Fareli köyün şehirli kedileri

Güncelleme Tarihi:

Fareli köyün şehirli kedileri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2018 11:41

Sivas’a bağlı Avşarcık Köyü’nün sakinleri, tersine göçle topraklarına döndüklerinde bir sürprizle karşılaştı. Kendileriyle beraber kedileri de köyü terk etmişti. Ambar ve depolarını fareler basıyordu. Tüm aramalarına rağmen kendilerini farelerden kurtaracak kedileri yakın çevreden bulamadılar. Sonunda aradıkları destek Ankara’dan geldi. Şehirli kediler içlerindeki avcıyı keşfederken köylülerin de kıymetlisi oldu.

Haberin Devamı

Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Avşarcık Köyü’nün bereketli toprakları bir zamanlar hayvancılıkla geçimini sağlayan kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapıyordu. Ancak 1990’lı yıllarda hayvancılık bitti; köy nüfusu göç etti. Hane sayısı 2-3’e kadar düştü. Beş sene önce köye dönüş eğilimi başladı. Ancak dönenlerin bir sorunu vardı; büyükbaş hayvanların ve insanların gitmesiyle köyün kedileri de ortadan kaybolmuştu. Dolayısıyla ev ve ambarlarda fareler cirit atıyordu fakat onları yakalayacak tek bir kedi yoktu ortalıkta. Köy halkı iki sene boyunca kâh başka köylerden kâh civar ilçelerden kedi aradı. Bu arayış devam ederken, Ankara’da bir işyerinin bahçesinde yaşayan kedi doğum yaptı. Altı yavru, işyeri sahibi Rezan Şüküroğlu’nün himayesinde büyüyordu.

Haberin Devamı

Fareli köyün şehirli kedileri
Görevlerini layıkıyla yapıyorlar

Şüküroğlu, “Kediler bebekken çok eğlenceli bir dönem yaşadık. Anne kedi Mercan da bizimleydi. Ancak iki ay sonra yavrular kabloları kemirmeye, ben toplantı yaparken omzuma çıkmaya başladılar. Dört yavru ve bir anneyle hem bizim hem de onlar için ofis hayatı zorlaşmaya başladı” diyor. Ofis çalışanlarından biri, kedisiz köy Avşarcık’tan Şafak Ertürk’tü. Şüküroğlu, devamını şöyle anlatıyor: “Şafak Bey, köyde ambarları ve depoları fare bastığını ama ailelerin kedi bulmakta zorlandığını söyleyerek kedilerimize talip oldu. Ofis veya apartman gibi yerlerde yaşamalarındansa bağ-bahçede, doğal ortamlarında yaşamaları fikri çok cazip geldi. Ulaşımlarının birinin gözetiminde ve rahat koşullarda olması şartıyla kabul ettik. Veteriner danışmanlığında, Mercan ile İnci’yi, Şafak Bey’in kuzeninin refakatinde Sivas’a gönderdik.”

Köyün sakinlerinden iki çocuk annesi Yeter Ertürk (29), kedilerin hayatı olumlu değiştirdiğini söylüyor: “İki yıl önce Mercan ve İnci geldi. Mercan hemen adapte olamadı. Daha önce dar alanda yaşadığı için bir süre evin kilerinden çıkmak istemedi. Sonra etrafı öğrenmesi için dışarıya gönderdik. Birkaç gün ortadan kaybolduktan sonra tam bir avcı olarak geri geldi. Köy hayatını çok güzel değiştirdiler. Çocuklar başka hayvan olmadığından kedilerin peşinde koşturuyor. Artık evlerin çoğunda kedi var. Görevlerini layıkıyla yerine getiriyorlar. Evlerin içinde hiç fare görmüyoruz. Köydekiler çok memnun. Kedilerin üzerine titriyorlar.”

Fareli köyün şehirli kedileri
Şimdilerde Avşarlar’da her hanede bir kedi var. İlk kafileden sonra Ankara’dan birer sene arayla dörder kedi daha gitti. 30 haneli köyde kedili ev sayısı 12’yi buldu. Ertürk, “Kediler de memnun. Geniş bir alanda yaşıyorlar. Hem evde besleniyor hem de dışarıda geziyorlar” diye anlatıyor.
Fareli köyün şehirli kedileri

Avşarcık Köyü,1990’lı yıllarda hayvancılık bitince nüfusunu kaybetti. Köye dönüş beş sene önce başladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!