Güncelleme Tarihi:
Nastassia Coşkunseven
** İspanya’da mutfak sanatları dalında yüksek lisans yaptım. İçlerinde dünyaca ünlü Martin Berastegui, El Bulli ve çeşitli Dominikli restoranlar da dahil birçok restoranda çalıştım.
** Blog’um ’Bite of Style’ı yönetiyor, marka elçiliği yapıyor ve Kanal D ’de yayımlanan ’Pişir Yedir Kazan’ programında jüri olarak görev yapıyorum. İyi yemek yapmak ailemden gelen genetik bir özellik.
** Bence herkes yemek yapabilir ancak iyi bir aşçı olamaz, çünkü iyi bir şef çok çalışma, sabır gerektiren gerçekten uzun ve zorlu bir süreç. Bu işi yapmak için iyi bir ağız tadına sahip olmak şart. Yaratıcılık, işine saygı duyması ve sabırlı olması gerekli.
Aydan Üstkanat
** Yemek stilisti, fotoğrafçısı ve gastronomi yazarıyım. İlk günden beri amacım ezber bozmak ve bol soğanlı, salçalı yemeklerden uzaklaştırarak, duru lezzetler yakalamak.
** Takıntılarım; çevreci tarım politikaları, çöpe giden gıdalar ve ahlaklı tüketim. Yemekle ilgilenmek önemli bir sorumluluk. Oradaysan varlığın bir işe yaramalı. Yeni Anadolu mutfağına bu toprağın ürünleriyle yepyeni yüzlerce reçete kazandırdım.
** Önemli olan özgün olmak. Bu işi yapmak isteyenler lütfen taklitçi olmasın. Yemek yapmanın, onu tüketmenin hayatımızla gerçekten ilgili olduğunu unutmasın.
Ayşe Dilek
** Food Project adında yiyecek/içecek projeler topluluğum var. Yemek yemekten o kadar büyük bir zevk alıyorum ki hayatımı sevdiğim işi yaparak kurguladım.
** Yemek ile ilgili bir iş yapmak çok popüler. İlginin artması tabii ki güzel ama dışarıdan bu tür işleri yapmanın nasıl ağır bir işçilik ve emek gerektirdiğini insanlar fark edemiyor ve başlayınca da hüsrana uğruyor.
** Bu işte iyi ve kalıcı olabilmek için gelişmiş bir damak tadı, görsel zevk, akıl, sabır ve iyi insan ilişkileri şart.
**Stil sahibi sofra için iyi malzeme, taze çiçek, bembeyaz porselenler, keten kumaş peçeteler şart.
Şefika Günyel
** Yaklaşık 5 yıldır Kanaltürk Tv’de Derya Baykal ile birlikte Derya’nın Dünyası programının her pazartesi günü mutfak bölümünü yönetiyorum.
** Yemekleri insanlar gibi düşünün. Örneğin kısa boylular düşük bel pantolanlar giymemelisiniz.
** İyi yemek yapmak insanı tek başına her zaman başarılı kılmaz. Yaptığınız yemeğin ruhunu tabağınıza yansıtmanız gerekir.Yaptığınız yemekleri giydirmeyi unutmayın olur mu? Yemekler de üşür unutmayın.
** Yemekleri insanlar gibi düşünün. Ne kadar güzel olursanız olun, yanlış tercih bir anda bütün havanızı söndürebilir..
Gülşen Laleoğlu
** Veteriner hekimlikten aşçılık okuluna doğru yol alırken kesinlikle tereddüt etmemiş, restoranlarda Mengenli erkek egemen mutfaklara bir süre direnmiş sonrasında kameralara pişirmek ve yemeklerin kimi zaman asil, kimi zaman hoyrat, sevimli, kaprisli, renkli, yalın ve daha bir sürü halde olabileceğini gösteren, göstermeye devam edecek olan profesyonel bir aşçı - yemek stilistiyim.
** Hazırladığım masalar, çekilen kareler insanları bir şeylere inandırmadığı zaman emekli olup kedilere bere örerek hayatımı devam ettirmeyi düşünüyorum.
Mine Nartop
** 10 yıldır Sofra derisinde hem editör hem de yemek stilisti olarak çalışıyorum. İşimiz bir yemeğin lezzetli ve estetik görünmesini sağlamak.
** Yemeğin bir modası yok. Olsaydı, biz hâlâ hünkârbeğendiyi yerken böylesine keyif almaz, mis kokulu suböreğiyle kendimizden geçmezdik. Çocukluğumuzda hangi yemekleri seviyorsak, yetişkin zamanlarda da onları yemeğe ve sevmeye devam ederiz.** Sofra sanatının da modadan etkilenmesi kaçınılmaz. Bu da aslında biraz o dönemin hangi akımının etkisinde kaldığıyla yakından ilgili. Bugün hayat tarzına uygun olarak sade ve natürel ürünler moda..