Güncelleme Tarihi:
Kırşehir’in Timur döneminden yani 1300’lü yıllarda bu yana muhalif bir yapısı olduğu biliniyor. Hatta adını bile buna borçlu: Rivayete göre Timur, imparatorluğunu büyütürken Kırşehir’e de “Sancağınızı teslim” diyor. Şehir örgütlenerek direnişe geçiyor. Timur da bunun üzerine meşhur talimatını veriyor: “Kırın bu şehri...”
Alın size Kırşehir...
Sırf bu nedenle kentte çocuklara Timur adı verilmiyor.
Bir örnek daha: Adnan Menderes 1954 seçimlerinde, 508 sandalyeyle müthiş bir zafer kazanırken Kırşehir’den tek bir milletvekili çıkaramadı. Cezalandırmak için Kırşehir, Nevşehir'in ilçesi yapıldı. Bu hatadan üç yıl sonra dönülse de Kırşehir’in o zaman kaybettiği bazı ilçeler bugün hâlâ başka şehirlere bağlı. Tercih mağduru Kırşehir, uzun yıllar yerel seçim haritalarında Türkiye’nin çoğunluğundan farklı olarak hep muhalif kaldı. Bu süreç, AK Parti kuruluncaya kadar devam etti. Siyasi tarihinin aksine o zamandan beri hep AK Partili yönetimlerce idare edildi. Ta ki 31 Mart 2019 gecesine kadar. Yani Kırşehir yine geleneksel muhalif tavrını takınana kadar...
Neşet Ertaş etkisi
Bozkır deyince hikâyeyi aslında tezenesine kadar başa sarmak lazım: Neşet Ertaş. Uzun zaman kendi kabuğunda ‘sessiz sedasız’ yaşayan bu kent ‘Bozkırın Tezenesi’ ile sesine, avazına kavuştu. Daha kente ilk girdiğiniz yerde bile Neşet Ertaş’ın türküleri yükseliyor. Kahvehanelerde posterleri asılı, kafelerinde onun ezgileri hakim. Kırşehirli Neşet Ertaş şiirlerinde, türkülerinde insanlara hep dost olmayı, kardeş olmayı, herkesi kucaklamayı öğütledi. Yıllardır ağızdan ağza, kulaktan kulağa fısıldanan bu mesajların etkisini, yabancısı bile olsanız, bugün şehrin sokaklarında görmek mümkün. Kırşehir’in, İç Anadolu’nun pek çok ilinden çok farklı bir yapısı var.
İnsanlar özgürce dolaşıyor; gece sokaklarda kadınlar görebiliyorsunuz; parti ayrımı yapılmıyor; farklı partiden olanlar birbirini ötekileştirmiyor. Farklı etnik gruptan insanlar rahatça bir arada yaşayabiliyor. Meşhur Selçuklu camii Cacabey’i merkezine alan büyük meydanda başörtülü iki kadına, kentteki değişimi neye bağladıklarını soruyorum mesela. 67 yaşındaki Zeynep Şahin, AK Parti’ye oy verdiğini söylüyor: “Aslında giden başkan da çok çalışkandı. Parti değişti ama iyi oldu. Bu başkanı da seviyoruz. Bir kere namuslu...” Koluna girdiği Döndü Küçükbıçakçı ise “Ben vallahi CHP’ye verdim diyor: “Diğerinden memnun değildik. Hiç yardım almıyoruz. Şimdi belki biraz yardım gelir...” Fotoğraf çektirmek istemeyen iki kadın, sonra yine kol kola çarşı alışverişine devam ediyor.
Partiye değil, isme oy
Kırşehir küçük bir şehir: Bütün kent neredeyse iki ana cadde ve birkaç ara caddeden oluşuyor. Merkezde belediye var. Seçimden sonraki iki gün boyunca belediye binasının önü çok hareketliydi. Ama seçimden üç gün sonra CHP’li yeni başkan Selahattin Ekicioğlu, AK Partili eski başkan Yaşar Bahçeci’den koltuğu devralırken ikisi de birbirini tebrik etti, iyi dileklerini iletti. Binanın birkaç yüz metre ötesinde ateşli bir taraftarı bulunan Kırşehirspor’un maçı vardı. Kırşehir ile Denizli ekibi Kızılcabölükspor karşılaşması hayati önemdeydi. Çünkü 3’üncü Lig, 2’nci Grup’ta lider olan Kırşehir, bu maçı da alırsa bir üst grubu neredeyse garantileyecekti...
