Güncelleme Tarihi:
Siri başlıktaki komutu çizebilecek seviyeye geldi. Ne isterseniz yapıyor hatta Siri’ye benzer birçok uygulama var artık. Siri’nin veri alacağı yeri zenginleştirdiğinizde harikalar yaratıyor. ‘Sevgililer Günü hakkında ne düşünüyorsun’ diye sorunca düşüncesini belirtiyor mesela; isterseniz resim de çiziyor. Kendi fotoğrafınıza arka plan ekliyor yani bir nevi fotoşop da yapıyor. Daha da gelişecek. Ne kadar bilgi verirseniz o kadar ileri gidiyor. Güzel olan tarafı da yapay zekânın sadece üretiyor, bizim gibi sürekli tüketmiyor olması. Ancak bir gün tüketmeye başlarsa yani bizim gibi olursa o zaman korkulur bu yapay zekâdan.
Arkadaşımın telefonunda olan yapay zekâ uygulamasıyla biraz deneme yaptım. Benim telefonumda yok, bilmediğim bir alan ve denediğimde aslında çok eğlenceli buldum. Biraz bilgi verince makale, hikâye hatta biraz daha fazla bilgi verince neredeyse roman yazıyor. Sevgililer Günü ile ilgili resim istedim; çeşit çeşit çizdi. Beni en çok mutlu edense görmeyenler için de erişilebilir olması, kullanmak için görmeniz gerekmiyor. Hatta Microsoft’un yeni yapay zekâlı uygulaması Copilot’a bir ders sunumu bile hazırlattık. Hep bizim görmemizi sağlayabilmek için çalışan sistem sonunda doğru yolu buldu; şimdi biz size göstermeye çalışıyoruz. İş sunumlarımızda tam donanımlı olmasa da ‘idare eder’ bir seviyede yardımcımız oluyor.
7/24 hizmet sunacak
Asistanlarımız artık sizlerden değil, yapay zekâdan olacak ve 7/24 hizmet sunacak. Biz görmeyenlerin en büyük dostu teknolojidir diye daha önce de yazmıştım. Artık sizin bize göstermek istediklerinizi de yapay zekâ kontrol edecek ve erişilebilir olup olmadığını size bildirecek hatta düzeltmeler tavsiye edecek; eğer iyi kullanırsanız, bizim için erişilemeyen bir internet ortamı kalmayacak! Microsoft aynı ciddiyette bu çalışmaya devam ederse tabii.
Sonuç olarak şunu sormak istiyorum: Bugüne kadar erişilebilirlik konusunu madem bu kadar iyi biliyordunuz da neden biz hep geride kalıyorduk? Yapay zekâ hiç üşenmeden ilgili verileri bulup durumu sizin adınıza denetliyor, tabii siz isterseniz... Ve size düzeltme tavsiyelerinde bulunuyor. Geldiğim nokta şu: Biz sadece düşüneceğiz, yapay zekâya söyleyeceğiz, gerisini o halledecek. Bizim adımıza kararlar verecek, sosyal medya paylaşımlarımızda, hazırladığımız bütün içeriklerde... Yani artık karar mercisi değişti.