Güncelleme Tarihi:
LÜZUMSUZ SAMİMİ SERVİS ELEMANLARI
Evet, servis samimi olmalı. Evet, garson güler yüzlü durmalı; sipariş esnasında yardımcı olmalı. Ancak samimi, düzgün servisle bir enseye tokat, bir ahbap çavuş ilişkisi arasında ince bir çizgi, hassas bir denge var. Siprarişi alan/veren ilişkisinden bir anda askerde yan yana bot bağlayan kanka ilişkisine bağlamak çok tehlikeli. İstanbul’un çok meşhur bir lokantasındaki servis elemanlarından birinin, durup dururken gelip bana “Pardon beyefendi! Bir şey söyleyebilir miyim? Saç tıraşınız bir harika! Filanca kuaföre mi gidiyorsunuz?” diye siparişe girmesi beni benden almıştır misal.
İLLE DE BAHŞİŞ ZORLA BAHŞİŞ
Yurtdışında birçok lokanta, siz isteseniz de istemeseniz de hesaba %10 civarında bahşişi ekleyip, hesabı masanıza bırakır. Oysa bahşiş, iyi servis sonucunda, size servis yapan kişi ya da ekibe verdiğiniz bir ödül gibidir. Bu bahşiş zorlamasına karşı olduğum kadar işini iyi yapan ekibe bu küçük ödülün az verilmesine de karşıyım. Uyarım basit: Bahşiş konusunda bonkör olun, kazanan her zaman siz olursunuz. New York’taki Cipriani’de %15 bahşiş bırakmama rağmen garson kızın tuvaletin kapısında, elinde hesap fişiyle “%5 daha istiyorum” diye sıkıştırmasını unutmak mümkün değil!
HESAPTAKİ GEREKSİZ KUVER PARASI
Kuver parası, yemek yiyen ve ücretini ödeyen bir misafirden çok, masayı işgal eden gereksiz bir müşteri gibi hissettirir. Kuver demek, zaten üzerinde yemek yediğiniz, masaya serilen, muhtemelen beyaz renkteki masa örtüsünün adıdır. Bazı lokantalar buna kullandıkları beyaz örtü ve bez peçetelerin kullanım, yıpranma ve yıkama bedeliyle masaya bedelsiz verdikleri ekmek ve suyun ücreti olarak değerlendiriyorlar. Bir lokantacı olarak bana bile pek mantıklı gelmiyor! Hele ki beyaz kumaş örtü açmamış bir lokantada hesapta kuver ücreti gördüğüm an, yemeğim ne kadar güzel olursa olsun damağımdaki güzel tat yerini acı, buruk bir tada bırakıyor.
‘ERKEN GELDİN/GEÇ KALDIN’ BİLMECESİ
Lokantalar haklı olarak, müşterilerinin rezervasyonlarına sadık kalmasını ister. Ancak memlekette trafik malum, bazen beklenmedik gecikmeler olabiliyor. Benim takıldığım olay, bazı lokantaların kimi zaman 15 dakika geç kalınca masayı başka bir misafire verirken, kimi zaman tam saatinde gitmenize rağmen sizi 45 dakika masa için barda misafir etmesidir. Zamanında Spice Market’te başıma gelmişti. Biz 45 dakika beklerken yanımızdaki grup 15 dakika geç kalarak masalarını kaybetmenin öfkesini yaşıyorlardı. Ya o toleransı geç kaldığım zaman için de göster ya da beni zamanında gelmemi istediğin masaya zamanında oturt!