Dalgaların prensesi Aleyna Hadımoğlu

Güncelleme Tarihi:

Dalgaların prensesi Aleyna Hadımoğlu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 15:41

10 yaşında babasının yönlendirmesiyle Türkiye’de o sıralar neredeyse hiç bilinmeyen dalga sörfüne başladı. Bir yandan da eğitimine devam etti ve hukuk fakültesini kazandı. Sörfe olan tutkusu onu 2015’te düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda 156 kişi arasında 30’uncu sıraya yerleştirdi. 2017’de Dünya Sörf Oyunları’nda kadınlar klasmanında mücadele eden ‘ilk Türk kadın dalga sörfçüsü’ olarak tarihe geçti. Gelecek vaat eden sporcu şu anda 21 yaşında ve milli takımdaki tek kadın sörfçü... Bugün itibariyle de ilk kez resmi olarak düzenlenen 2018 Türkiye Dalga Sörfü Şampiyonası’nın kadınlar kategorisinde birinci. İşte dalgaların arasından parlayan yıldız Aleyna Hadımoğlu ve onun başarı hikâyesi...

Haberin Devamı

Türkiye’de dalga sörfü çok bilinen bir spor branşı değil, nasıl başladınız?
- Çocuk yaşta Kerpe’de başladım. Filmlerde gördüğüm sörfü herkes gibi ben de merak ettim. Babamın Kerpe’de bu sporun yapıldığını keşfedip sörf okulu açmasının ardından benim de serüvenim başlamış oldu. Danube Surfhouse ilk günlerinde ufak bir mağaza ve okulken zamanla sörfçü yetiştiren bir kurum haline geldi. İlk günlerde hobiyle sınırlı kalan bu merakım gitgide profesyonel gelişme gösterdi.
◊ Milli takımda Türkiye’yi temsil eden ilk kadın sporcu olmak ne hissettiriyor?
- Bu sporun olimpik bir branş olması ve geçen yıl Türkiye Dalga Sörfü Federasyonu’nun kurulmuş olması beni çok mutlu ediyor. Federasyon kurulmadan önce ailemin imkânlarıyla tek başıma yarışlara katılıyordum. Şimdi milli takımdayım. Artık hedefim olimpiyatlarda ülkemi temsil etmek.

Haberin Devamı

Dalgaların prensesi Aleyna Hadımoğlu

Hava umulduğu gibi gitmeyince şampiyonanın bütün müsabakalar aynı güne çekildi. Dalga olmamasından memnun olanlar da vardı tabii.Arkada görünen keyfi yerindeki teyze gibi...
◊ Türkiye’de kaç profesyonel dalga sörfçüsü var?
- İlk başladığımızda neredeyse hiç yoktu. Şimdi hızla artıyor. Ben de burada gençlere ders veriyorum. Milli takımda altı erkek sporcumuz ve ben varım. Düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nın kazananları da derecelerine göre milli takıma dahil olacak. Yurt dışında yaşayıp sörf yapan Türk sporcular da bu şampiyona için Kandıra’ya geldiler. 2020’de Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz.
◊ Dalga sörfü hayatınızın neresinde? Bir meslek, bir iş gibi mi?
- Dalga sörfü zor bir spor olduğu kadar bir kültür ve bir yaşam biçimi. Zamanla bütün hayatınızı yönlendiren bir felsefe haline geliyor. Dalgayı kontrol etmek, suyun akışına ve doğaya ayak uydurmak gerek.
◊ Bir yandan da hukuk okuyorsunuz. İkisi bir arada zor olmuyor mu?
- Evet, zor. Dalga sörfü zaten zor bir branş, okuduğum bölüm de öyle. Böyle durumlarda insanlar genelde birinden vazgeçiyor. Ben ikisini de devam ettirerek, başarılabileceğini göstermek istiyorum. Kışın İstanbul’da yaşıyorum, hafta içi okula gidiyorum ve okul çıkışı kara antrenmanları yapıyorum. Hafta sonları da buraya gelip denizde antrenman... Su çok soğuk oluyor. Sosyalleşmem için hiç vakit kalmıyor ama bu disiplin şart.

