Güncelleme Tarihi:
ADIM 1: HAMURU HAZIRLA
İyi bir eklerin en önemli etkeni güzel bir hamur. Hamurunuz iyi olursa işin neredeyse tamamını kıvırdınız demektir. Şimdi, orta ateşteki tencereye 2 tepeleme yemek kaşığı tozşeker, 240 cl su, 120 gram oda sıcaklığında tereyağı ve bir tutam tuz ekleyin ve tereyağı eriyene kadar iyice karıştırın. Tereyağı eridiğinde ateşi harlı hale getirin, iyice kaynatın. Kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alın ve 8-10 tepeleme yemek kaşığı un ekleyip tahta bir kaşıkla iyice karıştırın ve yeniden orta ateşin üzerine alın. Bu etap önemli. Unu iyice karıştırarak kavurmanız lazım. En az 7-8 dakika. Hiç durmadan, üşenmeden, yorulmadan.
Uzman sorusu: Hamurun olduğunu nasıl anlarız?
Hamur tencereye hiç yapışmayacak şekilde kıvamlanmışsa olmuştur. Tencerenin dibi yıkanmış gibi pırıl pırıl olmalı, hamur tamamen kendi kendine yapışmalı ve tencereye hiç yapışmamalı. Fakat unutmayın; kıvam tutsa bile iyice kavurarak renginin biraz dönmesine dikkat etmemiz lazım.
ADIM 2: HAMURU BAĞLAMAK
Hamurunuzu kavurduktan hemen sonra hiç vakit kaybetmeden bir stand miksere alıp 30-45 saniye kadar düşük devirde çalıştırın. Aynı işlemi bir kâsede el mikseri yardımıyla da yapabilirsiniz. Yoğun
bir buhar çıktığını gördüğünüz an una 5 yumurta ekleyin.
Uzman sorusu: Una yumurtayı nasıl eklemeli?
Tarifin püf noktası yumurtayı düzgün şekilde eklemek. Yumurtaları tek tek kırıp eklemeye, her yumurta ekleme arasında 90 saniye olmasına dikkat edin. Bu aşamada mikserin devrini bir üst seviyeye getirmeniz gerekecek, unutmayın. Bu noktadan sonra hamuru bir fırın poşetinin içine alıyoruz. Fırın poşetini bir vazoya geçirin ve hamuru poşete dökün. Evde tek başınayken bu işi yapmanın en kolay yolu bu. Daha sonra bu poşeti buzdolabına koyun, soğuması için biraz bekleyin.
ADIM 3: KOLAY PASTACI KREMASI
Adı üzerinde yapılışı gayet kolay. 500 gram sütü, 1 yumurta sarısını, 3 yemek kaşığı nişastayı, 2 yemek kaşığı unu ve 8-10 yemek kaşığı tozşekerini bir tencere içinde karıştırıp orta ateşte ısıtın. Isıtırken karıştırmaya devam edin, sürekli çırparak krema haline getirin. Kıvam yoğunlaşınca tencereyi ateşten alın ve bir yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Daha parlak bir kıvama kavuşması için tereyağ bu kremanın son dokunuşu. Şimdi kenara alıp biraz soğutma zamanı.
ADIM 4: ÇİLEKLERİN HAZIRLANMASI
Bu bir yaz tatlısı, hamuru yaptıktan sonrası çok kolay. 15-20 adet doğranmış çileği ve üzerini kaplayacak kadar pudra şekerini bir kaba alın ve pudra şekerinin çilekleri sulandırması için dolapta bekletin.
ADIM 5: EKLERİN PİŞİRİLMESİ
Poşet içinde dolapta soğuyan hamurunuzu pişirmenin vaktidir. Fırın tepsisine bir fırın kâğıdı yayın, poşetin ucunu çok büyük olmayacak şekilde kesin ve istediğiniz büyüklükte olacak şekilde sıkarak eklerinizi oluşturun. Genellikle bir parmak kalınlığında sıkmak yeterlidir. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında altın rengi alana kadar pişirin. Dikkat! Pişirirken fırının kapağını sakın açmayın. Genelde 45-50 dakika pişirmek, hamurun tam kıvamına gelmesini sağlar.
Uzman sorusu: Eklerin muntazam gözükmesi için neye dikkat etmeli?
Tepsiye yaydığınız fırın kâğıdının köşelerinden tepsiye yapıştıracak şekilde biraz hamurdan sıkın. Fanlı fırınlarda bu kâğıtlar genelde fanın rüzgârıyla uçar ve pişen ürünlerin üzerine yapışır. Bu da bütün tatlının görselini tarumar eder. Köşelere pişecek hamurdan sıkmak en iyi çözüm.
ADIM 6: EKLERE SON ŞEKLİNİ VERMEK
Fırından çıkan hamur soğuyunca, ortadan yatay vaziyette ikiye kesin. İster sıkma poşetiyle ister kaşıkla kremayı içine doldurun. Zevkinize göre az ya da çok çilek ekleyin ve kapağını kapatın. Servis ederken biraz da pudra şekeri serpin. Gururla hazırladığınız eklerler yaptınız, yaz boyunca sofraları şenlendirecek hafif bir tarifiniz var artık. Elinize sağlık!