Güncelleme Tarihi:
Bursa-Balıkesir yolundan geçiyorsanız, çevrenize dikkatli bakın. Devasa bir yeÅŸil alan üzerinde koÅŸan Ä°ngiliz atları takılacak gözünüze...ÂYetiÅŸkinleri salına salına yürüyüp çimlerin tadına bakarken, gençleri sürekli bir koÅŸturmaca, oyun peÅŸindedir. Hele yavruları... Sürekli annelerinin dizinin dibindedirler. EÄŸer karayoluyla seyahat ediyorsanız, bu güzellikleri dakikalarca hayranlıkla seyredersiniz. Zira tesis uçsuz bucaksız bir arazi üzerine kurulu... Meraklılarının çok iyi bildiÄŸi Karacabey Pansiyon Harası’ndan söz ediyoruz...
Burası 5 yıldızlı at oteli... Yarış atlarının bakımevi ve aşk yuvası da diyebiliriz. Türkiye Jokey Kulübü’nün sahip olduğu, sadece İngiliz yarış atlarının çiftleşme ve yetiştirme işlemlerinin yapıldığı özel bir tesis. Adı üzerinde: ‘Pansiyonlu hara’. Yani, at sahipleri kısraklarını ‘her şey dahil’ aylık 2 bin TL vererek buraya bırakıyor. Bunun karşılığında kısraklarının bakımı üstleniliyor ve şampiyon aygırlarla çiftleştiriliyor.
 El üstünde tutulan aygır: Lion Heart
Yaklaşık 5 bin dekar araziye konuşlandırılan hara o kadar büyük ki, karayoluna cephesi tam 6 kilometre. Arazinin çevresi ise 18 kilometre uzunluğunda. 1 Mart 2001’de açılan bu devasa harada 7’si veteriner, 7’si tekniker olmak üzere toplam 97 personel görev yapıyor. Halen bin civarında atın bulunduğu tesiste 15 adet tavla (at beslenen yer), 840 ahır, 16 ahırdan oluşan aygır tavlası, 8 ahırdan oluşan hastane ahırları, 10 ahırdan oluşan karantina tavlası ve binlerce ton yemin depolandığı silolar yer alıyor.
Malum, yarış atları çok değerli hayvanlar olduğu için hepsine büyük özenle bakılıyor. Atların konakladığı tavlalar pırıl pırıl. 7 gün 24 saat veteriner kontrolündeki tavlalarda neredeyse hiç koku almıyorsunuz. Atların yemleri veterinerler tarafından özel olarak hazırlanıyor. Yulaf, arpa, yonca, soya karışımı yemlerin içeriği atların yaşına göre belirleniyor.
Her yıl 2 bine yakın atın giriş-çıkış yaptığı Karacabey Harası’nın bölge ekonomisine katkısı da müthiş... Personel maaşı, atların bakım masrafları, yem, ulaşım ücretleri toplandığında oldukça büyük bir rakama ulaşılıyor.
Bu devasa tesisin en değerli sakinleri ise tahmin edileceği üzere aygırlar. 3’ü TJK’ya, 13’ü şahıslara ait toplam 16 aygırın en değerlilerinden biri de Lion Heart. TJK’ya ait olan bu aygır diğer meslektaşları gibi el üzerinde tutuluyor.
Yılda 90’a yakın kısrakla çiftleşiyor
2010’da TJK tarafından ABD’den satın alınan ve bugün 19 yaşında olan Lion Heart, gelmiÅŸ geçmiÅŸ en baÅŸarılı aygırlar arasında. Lion Heart’ın çiftleÅŸtiÄŸi kısraklardan dünyaya gelen yüzlerce at, sahiplerine toplamda milyonlarca dolar kazandırdı. Bu deÄŸerli aygırın her aşım (çiftleÅŸme) bedeli 18 bin 500 TL.ÂKısrak sahiplerinin bu parayı gözden çıkarması da yetmiyor çünkü Lion Heart’a talep çok. Onunlu çiftleÅŸtirilmek istenen kısraklar önce detaylı bir saÄŸlık kontrolünden geçiriliyor. Ä°lk önce baÅŸvuran kısraklar yarış kariyerlerine göre tercihli aşım hakkı kazanıyor. Ardından da at sahipleri arasında kalan sıfat (aşım) adedi için kura çekiliyor.
Yılda ortalama 90’a yakın kısrakla çiftleşen Lion Heart’ın TJK’ya kazandırdığı para, canlı doğumlarla birlikte 1.5 milyon lirayı aşıyor. Yani bazı atlar koşmadan da,baht kazandırıyor!