Güncelleme Tarihi:
Mickey Mouse figürü, çocuklukla beraber otomatik olarak gelen, genetik hafızaya işlenmiş bir kod gibi. Disney’in, sinema tarihinde altında imzası bulunan tüm prodüksiyonlara ait orijinal çizim, kayıt ve karakter maketlerinin muhafaza edildiği arşiv binasıysa haliyle dünyanın çocukluk hafızası. Bu binanın kasalarında, kütüphanesinde, çizim odalarında gezinirken hangi döneme, kültüre ve ikona rastlayacağınızı kestirmek zor. Warhol’dan Kennedy’ye, Ortadoğu çöllerinden Alaska’ya, uzay çağından Mısırlılara uzanan bir tur bu. İşte kasadan çıkanlar...
İlk ‘lisanslı ürün’ün hikâyesi
Bugün her birinin satışı ve lisans değeri milyonlarca doları bulan ürünlerin ortaya çıkış hikâyeleri çok ‘insani’. Misal: 1929 sonlarında, Mickey Mouse hayranı bir adam, Walt Disney’i kaldığı otelin lobisinde yakalıyor. Üzerinde Mickey’nin olduğu kalem kutuları üretmek için Disney’den izin istiyor ve karşılığında, bu hakkı satın almak için 300 dolar ödemeyi talep ediyor. Paraya ihtiyacı olan Disney, tereddüt etmeden kabul ediyor ve böylece tarihteki ilk lisanslı ürün anlaşması yapılmış oluyor. Tarihteki en ünlü Mickey ürünlerinden biri ise 1933’te Ingersoll’un piyasaya sürdüğü Mickey’nin kollarının akreple yelkovanı gösterdiği kol saatleri.
Donald Duck’la Kapalıçarşı’da esnaflık
Türk işi ‘Miki Maus’
Arşiv binalarında, duvarlarında, kütüphanelerinde Mickey Mouse ve tayfasının ayak bastığı her ülkeye ayrılmış özel bir bölüm var. Türkiye’de ilk ortaya çıkışı lisanslı yayıncılık tarafında 1930’lu yıllara denk düşüyor. Amerikan çıkışlı bir kültür ikonuyla tanışan Avrupa ülkeleri arasında İngiltere, İtalya, Almanya gibi ülkelerden hemen sonra gelmesi, dönemin Türkiye’sine dair küçük bir ipucu. Her ülke, kendi dilinde, herkesin kolaylıkla söyleyebileceği bir isim yaratıyor. Türkiye’deki ilk ismi ‘Miki Maus’ oluyor, 80’li yıllarda ise ‘Mickey Mouse’ olarak devam ediyor. Sessiz, kısa çizgi filmlerinin Türkiye’de hem televizyonlarda hem de sinemaların film öncesi kuşağında gösterilmesine 1970’lerde başlanmış. Minnie, Goofy, Donald ve Pluto’yla birlikte yaptığı ilk ‘resmi’ Türkiye ziyaretinin tarihiyse 23 Nisan 1999.
Walt Disney’den popülerlik ve kalıcılığa dair üç formül
SON YILLARA DAMGA VURAN 7 ÇİZGİ DİZİ