Güncelleme Tarihi:
Gün geçmiyor ki sosyal medya sayesinde günlük hayatımıza yeni bir kelime girmesin. Yeni dönem flörtlerin ‘ana üssü’ haline gelen sosyal medyanın kelime dağarcığımıza kattığı son tanım da tahmin edebileceğiniz gibi ilişkilerle ilgili: Mikroaldatma. İlişki koçu Melanie Schilling, ABD merkezli haber sitesi HuffingPost’ta mikroaldatmayı bir kişinin duygusal veya fiziksel olarak ilişkisi dışındaki birine odaklandığını gösteren küçük eylemler olarak tanımlıyor. Birinin gönderilerine flörtöz emojiler yollamak, onunla ilgili hayaller kurmak, sosyal medya hesabını sık sık kontrol etmek, gizlice profilini takip etmek (stalk’lamak), Instagram hikâyelerini sık sık beğenmek ve yorumlamak, eski sevgilisinin profiline girmek, ilişkinizi sorduğunda yanıtlamaktan kaçmak ve o kişi görecek diye paylaşım yapmak gibi davranışlar aslında o kişiye ilginizin olduğunu gösteriyor. Uzman klinik psikolog Buğra Mısri yaşanan bu durumu “Duyguları ya da güveni incitmeden yapılan ancak etik olmayan davranışların tümünü kapsayan bir durum” olarak yorumluyor.
KADINLAR NE DİYOR?
‘Zarar verir’
Mine S., 22, öğrenci
Sadakat ilişkinin temeliyken bunu zedeleyecek hareketlerde bulunarak ilişkisine zarar verir.
‘Farklı yerde olmaktır’
Dila B., 23, öğrenci
Başkaları için hareket etmek aldatmadır. Karşındakine “Hâlâ seninleyim” imajı verirken düşünsel olarak farklı yerde olmaktır.
‘İnsanın doğasında var’
Selin S., 22, öğrenci
Tam olarak aldatma sayılmaz. İnsanın doğasında olan bir şey.
‘Dozuna göre değişir’
Zehra T., 21, öğrenci
Ayrılma sebebi olup olmadığı dozuna göre, sıklığına göre değişir diye düşünüyorum. Ama eski sevgili konunun içindeyse her türlü ayrılık sebebidir.
‘Artık sadece flört’
Hande G., 28, çalışmıyor
Aldatma sayılır, zaten artık ilişki yaşamıyorum, sadece flört ve vakit geçirme.
‘Tek taraflı bitirmiş’
Fulben E., 22, öğrenci
Partner mevcutken başka insanlarla ilgili bu tarz düşüncelere sahip olmayı, ilişkinin tek taraflı olarak bitirilmesi ancak bunun karşı tarafa henüz iletilmemiş olması olarak görmekteyim.
‘Fanteziye engel değil’
Ebru K., 35, öğretim görevlisi
Eş olarak seçtiğin insan hayatının arkadaşı ama bu başkalarını beğenmene veya fantezi kurmaya engel değil, hiç yapmadım diyen de yalan söylüyordur.
‘Paranoyaklaşmaya gerek yok’
Gül N., 38, avukat
Abartılırsa sorun olacağını düşünüyorum. Sosyal medyanın beğeni, emoji özellikleri insanı paranoyaklaştırıyor, gerek yok.
‘Makroya zemin...’
Şebnem Ö., 45, editör
Başka bir kişiye ilgi duymaya başlamışsan geçmiş olsun. Sosyal medya bunun ilk adımı olabilir. Sonraki adımlara ve makroaldatmaya zemin hazırlanır.
ERKEKLER NE DİYOR?
‘Partnerine aynı önemi gösteremez’
Bora S., 23, öğrenci
Başkasını bu denli önemseyen birinin partnerine aynı önemi göstermesi mümkün değil, aldatma ve ayrılık sebebi.
‘Sıklığı önemli’
Cem N., 22, fotoğrafçı
Duygusal aldatmaya giriyor, sıklığına göre ayrılık sebebine dönüşebilir.