Kırşehir, Orta Anadolu’ya model olacak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya
Bu kenti 25 yıl iktidar partileri yönetti. Türkiye’de okuma-yazma oranının en yüksek olduğu, üniversite kazanma sıralamasında ilk üçte giren bir kentti Kırşehir. Fakat ne yazık ki Ahi Evran Üniversitesi hak ettiği noktaya gelemedi. Şeker fabrikası kapatıldı. Çevre yolu bile yok. Sadece bu kentin değil, tüm Orta Anadolu’nun bir açılım yapılması gerekiyordu. Burası kararlı duruşun bir sembolüdür. Hacı Bektaşi Veli, Mevlana, Ahi Evran birlikteliği yeniden kurulacak. Türkiye’ye model bir Kırşehir inşa edeceğiz.
CHP akıllıca bir hamle yaptı, adayı erken öne çıktı
Ahi Evran üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğretim üyesi Prof. Dr. Kürşad Zorlu:
Tarihsel dokusuyla birlikte Kırşehir’i özel kılan yanlar var. Ve yaşam biçimi olarak rahat, insanların barış ve huzur içinde yaşadığı bir şehir. Anadolu'nun makul ve uzlaşma yönü Kırşehir'de hissedilir. Burada Kürt kökenli vatandaşlarımız da var. Belirli ilçelerde daha yoğunlar. Türk, Kürt, Alevi... Etnik bağlamda insanların hayatını etkileyecek ciddi ayrılıklar bu şehirde pek barınamaz. Şöyle yakın geçmişi hatırlatacak olursak çözüm sürecindeki meseleler gündeme geldiğinde Kürt algısının farklı bir noktaya oturtulmak istendiğini, Kürtleri sadece HDP’ye oy veren bir topluluk olarak değerlendirmek isteyen çevrelerin olduğunu ve aslında bunun böyle olmadığını anlatmaya çalışmıştım. Belki de en iyi örneği Kırşehir’dir.
Güncel oy oranlarına bakılıp yanılma olmasın, Burada MHP’nin çok köklü bir tabanı var. Kürt kökenli kardeşlerimizin de buna katkısı olduğu şüphesiz. Dolayısıyla Türkiye’de insan dokusunun belirli bir ahenk içinde yaşaması bağlamında Kırşehir'i detaylı incelemek gerek. Dahası bu şehir kendine özgü siyaset yapma biçimiyle Osman Bölükbaşı’nı çıkarmış bir yer. Bölükbaşı adeta tek başına uzun yıllar Türkiye’deki muhalefetin öncü ismi oldu.
Ancak 1980 sonrasında bir kırılma yaşanıyor. 80 öncesinde bahsedilen 'muhalefet' olma pozisyonu flulaşmaya başlıyor. Kırşehir için. 1984 yılında Anavatan Partisi seçimi kazanıyor. O zaman belediye başkanlığını kazanan Hakkı Göçen şu anki İyi Parti İl Başkanının babası ve gerçekten Kırşehir’de dürüst belediyecilik yapmasıyla bilinen bir isim. 1989 seçimlerinde de SHP, DEP ile yapılan ittifakla kazandı. Ama 1994’de etkili bir değişim oluyor ve MHP adayı Metin Çobanoğlu kazanıyor belediyeyi. Daha sonra MHP genel başkan yardımcılığına ve milletvekilliğine getirildi. Kırşehir ve Yozgat o dönem MHP'nin belediyecilikte örnek gösterdiği yerlerdendi. Ardından 2004'de Halim Çakır ile Ak Parti'ye geçiyor. 2009-2019'da da ise Yaşar Bahçeci AK Parti adayı olarak iki dönem seçimi kazanmayı başardı. Yaşar Bahçeci'nin de hizmetleri oldu. Ancak genel ekonomiyle birlikte CHP'nin adayının meydana getirdiği sinerji rekabet alanında "Bu kez olacak mı?" sorusunu pekiştirmeye başladı.
CHP, çok akıllıca bir hamle yaptı, resmi açıklama sonra yapılsa da adayı erken öne çıktı. Sahada diğer muhalefet partilerine göre öne çıkan ve seçmenin beğenisine sunulan Selahattin Ekicioğlu şehirdeki mevcut imajıyla CHP'nin genel oylarının üzerine çıktı. Çok büyük bir kent değil burası, insanlar birbirlerini tanıyorlar. Bu şekliyle bakıldığında da halkla temas etmiş bir kişinin çok önceden belirmesi iktidarın politikalarına veya belediyenin yıpranmışlığına karşı konumlanan insanları Selahattin Ekicioğlu’na yönlendirme konusunda bir avantaj sağladı.