

60’lar: Barbra Streisand, Funny Girl
Ömer Şerif film boyunca Courvoisier, Scotch & Water ve Dry Sherry kokteyllerini yudumlarken, Streisand ona nane likörü bazlı Green Creme de Menthe Frappe’siyle eşlik eder.

70’ler: Karen Lynn Gorney, Saturday Night Fever (1977)
Gorney’nin beyazlar içindeki Travolta’ya eşlik ederken içtiği viski, 7-Up gazozu ve limon karışımı kokteylin beyazperdeden diskolara transferi pek uzun sürmedi.

90’lar: Sarah Jessica Parker, Sex and the City (1998- 2004)
Carrie Bradshaw ve meşhur içkisi cosmopolitan...SATC olmasaydı Nişantaşı’nda, Bebek’te dörderli gruplar halinde toplanan bekâr metropol kadınları Cosmopolitan yerine ne içerlerdi, merak konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!