Güncelleme Tarihi:
İSTER BAHÇEYE, İSTER SAKSIYA 5 YEŞİLLİK
Saksının tabanını suyun akabilmesi için bir çiviyle delin. Altına 2 santim kalınlığında çakıl veya mıcır koyun ki su süzülebilsin. 4 birim toprak, 1 birim torf ve 1 birim gübre karışık toprağı saksıya yerleştirin. Tohumunuzu ekin. Tohumun üzerine konacak kapama toprağı tohumun iki buçuk katı kadar olmalı. Ellerinizin arasında eleyerek toprağı serpin. Sonra yavaşça bastırın. Can suyunu tazyiksiz bir şekilde yağmurlama usulü verin. Tohumların asla renkli olanlarını, üstü boyalılarını almayın. İlaçlı onlar! Seyahatlerinizde dümeni köylere kırın, doğal tohum toplayın. Bitkiniz tohuma kalktığında tohumlarını sonraki yıl için saklayın. Bu yeşillikleri isterseniz bahçenize, isterseniz saksınıza ekebilirsiniz.
NE EKEBİLİRİM?
Fesleğen-reyhan, kekik-zahter, dereotu, maydanoz-frenkmaydanozu, mercanköşk veya adaçayı gibi sevdiğiniz kokulu bir yeşillik. Ama en bereketlisi semizotu.
EN KOLAYI FİDAN DİKMEK 5 FİDAN
Toprağa bir çukur açıp minik olarak aldığınız fidanları çukura yerleştirin. Etrafına, köklerine zarar vermeden yukarıdaki oranlarla karışmış torf-toprak-gübre karışımını ekleyin. Etrafındaki toprağı orta sertlikte bastırın. Mesela naneyi tohum olarak da alabilirsiniz ama köklenince çok daha hızlı büyür. Pazardan satın aldığınız biraz köklü naneleri suda iki-üç gün bekletin, köklerini fide olarak ekin.
NE EKEBİLİRİM?
Domates (Bahçeye dikecekseniz kesinlikle gerçek Çanakkale olsun), biber, salatalık, biberiye, nane)
EN ZORU DA BU! 5 MEYVE AĞACI
Her mevsim bir meyve alabileceğiniz ve sair zamanda da size sürprizler yapan ağaçlar seçmek istedim. Tabii ki yaşadığınız şehre göre de değişecektir.
NE EKEBİLİRİM?
Erik, kiraz ağacı (Sadece çiçekleri için bile ekilebilir), incir (İlkbaharda reçellik, kışa bağlarken asıl meyvelerini verir), nar (Berekettir ama en yavaş o büyür), turunç (Çiçekleri koku ziyafeti yaptırır).