‘İlişki bitirilmeli’
Emirhan B., 21, öğrenci
Bu durumda en sağlıklı olan şey ilişkinin bitirilmesi olabilir, çünkü devam etmesi halinde ikili tartışmalara ve parazit bir ilişkiye evrilebilir.
‘Benimleyken o gözle bakmamalı’
Aksel B., 22, öğrenci
Bence aldatma sayılır, sonuçta benimle sevgiliyken başka birine o gözle bakmaması gerekir ve ayrılık sebebi.
‘Hainlik’
Hakan Ö., 24, e-ticaret uzmanı
Kesinlikle aldatmadır, bunu yapanın ilişkisine sadakati yoktur, hainlik!
‘Sadece ünlü beğenirim’
Berkan A., 24, mimar
Üç tane ünlü beğenir ve takip ederim. Onun dışında bir yanlışım yoktur, olursa da aldatmadır.
‘İradeli olmak tercih meselesi’
Emirhan C., 22, öğrenci
Bir insan başka birini anlık olarak beğenebilir ama iradeli olabilmek tercih meselesi. Kişi hislerin anlık olduğu gerçeğini fark edebilmeli.
‘Kesinlikle ayrılık sebebi’
Anıl K., 36, sunucu-oyuncu
Aldatma eyleminin önünü açan ve o eylemi yerine getirmeye sebep olan bir durum. Kesinlikle aldatma sayılır ve benim için ayrılık sebebi.
‘Normalleştirilmesi taraftarı değilim’
Buğra Mısri, uzman klinik psikolog
* Bu tür davranışlar psikolojik manipülasyonun bir şekli olarak kabul edilebilir ve ilişkide önemli sorunlara sebebiyet verebilir; örneğin kıyaslama gibi.
* Bu davranışların ciddi sonuçları daha çok uzun vadede görülür. Bir tarafın, diğer tarafı küçük düşüren ya da göz ardı eden davranışlarda bulunması gibi hem özgüven zedeleyici hem de kendine olan inancını zedeleyici birtakım sonuçlar doğurabilir.
* İki taraftan birinin kendisini ilişki içinde değerli hissetmemesine ve iletişim sorununa yol açar.
* İlişki içinde herhangi bir şeyin açıkça konuşulmaması güvensizlik hissi yaratabilir.
* Mikroaldatmanın bir ilişki içinde mümkün olduğunca minimum seviyede olmasının yararlı olacağını düşünüyorum.
* İlişki içinde açık ve dürüst bir iletişim kurulması, karşılıklı saygı, güven ve sevgi hissi önemli faktörler. Mikroaldatmanın normalleştirilmesi taraftarı değilim.
Bu tür aldatma söz konusuysa çiftler ne yapmalı?
* Açık ve dürüst iletişim kurmak: Çiftler ilişkideki sorunları açık ve dürüst bir şekilde konuşmalı, birbirlerinin duygularını anlamalı ve birbirlerine destek olmalılar. Savunma mekanizmalarını tetiklemeyecek şekilde bir tutum sergilemeliler.
* Güç dengesizliğini azaltmak: Karar alırken birlikte hareket etmeli, birbirlerine saygılı davranmalılar.
* Birlikte kaliteli zaman geçirmek: İlişkideki bağın kuvvetlenmesi ve çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması için kaliteli zaman geçirmek önemli.
* Güven: Verilen sözlere sadık kalmak, arkadan iş çevirmemek gibi davranışlara dikkat edilmeli.
* İlişki terapisti: Çiftlerin iletişim becerilerini geliştirmede, sorunlarını çözmede, birbirleriyle yakın ilişki kurmada profesyonel yardım almaları önemli. Bunlara grup terapileri de eklenebilir, çünkü grup terapisi insanların benzer sorunları yaşayan diğer çiftlerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaşmaları demek. (Uzman klinik psikolog Buğra Mısri)