Güncelleme Tarihi:
Müjdat Gezen yapılana inanamadığını dile getirerek “Oyunda katil de olursun içki de içersin, o zaman içki ruhsatı mı isteyecekler” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın Öteki Tiyatro’ya, Oğuz Atay’ın, “Korkuyu Beklerken” adlı oyununda, başrol oyuncusunun “sahnede sigara içtiği” gerekçesiyle uyarı cezası vermesi tiyatrocuların tepkisine neden oldu. Tiyatrocular, başta Devlet tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin olmak üzere uygulamayı saçma ve abartılı buldular.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, sigaranın zararlarının tiyatro oyunlarında da anlatıldığını belirterek, “Kulis, fuaye gibi yerlerde sigara içirmiyoruz. İkisini birbirinden iyi ayırmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’na bu konuda hassas olmaları için yazı göndereceğiz” dedi.
Sahnede sigaraya ceza kesilmesine tiyatro sanatçıları tepki gösterdi ve uygulamanın çok saçma olduğunu dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı’nın denetçileri Tuğrul Demir ve A. İhsan Mermer, iki sezondur sahnelenen “Korkuyu Beklerken” oyununun 15 Ocak’taki gösterimini, seyirci gibi bilet alarak izlediler. İki denetçi, oyundan sonra sahnede sigara içildiği gerekçesiyle başrol oyuncusu Fatih Al hakkında tutanak tutmak istedi. Tiyatronun kurucusu ve oyunun yönetmeni Murat Karahüseyinoğlu’nun itirazıyla ceza tiyatroya kesildi. Denetim elemanları, bir daha sahnede sigara içilmesi durumunda ağır ceza verileceği uyarısında da bulundular. Ceza kesildikten iki gün sonra da Çankaya Belediyesi zabıta ekipleri kontrole geldi.
Dünyada da yasak çok tartışılıyor
Sahnede sigara içme yasağı dünya tiyatrosunun kalbinin attığı Broadway ve Londra gibi yerlerde de çok tartışılıyor.
Broadway’de tiyatrocuların sahnede sigara içmeleri yasak. Bu kural 2007 yılında ilk kez uygulamaya konulduğunda ülkede büyük tartışmalar çıkmış, “Twelve Angry Men”, “Who’s Afraid of Virginia Woolf?” gibi oyunların sahnede oyuncular sigara içmeksizin oynanmasının imkansız olduğu söylenmişti. Londra’da ise eğer sigara oyunda vazgeçilmez bir öneme sahipse oyuncular bu yasaktan muaf tutuluyor.
HALDUN DORMEN
Çok saçma ve abartılı buldum. Sigara içmeyen bir insanım, ama bu kadar da olmaz. Bizler tiyatroda hayatta olmayan birçok şeyi sahneleyebiliyoruz. Oyuncu hırsız da oluyor, fahişe de. O zaman hiçbir şey gösterilmesin, oynanmasın. Dünyaca ünlü birçok yazarın oyununda katiller var. O zaman bu oyunları da katil var diye oynamayacak mıyız? Sahneleri böyle kısıtlamak çok abartılı.
MÜJDAT GEZEN
Tiyatronun damını açıp oynasınlar
Tiyatroya önerim, oyunu tiyatronun damını açıp oynasınlar. Rahat rahat sigara içip, sonra kapatabilirler. Doğru olduğuna inanmak istemiyorum. Oyun olduğunu anlamıyorlar mı? Tam bir sigara düşmanıyım, hayatımda hiç sigara içmedim, ama bu rol gereği yapılan birşey. Oyunda katil de olursun, içki de içersin. O zaman içki ruhsatı mı isteyecekler? Buna Aziz Nesin bile cevap bulamazdı. Bu durumda Hamlet artık oynanamaz. Çünkü içinde 9 cinayet var. O zaman Cinayet Masası ekipleri gelip, oyunu basabilir. Daha neler göreceğiz kim bilir?
SÜHEYL UYGUR
Çok komik. Bizim Behzat’la oynadığımız ‘Tuhaf İkili’ oyunumuzda da sigara içiliyor. Ali Poyrazoğlu’nun morfini anlatan bir oyunu vardı mesala. Sanatta, kültürde yasak olmaz ki. Senaryo neyi gerektiriyorsa o oynanır. Çok komik bir ülkede yaşıyoruz. O zaman araya yastık koyup, sigara içsinler bari. Olur mu böyle saçmalık yahu? Sanatçıyı kimse durduramaz, sahnede istediğini yapar.
MURAT KARAHÜSEYİNOĞLU
29 Ocak’ta aynı oyunu yine sahneleyeceğiz. Sigara sahnesini de kesinlikle çıkarmayacağız. Bu bir oyun ve oyuncu da rol gereği içiyor. Bunun arkasında bir art niyet aramak istemiyoruz, ama yapılan çok saçma. Oyunumuza Sağlık Bakanımızı da davet ediyoruz. Oyunda bunalımda olan adam içki de içiyor. Bizden içki ruhsatı da mı isteyecekler? Çok utanç verici bir durum. Yasa ilk çıktığında en çok sevinenlerden biri de ben olmuştum. Oyuncuları sigara içmemeleri konusunda da hep uyarırım. Ama şimdi biz mağdur olduk.
Esra KAYA/ANKARA
GÜNÜN AJANDASI
6–13 Mayıs 2010 tarihleri arasında 13. kez sinemaseverlerle buluşacak olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, “kötülük” temalı Kısa Film Yarışması düzenliyor. Kısa filmin gelişmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, toplumsal cinsiyet rollerinin sorgulanmasına ve filmlerde kadın bakış açısının geliştirilmesine olanak sağlamak amacıyla yapılacak yarışma, Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek. Yarışmaya son başvuru tarihi 9 Nisan 2010. “Birinci Film”e 2.500 TL, “İkinci Film”e 1.500 TL ve “Üçüncü Film”e de 1.000 TL para ödülü verilecek.
KONSER
Zorunlu erteleme
İKSV’nin yeni binasında yer alan performans mekânı Salon’da bu akşam gerçekleştirileceği duyurulan Emiliana Torrini konseri, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şakir Eczacıbaşı’nın vefatı nedeniyle ertelendi. Yeni konser tarihi önümüzdeki günlerde açıklanacak. Emiliana Torrini konserinin 26 Ocak tarihli biletleri, açıklanacak yeni tarihte gerçekleştirilecek konser için de geçerli olacak. Tarih değişikliği nedeniyle biletlerini iade etmek isteyen izleyiciler, biletleriyle birlikte satın alımı gerçekleştirdikleri gişeye (İKSV ana gişeden alanlar İKSV binasına, Biletix’ten alanlar herhangi bir Biletix satış noktasına) başvurabilir.
SERGİ
Odabaş’ın resimleri
GENÇ kuşağın başarılı ve dikkat çeken isimlerinden Çağataş Odabaş’ın son dönem çalışmalarının yer aldığı kişisel sergisi 12 Şubat 2010 tarihine kadar Galeri Selvin’de görülebilir. 1980 İstanbul doğumlu olan sanatçı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu, 2004 yılında “Görmek ve Resimlerle Konuşmak” isimli kitabı yayınlandı ve Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi koleksiyonuna bir yapıtı alındı. Galeri Selvin, Arnavutköy Dere Sok. No:3. www.galeriselvin.com