Haberin Devamı

Dalgaların prensesi Aleyna Hadımoğlu


En ucuz spor
◊ Pahalı bir spor mu?
- Diğer sporlara oranla en ucuzu. İhtiyacınız olan tek şey sörf tahtası. Su sıcak olduğu sürece üstünüze ne giydiğinizin de bir önemi yok. Kışın soğuk sular için bir süit gerekiyor tabii.
◊ Başlamanın belli bir yaşı ya da kriterleri var mı? İsteyen herkes öğrenebilir mi?
- İsteyen herkes, her yaşta öğrenebilir. Boy, kilo, yaş gibi kriterler yok. Kişinin dengede durması, dalgaları okuyabilmesi ve suyla olan yakınlığına göre değişse de bir-iki ay içinde herkes yapabilir. Bir kez deneyen de bir daha bırakamıyor.
◊ Türkiye’de dalga sörfü için en uygun yerler neresi?
- Karadeniz en iyi bölge. Kandıra sörf için gereken dalgayı 12 ay üretiyor. Kışın su çok soğuk. Alanya da dalga sörfü için uygun ama orada dalga seviyesi sadece kışın
uygun.
◊ Dünyada dalga sörfünde en başarılı sporcular hangi ülkeden?
- Kesinlikle Hawaii. Dalga sörfünün doğduğu yer zaten. Oradaki sporcular anne karnında dalga sörfüyle tanışıyor, bebekken sörf tahtasına oturuyor, dolayısıyla rakip olarak şartlarımız hiç eşit değil.

Haberin Devamı

Türkiye’de köpekbalığı tehlikesi yok

Babası Tolga Hadımoğlu

Dalgaların prensesi Aleyna Hadımoğlu


◊ Danuba Dalga Sörfü Akademisi’ni nasıl kurdunuz?
- 12 yıl önce bu okulu açmaya karar verdim. O zamanlar Türkiye’de bu sporla iki kişi ilgileniyordu, biri de bendim. Diğer kişiyle de bulup tanıştım, kuzen olduğumuz ortaya çıktı. Benim dalga sörfüne ilgim ABD’de başladı. “Kendi ülkemizde neden olmasın?” diye düşündük. İğneada’dan başladık, tüm Türkiye’yi dolaştık. Karadeniz kıyılarında çok vakit geçirdik. Elbette okyanus şartlarını sunmuyor ama dalga sörfü yapılabilir seviyede imkân sunuyor. Üstelik okyanus olmaması da birçok açıdan daha güvenli.
◊ Neden?
- Dalga sörfünde en büyük tehlike köpekbalığı. Burada o yok. Okyanusta 12 yaşından sonra sörf yapmayı öğrenemezsiniz, şartlar çok zorlaşıyor. Burada her yaşta eğitim alıp öğrenmeniz mümkün. Bütün bunları görünce 2007’de Kandıra Babalı’da bu okulu açtık. Şu anda 48 ülkeden profesyonel sörfçü buraya gelip sörf yapıyor.
◊ Çevre halkını sörfle tanıştırmanın zorlukları oldu mu, nasıldı ilk yıllar?
- Evet, zordu. Neredeyse ilk bir buçuk yılım jandarma nezaretinde geçti. Pes etmedim ve gençleri sörfle tanıştırdım. 16 yaş altındaki gençlere ücretsiz eğitim veriyoruz. Köyün gençlerinin hepsi sörf yapıyor. Bazıları şimdi milli takımda.

Haberin Devamı

Nasıl yapılıyor?

Dalgaların prensesi Aleyna Hadımoğlu


◊ Sörfün amacı dalgalar üzerinde mümkün olduğunca çok kalmak. Resmi yarışmalarda jüriyi etkileyecek hareket ve manevralar puan getiriyor.
◊ Tüm sörfçüler çok iyi bir yüzücü olmak zorunda.
◊ Sörfçüler iki ya da dört kişi olarak suya giriyor. Her 20 dakikalık periyodda dalgalara binmeye çalışıyorlar.
◊ Yapılan resmi yarışmalarda jürinin değerlendirdiği bazı kriterler var: Daha zor olan ve daha çok puan getiren dalga seçimi, dalgadaki pozisyon, dalga üzerinde geçen zaman ve hareketin kalitesi.

Amaç düşmeden
kıyıya varmak

Dalgaların prensesi Aleyna Hadımoğlu

Haberin Devamı

Dalga sörfü ülke olarak pek de bilmediğimiz bir spor. En özet haliyle ne yapmaya çalışılıyor?
- Amaç, dalga enerjisiyle düşmeden tahta üstünde ayakta kıyıya varabilmek. Ayrıca kısa tahta dalında dalga üzerinde artistik dönüş hareketleri de var.
◊ İki farklı dal var: Uzun ve kısa tahta... Farkları ne?
- Ben kısa tahta ve uzun tahta olmak üzere iki dalda da yarışıyorum. Kısa tahta daha agresif, daha sert dalgalarda artistik hareketler gereketiren bir dal. Uzun tahta daha naif. Çünkü uzun tahtayla dalganın üstünde durmak daha kolay.

Dalgaların prensesi Aleyna Hadımoğlu

BAKMADAN GEÇME!