Karalahananın hakkını verelim

Güncelleme Tarihi:

Karalahananın hakkını verelim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2014 01:27

Günler bir soğuk bir ılık derken soframıza karalahanayı davet etmenin zamanı da geldi.

Haberin Devamı

Beyaz lahana mutfağımızın vazgeçilmezi. Kırmızı lahanayı da başta salatalar olmak üzere sıkça sofralarımızda görüyoruz. Ancak bu ikilinin yanında karalahananın hakkını çok da vermiyormuşuz gibi geliyor bana. Oysaki iri ve kalın yaprakları C vitamini açısından son derece zengin. Ayrıca A,B ve E vitamini deposu olmak gibi bir özelliği de var. Bu nitelikleri ve lezzetiyle malzeme listemize üst sıralardan girmeyi bence fazlasıyla hak ediyor. Tabii guatr hastalarını burada uyarmakta fayda var. Guatrın esas nedeni iyot yetersizliği. Lahana da tüm turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltıyor. Bunu da hatırlatmadan geçmiş olmayayım. Böyle bir rahatsızlığı olmayanlar içinse cilt güzelleştirici, idrar sökücü ve kan yapıcı etkileri olan bu harika sebzeyle yapılabilecek son derece lezzetli alternatifler mevcut.

Haberin Devamı

KARALAHANA ÇORBASI

Karalahananın hakkını verelim

Malzemeler:
1 demet karalahana
2 adet kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye veya barbunya
Yarım su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı +1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı pulbiber veya acı sos
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
Tuz-karabiber
5-6 bardak tavuk suyu

Yapılışı:
Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün süzün ve haşlayın. Yıkanmış ve süzülmüş karalahanaları ince kıyın. Eğer şeritler uzunsa ikiye kesin. Doğradığınız lahanayı bir kaba alın ve tuzla ovun. Daha sonra sıkıp bol suyla yıkayın. Soğanları ince doğrayın. Bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını eritin. Soğanı ekleyip kısık ateşte kavurun. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Lahanaları ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Pirinci, haşlanmış fasulyeyi ve sıcak tavuk suyunu ekleyin. Pulbiber, toz kırmızıbiber, karabiber ve tuzla baharatlandırın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.

Mısır ununu ılık suda açtıktan sonra yavaşça çorbaya ilave edip bir taraftan da karıştırın. Kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis yapın.

Haberin Devamı

NELER YAPILABİLİR?

Karalahananın hakkını verelim

Antioksidan olarak evinizde yapacağınız meyveli içeceklerinize birkaç yaprak karalahana ekleyebilirsiniz.

Beyaz lahananın turşusu oluyor da karalahananın neden olmasın? Hatta dolma sarar gibi içini sarmısak, kereviz sapı ve kırmızı biberle doldurabilirsiniz.

Lahana haşlamasının suyuyla öksürük ve gribe karşı ayakta durabilir ve hatta haşladığınız lahanayla dolma sarabilirsiniz.

Kuru fasulye, nohut ve böreğe rahatlıkla katabilirsiniz.

Mükemmel bir çorba yapabilirsiniz.

 

BAKMADAN GEÇME!