İbrahim Bilik: Puro kutuma atılan sorular

Güncelleme Tarihi:

İbrahim Bilik: Puro kutuma atılan sorular
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 09, 2001 00:00

Puro tadımlarında çoÄŸunlukla uygulanan deÄŸerlendirme yöntemi nedir?Benim yurtiçi ve yurt dışında katıldığım tadımlarda uygulanan yöntem ağırlıklı olarak Fransız - Ä°sviçre test protokolüdür. Bu yöntem sektörde kabul edilen en kesin, tarafsız ve kapsamlı olandır. Bu yöntem tadılacak puronun karakteristiklerini kendine özgü öğelerine indirger ve birer rakamsal deÄŸer verir. Bu standartlar panelistlerin tadım esnasında içtikleri puronun performansıyla ilgili deÄŸerlendirmelerde tarafsız olmalarını saÄŸlar. Tadım deÄŸerlendirmelerini oluÅŸturan çeÅŸitli kategorilere verilen puanlar, ağırlıklıdır. Mesela, tada konstrüksiyondan daha fazla önem verilir. Çünkü tat içim zevkine daha çok etki yapar. Bir puronun yapımkonstrüksiyonu ne kadar mükemmel olursa olsun, içerken keyif alınmazsa verilecek puan düşük olur. Her bakımdan mükemmel bir puro, teorik olarak, toplam 20 puan alır. 10 puan alan ise, içilmeye deÄŸmez demektir. Puronun dış sargı yaprağının parlaklık ve baÅŸtan sona renk ve doku ayrılığı beÄŸenilse de, performansına çok fazla katkı yapmadığından önemli bir kriter deÄŸildir. Aksine, düzgünce ÅŸekillendirilmiÅŸ, baÅŸa doÄŸru yerleÅŸtirilmiÅŸ bir kep (baÅŸlık) içim esnasında aÄŸza tütün parçacıklarının girmesini önlediÄŸinden artı puan getirir. (Kesim hatası hariç). Dış sargı yaprağının gerek kalitesi gerekse doÄŸru sarılması önemlidir ve puan kazandırır. Puronun kesik ucundan görünen dolgu yapraklarının konstrüksiyonu ise ana gövdenin yapısı hakkında bize bilgi verir. Dolgunun yapısı duman çekimine direkt tesir eder. Hatalı destelenme sonucu hava kanalcıkları tıkalı purolar, tüm puro ÅŸikayetlerinin en başında gelir. ÅžiÅŸkin, yumuÅŸak ya da çok sert bir gövde kötü destelenmenin (bunch) iÅŸaretidir. (Devamı haftaya)Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!