Güncelleme Tarihi:
Son yıllarda sağlıklı beslenme taraftarlarının dışladığı beyaz ekmek, gerçek tostun en önemli malzemesi. Birçok ünlü şef bu konuda ağız birliği etmişçesine, “Lezzetli bir tost beyaz ekmek dilimleri arasında yapılır” diyor. Bunun en ateşli savunucusuysa ünlü şef Jamie Oliver. Tostun zaten kalori deposu olduğunu söyleyen Oliver, iki dilim ekmeğin bunca kalorinin yanında masum kalacağını belirtiyor. Köy ekmeği rağbet görmüyor. Nedeni dilimlerde oluşan hava delikleri. Eriyen peynir bu deliklerden akıp, makinede yanıyor ve tadı bozuyor.
Aslında tost, yaratıcılığa açıktır. Bu konuda en yaratıcı ülke de Amerika’dır. Yüzlerce çeşit tost yapılır. Şili’de, ince dilimlenmiş et ve peynirle yapılan ‘Barros Luco’ adlı tost çok sevilir. Avokado, et dilimleri, peynir, soğan ve salsa sosuyla yapılan tost Meksikalıların favorisidir. Arjantinliler, peynir, kuru et, domates ve mayonezle yaptıkları bir varyantı yerler.
Bu konuda bizim yaratıcılığımız da yabana atılmaz. Örneğin yengen: Kaşar, sucuk, pastırma, domates, salatalık turşusu... Bir büfede kurutulmuş domatesle yapılanına rastladım, çok lezzetliydi.
Yolcuların dostu Susurluk tostunu da es geçmeyelim. Susurluklulara göre bu tostta sadece bu ilçede yapılan özel tava ekmeği kullanılmalı ve dilimlerin arasına asla kaşar peyniri konmamalıdır. Tereyağ yerine margarin kullanılmalı ve dilimlerin üstüne ev salçası değil, hazır salça sürülmelidir. Bu tarife birçok itiraz geleceğini biliyorum. Bu tarifi, damağına düşkün bir Susurluklu’dan aldığım için günahı, vebali onun.
Tost, gördüğünüz gibi basit bir yiyecek değil. Üstünde konuşulması, düşünülmesi, emek sarf edilmesi gereken bir yemek.