Güncelleme Tarihi:
Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber kompostolar ve hoşaflar soframızda daha fazla yer bulacak. Ama bu konuya sonra değineceğiz. Diğer yandan limonatanın çıkış noktası sayılabilecek olan şerbetlerden bansetmeden geçmeyelim. Şerbetin, hoşaf ve kompostodan ayrılan kısmı içerisinde genellikle parçacık olmaması ve daha şeffaf görünmesidir. Şerbetlerin bazıları yine Osmanlı’dan günümüze gelen bazı gelenekler sonucu özel günlerde ikram edilirler. Mesela; loğusa şekerinin süt yaptığına inanılmasından ötürü yeni doğum yapılan evlere gelen misafirlere dağıtılır. Aynı şekilde düğün şerbetini ele alalım. Eskiden günümüzdeki kadar farklı meşrubat yokmuş ve düğünlerde taze limonlarla limonata yapılır, bu da düğün şerbeti olarak gelen misafirlere ikram edilirmiş. Bunların dışında demirhindi, portakal, keçiboynuzu, kızılcık ve aklınıza gelebilecek birçok çiçekten de şerbet yapılabilmektedir.
Peki günümüzde farklı içecek seçeneği olarak sadece komposto, hoşaf ve şerbet mi yapıyoruz? Tabii ki hayır. Artık bol miktarda seçeneğimiz var.
Bir kısmı dışarıdan bize gelmiş olan ‘smoothie’ ve ‘milkshake’ gibi birçok farklı içecek var hayatımızda. Smoothie’ler temel olarak taze meyvelerden elde edilen soğuk ve yoğun pürelerdir. Tabii ilk çıkış noktası bu olsa da zamanla içerisine dondurma, yoğurt, buz, meyve suları, bal gibi farklı içerikler de dahil olmuştur. Bu tip küçük eklemeler yaparak damak tadınıza göre istediğiniz içerikte smoothie elde edebilirsiniz. Sporcuların taze meyvelerden yapılan ve oldukça sağlıklı olan bu içeceğe protein tozu ekleyip enerji vermesi için spor esnasında tükettikleri de bilinir. Aynı zamanda içerisine buz konarak ‘frozen’ olarak da servis edildiğini görmekteyiz. Düşünün yazın sıcaktan çok bunaldığınızda karpuz, buz ve taze nanenin bar mikserinden çekilip önünüze geldiğini... Kimse böyle ferah bir teklife kolay kolay hayır diyemez diye düşünüyorum.
Milkshake ise bunlardan ayrı olarak içerisine süt ve farklı aromalarda şurupların eklendiği bir tür içecek. İçerisine tercihe göre dondurma da konulabilir. Soğuk içilir ve çok ferahlatıcıdır. Çikolatalı olanı için kabaca sıcak çikolatanın soğuk hali desek doğru olur.
Limonata da günümüze gelene kadar kendisini çok geliştirmiş bir içecek. Eskiden sadece limon, şeker ve sudan elde edilirdi. Son zamanlarda naneli, zencefilli, çikolatalı gibi birçok farklı çeşidi var.
Ben de sizler için birkaç farklı içecek hazırladım.
Çilekli Smoothie
Hazırlanışı: Hepsini bar mikserinden geçirip servis edin.
Malzemeler:
10 adet çilek
2 top çilekli ya da vanilyalı dondurma
3 çorba kaşığı süt
3 çorba kaşığı yoğurt
3 – 4 adet buz parçası
Limonata
Hazırlanışı: Limon kabuğu, portakal kabuğu ve limon suyunu bar mikserinde çekip, ince telli bir süzgeçten süzün ve yeniden bar mikserine alın. İçerisine şekeri ekleyip şeker eriyinceye kadar çekmeye devam edin. Ardından 1-2 saat buzdolabında üstünü streç ile kapatıp dinlendirin. Sürenin sonunda 1 litre su ekleyin ve dilerseniz buz ekleyip servis edin.
Malzemeler:
2 limonun kabuğu
1 portakalın kabuğu
6 limonun suyu
1 su bardağı şeker
1 litre su