Güncelleme Tarihi:
Bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Birincilik Ödülü’nü kazanan İngiliz çizer Ross Thomson, geçen hafta ödülü almak üzere geldiği İstanbul’da karikatürünü böyle anlattı.
Ülkelerinden kaçan ve daha iyi bir hayata kavuşacaklarını düşünen mülteciler, Thomson’ın karikatürlerine sık sık konu oluyor. Bunun yanı sıra, akıllı telefonlar gibi gündelik hayatımızı değiştiren unsurlar da, hepimizin başımıza gelen absürt olaylar da eserlerinin anafikirlerinden...
Görülebilen fırça izleri
Birinciyi tanıyalım: Ross Thomson, 1938 yılında İskoçya’da doğdu. İlk karikatürünü çizdiğinde henüz 12 yaşındaydı. Uzun süre reklam ajanslarında sanat direktörü olarak çalıştı, pek çok yayın ve çocuk kitapları için çizdi.
Tarzına gelince; Eski tekniklerden yana. Beyaz bir kâğıt, siyah mürekkep ve rengârenk suluboyalar... Çizimlerinde bilgisayarda yapılmış keskin çizgilerden ziyade, fırça izlerinin görülebileceğini söylüyor. Thomson, yarışmalara katılmak için dünyanın dört bir yanına gidiyor ancak Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nı ayrı bir yere koyuyor. En başarılı bulduğu ve katılmayı en sevdiği yarışmanın bu olduğunu söylüyor.
Şimdiye dek beş kez ödül kazanan Thomson, bu yıl olduğu gibi 2011’de de Birincilik Ödülü kazanmıştı. Thomson’ın hedefi, karikatürleri sayesinde insanların yüzlerinde bir tebessüm bırakmak. Ölene kadar çizeceğini söylüyor. Son olarak, kendi ülkesindeki siyasilerin karikatürler biriktirdiğini anlatıp “Çizerken gelecekleri hakkında endişelenen karikatüristler için üzgünüm” diyor ve ekliyor: “Eskilerin dediği gibi, kalem kılıçtan keskindir.”