Güncelleme Tarihi:
Hangi şehir olursa olsun bugünlerde parklarda ya da deniz veya göl kıyısında yapacağınız tatlı bir yürüyüş hem içinizdeki sıkıntıları söküp alacak hem de şehirlerin yeni konuklarıyla tanışmanızı sağlayacak.
Tek yapmanız gereken parklara-bahçelere çıkmak, gözü açıp kulağı kabartmak. Hani elinizde bir kuş kitabı, bir de dürbün olursa hem daha iyi görebilir hem de gördüklerinizi tanımlayabilirsiniz.
Bir diğer yol ise neredeyse hemen hemen her kentimizde bulunan kuş gözlem topluluklarını ve faaliyetlerini takip etmek. Örneğin İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’nu (ikgt.blogspot.com.tr) takip ederek hem faaliyetlere katılabilir hem de hangi kuşu nerede gözlemleyebileceğiniz bilgisini edinebilirsiniz.
Kimler geldi kimler
Bahri (Podiceps cristatus), büyük baştankara (Parus major), çalıkuşu (Regulus regulus), çayır incirkuşu (Anthus pratensis), çulluk (Scolopax rusticola), dağ ispinozu (Fringilla montifringilla), dağ kuyruksallayanı (Motacilla cinerea), elmabaş patka (Aythya ferina), florya (Carduelis chloris), ispinoz (Fringil la coelebs), karabaşlı iskete (Carduelis spinus), kara kızılkuyruk (Phoenicurus ochruros), kızılgerdan (Erithacus rubecula), mavi baştankara (Parus caeruleus), saka (Carduelis carduelis), sarı çinte (Emberiza citrinella), sığırcık (Sturnus vulgaris)... Bunlar park, bahçe, deniz kıyısı ve İstanbul’un göllerinde kolaylıkla gözlemleyebileceğiniz kuşlardan bazıları.
BİR GÜZELLİK: Sevimli oldukları kadar komikler de
Bu yılın Yabani Hayatı Komedi Fotoğraf Yarışması’nın finalistleri belli oldu. Yaklaşık 40 kadar finalistin fotoğraflarına bakıp da gülümsememek elde değil. (comedywildlifephoto.com) 86 ülkeden 3 bin 500 başvurunun yapıldığı yarışmayı, Tanzanyalı iki fotoğrafçı, Paul Joynson-Hicks ve Tom Sullam düzenliyor. İkilinin amacı bu eğlenceli fotoğrafların, yaban hayatını koruma çabalarına katkı sağlaması.
BİR KAMPANYA: En eski İzmirlinin başı belada
Dünyanın en büyük flamingo kuluçka alanlarından biri İzmir’in Gediz Deltası’nda bulunuyor. Burası yaklaşık 20 bin çift flamingoya ev sahipliği yapıyor. Başka bir ifadeyle dünyadaki her 10 flamingodan 1’i İzmirli. ‘İzmir Körfezi Geçiş Otobanı’ projesi ise onların yaşamlarını tehdit ediyor. İzmirliler ve sivil toplum örgütleri başlattıkları kampanyayla bu güzel ve narin canlılar için destek istiyor (#İzmirKuşlaraMezarOlmasın #FlamingomaDokunma).
BİR KEŞİF: İstanbul’un yeni bir çiçeği oldu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yürütülen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi (UBENİS) kapsamında yapılan çalışmalarda, ‘İstanbul Soğanı’ adı verilen yeni bir endemik bitki türü keşfedildi. Bilimsel olarak tanımlanması da yapılan tür, dünya literatürüne ‘Allium istanbulenese’ olarak geçti. Böylece İstanbul’un ev sahipliği yaptığı endemik türlerin sayısı 54’e yükseldi.