Güncelleme Tarihi:
Bahar demek, erguvanların ebruli çiçekler açması, katırtırnaklarının tepelerinin sarıya boyaması, mor sümbüllerin salkım saçak sarkması demek. Henüz bu renkler görüntüye girmedi ama telaşlanmayın, hepsi sıraya girdi bekliyor. Bu mevsimde kurulan pazaryerlerine bayılırım. Özellikle güney kasabalarındakileri... Sakin, taze ve ucuz olurlar. Tezgâhlarda baharın tüm lezzetleri sergilenir. Ebegümeci, radika, kazayağı, turpotu, suotu, çiğdem, çıtır çıtır ıspanaklar, dikenli şevketibostan, zümrüt yeşili pazı yaprakları... Bunları fileme doldururken, nasıl haşlayacağımı, üstlerine zeytinyağlı, sarmısaklı, limonlu soslar dökeceğimi, bu lezzetlerle bir duble de rakı içeceğimi düşünüp heyecanlanırım. İçime yaşam sevinci dolar. Bahar renkli olduğu kadar da lezzetlidir. Sözün özüne gelirsek, baharda pişen yemekler insanın damağını çatlatacak kadar lezzetli olur. Bunlara hazırlıklı olun.
OĞLAK KEBABININ TAM ZAMANI
Trakya denince akla hemen köfte gelir ama bu mevsimde oğlak tandırın da lezzeti damakları şaşırtır. Köfte her köşede ayrı biçimde pişer. Keşan civarında satır köftesi, Tekirdağ civarında klasik köfte... Hele bahar kuzusunun etiyle yapılan köftelere hiç doyum olmaz.
Fırında oğlak yemek istiyorsanız, Karadeniz’e yakın köylere doğru direksiyon kırmanız gerek. Buradaki kır lokantalarının çoğu oğlak kebabını çok lezzetli yapar. Oğlak pişiren lokantaları bulmakta güçlük çekmezsiniz. Kokuyu takip edin yeter.
MEZELER YARIŞIYOR
Baharın en lezzetli rotalarından biri de, kıyı kıyı güneye doğru inen yolun kıyısına sıralanmıştır. Örneğin Edremit’teki Cumhuriyet Lokantası’nda mevsim sebzeleriyle yapılan nefis yemekleri yiyebilirsiniz. Ayvalık’ta önereceğim adreslerin çoğu Cunda Adası’nda. Sahiline sıralanmış restoranlar, meze çeşidi yarıştırır. Kuzey Ege’de diğer önemli bir uğrak yeri de Eski Foça. Burada, limanın çevresindeki tüm restoranlar lezzetli yemekler sunuyor.
BAHAR SEBZELERİ TESTİYE GİRİNCE
Eğer Kapadokya’ya gidecekseniz, bir masalın içinde dolaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Burada size, baharın lezzetli sebzeleri ve kuzu etiyle testi kebabını, Niğde’nin ünlü tavasını, kuru fasulyesini öneririm. Çünkü bu yemekler, bahar kuzularının etiyle yapıldığı için diğer mevsimlerden daha lezzetli olur. Buraya kadar gelmişken, yine kuzu etiyle yapılan ‘Söğürme’nin tadına mutlaka bakın.
BALIK KOYDUM TAVAYA
Balık salatası
Eğer yolunuz Batı Karadeniz’e doğruysa, kendinize dikkat edin. Çünkü bu güzergâhta yemek çeşidi bol. Köfteci Mustafa’nın yaptığı ıslama köftenin baharla bağlantısı yok ama lezzeti insanın aklını başından alır. Akçakoca’da ise Karadeniz’in lezzetli mezgitleri, tekirleri sizi bekliyor. Ayrıca bahar aylarının sebzesi ‘Mancar’la çok lezzetli yemekler pişer.
KEBABIN YANINDAKİ YEŞİL SÜSLER
Akdeniz’e gidecek olanlara da dikkatli olmalarını önereceğim. Yemekler çok lezzetli. İnsan burada kendini tutamıyor. Yolculuğa Adana’dan başlayacak olursak, tabii ki karnınız acıkınca kebapçı aramaya koyulursunuz. Çünkü Adana demek kebap demek. Adım başı kebapçı bulmak mümkün. Hele bu mevsimde masanızın bir sebze bahçesine döneceğinden şüpheniz olmasın. Çevrede yetişen tüm yeşillikler kebaba eşlik edecek.
EGE PAZARLARI OKUL GİBİ
Ege’ye yolculuk edeceklere, baharın tüm lezzetleriyle kucaklaşacaklarını müjdeleyebilirim. Çünkü Ege, baharda coşar, tarlalardan, bahçelerden lezzet fışkırır. Zeytinyağı ile tatlandırılmış otlar art arda sıralanır: Enginar, kazayağı, turpotu, cibes, denizbörülcesi, taze bakla, arapsaçı, şevketibostan, sarmaşık otu, kuşkonmaz ve adını bilmediğim daha nice otlar. Alaçatı’ya giderseniz, bu mevsimin otlarıyla yapılmış böreği yemenizi öneririm. Hele yanında koyun yoğurdu ile yapılmış buz gibi ayran varsa, bir ziyafetin tam ortasına düştünüz demektir.