Güncelleme Tarihi:
Türkiye’yi Anlama Kılavuzu, 2004’ten bu yana her iki yılda bir hazırlanıyor. Türkiye’nin yaşam tarzlarını çok çeşitli açılardan ortaya koymayı amaçlayan bir araştırma bu. Fiziksel özelliklerimiz, tüketim alışkanlıklarımız, evlerimizin içi, yaşam tarzımız, boş vakitlerimizde ne yaptığımız, hobilerimiz, inançlarımız, korkularımız araştırmanın ilgi alanına giriyor. Belki fiziksel özelliklerimiz, inançlarımız, ait olduğumuz sosyokültürel sınıf hızlı değişmiyor ama 2018 sonuçlarına bakılırsa geçmiş günlere duyduğumuz özlem, çevre duyarlılığı ve güvenlik ihtiyacı önceki yıllara göre yükselişte.
Prof. Dr. Nilüfer Narlı
Yaşadığımız yeşil azlığı ve beton yorgunluğu
Gözlemlerime göre çevre duyarlılılığı gençler arasında oldukça yaygın. Ama Ipsos’un yaptığı bu araştırma sadece gençler arasında değil, Türkiye genelinde yaygın ve başat bir tutum haline geldiğini ortaya koyuyor. Bence bu durumu şöyle açıklayabiliriz: Yaşadığımız, konut ihtiyacı ve inşaat sektörünün öncü rolü nedeniyle yeşilin azalması. GYODER’in ‘Konut ve Gelecek’ başlıklı araştırmasında da ‘beton yorgunluğu’ ve ‘yeşil alan azlığı’ sıklıkla dile getirilen sorunlar olarak karşımıza çıktı.
İnsanların geçmişe olan özlemi günlük dilde ve sosyal medya paylaşımlarında çok sık karşımıza çıkıyor. Eski İstanbul fotoğrafları, doğdukları kent, köy ve mahallenin eski fotoğraflarını bulup paylaşmak yaygın bir davranış. Ipsos araştırması bu tür bir geçmiş özleminin ne kadar yaygınlaştığının da somut bir kanıtı.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR