Güncelleme Tarihi:
Ä°lk durak Bursa: Tabii ki hedefte iskender kebabı var. Pide, döner, bonfile parçaları, salça sosu, yoÄŸurt ve köpük köpük tereyağından oluÅŸan kebabın tadını tam olarak tarif edebilmek imkânsız.ÂTarihi Ä°skender Efendi Konağı’nda ya da UludaÄŸ Kebapçısı’nda yiyebilirsiniz. MustafakemalpaÅŸa’da da bir tatlı molası vermenizi öneririm. Buranın tatlısını yemek için en doÄŸru adreslerden biri, Dondurmacı Ahmet’tir.
Akhisar’da yer gök köfte kokar. Gerçek Akhisar köftesi yemek istiyorsanız, yol üstündeki ünlü Ramiz’e veya Can Köftecisi’ne uğramanızı öneririm.
Susurluk malum: Tost ve ayran cenneti. Yalnız tostun, teneke tulumu veya mihaliç peyniriyle yapılmış olmasına dikkat edin. Kimileri ekmek diliminin üstüne ev yapımı salça sürülmesi gerektiğini söyler ki ben de bunu öneririm. Yanında, bol köpüklü ayranını içmeyi ihmal etmeyin. Bu tostun en lezzetli yapıldığı yer; otobüs terminalinin hemen önündeki Kafkas ve Düzdağ’dır.
ÖDEMİŞ’İN YAĞLI KEBABI TAM BİR BAŞ YAPITTIR
Sırada Manisa kebabı var. Dana ve kuzu kıymalarının karışımının, tuzla yoğrulmasıyla yapılan bu kebap şiş köfte büyüklüğündedir. Kömür ateşinde cızır cızır sesler çıkartarak bir güzel piştikten sonra, pidelerin üstüne çekilir ve en üste de eritilmiş, mis gibi kokan tereyağı gezdirilir. Gülcemal’le Manisa Spor, bu kebabın en lezzetli yapıldığı iki lezzet durağıdır. Muhteşem lezzetler için Selçuk’ta otoyoldan bir süreliğine çıkmak gerekir. Birincisi Tire’deki çok özel köfte... Dananın belden yukarı bölgesinin etlerinden yapılan uzun köfte, sadece tuzla yoğrulur. Kısa bir süre kızartıldıktan sonra şişten çıkartılıp, buzdolabında bekletilir. Sipariş gelince, tavada tereyağında tekrar kızartılır, üstüne domates sosu dökülüp, afiyetle yenir. Ben bu kebabı Hacı Baba’da yemeyi tercih ederim. Kebabın üstüne karadut soslu lor peynirini de yemeyi ihmal etmem.
Ödemiş’te de çok özel bir kebabın tadına bakmadan yola devam etmek, damağınıza yapılmış en büyük haksızlık olur. Ödemiş’in yağlı kebabı tam bir baş yapıttır. Bu kebabın eti kadar ekmeği de önemlidir . Taze ekmek, kemik suyu ve kırmızı biberle hazırlanmış yağlı bir sosa batırılır. Bir güzel dinlenip, parmak uzunluğunda köftelere dönüşen et, ızgarada kızartılıp, yağlı ekmeğin üstüne çekilir. Bu kebabın en lezzetli hazırlandığı yerlerin başında Hurşit Kebapçısı gelir.
Â
Â
YERİNİZDE OLSAM BU YEMEKLERİN PEŞİNE DÜŞERDİM
Otoyoldan çıkıp Ortaklar ve Aydın’a gelince, çöp şiş yememek olmaz. Et ve yağ, şişe birlikte takılıp, ateş üstünde cızırdarlar. Çöp şiş öylesine lezzetlidir ki, insan iştahına, dur demeyi bir türlü beceremez. Bu konuda iki lezzet durağı favorimdir: Somuncu Baba veya Baba’nın Yeri.
Aydın’ın Çine ilçesi de köfte konusunda iddialı yerlerden biridir. Köftecilerin reklamları, ilçeye gelmeden kilometrelerce önceden baÅŸlar. Köftenin yanı sıra çöp ÅŸiÅŸte de oldukça iddialılardır. Burada bütün köfteciler lezzetlidir. Ama EniÅŸte, Köfteci Dede, Mehmet Zengin bir adım daha öne çıkarlar.Â
Eğer yolunuz Marmaris’e doğru gidiyorsa, jandarma kontrol noktasının hemen yanıbaşındaki Şelale Lokantası’na uğramanızı öneririm. Burada patlıcan, patates, kabak, sivri biberden oluşan karışık tavanın tadına bakmalısınız. Eğer Datça’ya doğru devam edecekseniz, Bozburun kavşağındaki Mavi Pide’de mola vermelisiniz. Sakar’dan Gökova Körfezi’ne inip Fethiye’ye doğru devam edecekseniz, Ortaca’da Toprak Ana’da bir lezzet arası vermek zorundasınız. Burada, ağaçların gölgesinde, süt kuzusu veya süt oğlağı ziyafeti çekmek gerekir. Geceden fırına konan oğlak ve kuzu, tam 10 saatte pişer ve bir sallamada etler kemikten ayrılır. Bu lezzetli etlerin yanında buz gibi nar suyu, etin en iyi eşlikçisi olacaktır.
Türkiye’nin dört bir yanı lezzetli rotalarla dolu. Sizin yerinizde olsam, arada bir lezzetin peşine düşer, hem yemekleri hem de bu yemeklerin yapıldığı çevreyi keşfederim.
Â