Özel anlarımız ne kadar bize ait?

Güncelleme Tarihi:

Özel anlarımız ne kadar bize ait
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2019 08:30

Mine Anafarta, uzun yıllar çalıştığı reklamcılık sektörüne ara verip Bozburun’a yerleşti, bugün ürettiği dijital eserleri bir araya getirdiği ‘Fotoğrafların Bende Güvende’ başlıklı sergisiyle huzurlarınızda. Dün Plan Be’de açılan ve kolajların yer aldığı sergide, toplumsal kimlikler, kadın ve tabiat konuları öne çıkıyor. Anafarta, sergisinin hikâyesini anlattı.

Haberin Devamı

Serginin başlığı olan ‘Fotoğrafların Bende Güvende’ cümlesi akıllı telefonlar ve dijital paylaşımların henüz hayatımızda olmadığı bir dönemde söylenseydi, ilişkide olduğunuz kişiye ne kadar güvenebileceğiniz ve o güvenin yeri geldiğinde ne kadar kırılgan olduğu sorularını akla getirirdi. Ama günümüzün bu başlığa kattığı anlam, kişisel bilgilerinizin -ki buna mahrem olabilecek fotoğraflarınız da dahil- ne kadar güvende olabileceğini sorgulatmak. Telefonunuzu çaldırabilirsiniz, kişisel hesaplarınız hack’lenebilir ve size ait olan dünya, bir anda kontrolünüz dışında yayılabilir. “Fotoğrafların bende güvende” temennisi, fotoğrafımızı çekenler, sakladığımız telefonu üretenler ve onları paylaştığımız sosyal medya platformları tarafından her gün defalarca tekrarlanıyor. O yüzden temelde bu, bir anlamda da “Özel anlarımız ne kadar bize ait” sorusunu içeriyor.
Tezatların uyumunu seviyorum
Kolajlarım için, rastlantısal bir şekilde kendime yakın bulduğum görselleri topluyorum. Sürekli önümüze düşen bu popüler kültür imgelerini harmanlayarak bir kolaja başladığımda, otosansür uygulamamaya ve çağrışımları serbest bırakmaya çaba gösteriyorum. Hızlı tüketim için üretilen imge ve sloganları dönüştürücü bir süreçte ele aldığınızda ve yan yana gelmemesi gereken öğeleri birleştirdiğinizde, ne kadar büyük çelişkiler içeren bir akış içerisinde yaşadığımız daha da berraklaşıyor. Bu sürecin doğurduğu şüphecilik ve alaycılık, dozunda kullanıldığında eğlendirici duygular. Tezatların uyumunu seviyorum. Kişilerin gizli ruh halleri, hayatımızda kullandığımız birçok personamızdan kaynaklanıyor. Ben de hangisine ulaştığımı bilmeden içlerinden birinin kulağına anlatmak istediklerimi fısıldıyorum.”
Projenizle birlikte bekleniyorsunuz
Kültür sanat merkezi Açık Diyalog İstanbul, sanatçı ve arşivci Murat Germen’le birlikte ‘öz-sorgulama yöntemi olarak belgesel fotoğraf’ semineri düzenliyor. Fotoğrafın nasıl bir sorgulama aracı olarak kullanılabileceğinin ve katılımcıların odaklanabileceği projeler üzerine fikir üretmelerinin amaçlandığı seminer, 3 Nisan Çarşamba günü 19.00-21.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Katılımcıların üzerinde çalıştıkları projeleri varsa, değerlendirme yapabilmek için seminere getirmeleri bekleniyor. Başvuru için: info@opendialogueistanbul.com Adres: Valikonağı Cad. Ece Apt. 106/1 Teşvikiye, (0212) 232 76 62
50 sanatçı bir araya geliyor
Sanat kariyerinin başında olan bağımsız sanatçıların çalışmalarını destekleyen, bu sanatçıların koleksiyoner, küratör, galeri, kültür-sanat kurumları ve sanatseverlerle buluşmasını sağlayan Mamut Art Project bu yıl yedinci kez düzenleniyor. Bu yıl 50 ismin eserlerinin sergileneceği etkinlik, 3-7 Nisan tarihleri arasında KüçükÇiftlik Park’ta... Ayrıntılı bilgi için, mamutartproject.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Biletler 20 TL. Öğrenci ve öğretim üyelerine ise ücretsiz.

‘Fotoğrafların Bende Güvende’ sergisi, 20 Nisan’a kadar Plan Be’de görülebilir. Adres: Örtme Altı Sok. No:15/1 Tophane; (0212) 243 79 14

BAKMADAN GEÇME!