Güncelleme Tarihi:
Artan kiralar nedeniyle evinden çıkmak zorunda kalan, bütçesi nedeniyle daha küçük bir eve razı gelenlere kentsel dönüşüme giren evinin masraflarını karşılayabilmek için metrekareden fedakârlık edenler eklendi. Taşıma şirketi eTaşın kurucu ortağı Kadir Nezih Elgün özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından taşınanların sayısında artış olduğunu söylüyor. Elbette taşınmak birçoğumuz için zor bir süreç... Üstelik yaşadığımız mekândan daha küçüğüne geçiyorsak daha da zorlu bir hal alıyor. Hatta bazen iş, içinden çıkılmaz oluyor. Ama bazı taktiklerle bu güçlüklerin üstesinden biraz olsun gelmek mümkün. İşin uzmanları taşınma sürecini kolaylaştırmanın yollarını anlattı, daha küçük eve geçenlere tavsiyeler verdi...
‘Sürpriz eşyalarınızın çıkması taşınma planınızı bozabilir’
Kadir Nezih Elgün-eTaşın şirketinin ortak kurucusu
◊ Depreme dayanıksız evlerde kentsel dönüşüm hazırlıkları başladı. Evlerini kentsel dönüşüme almak isteyen ev sahiplerinin önüne genel olarak 2 seçenek geliyor. Ya evlerinin yeniden benzer boyutlarda yapılması için inşaat firmalarına milyonlarca lira para ödemeleri ya da ödeme yapmak yerine evlerinin boyutundan feragat etmeleri gerekiyor. Örneğin 120 m2’lik 3+1 eve sahip bir aile, evleri kentsel dönüşüme girdiğinde inşaat masraflarına katlanmadan 2+1, 90 m2’lik eve geçebiliyor. Bu noktada ailelerin çok dikkatli bir şekilde yeni evlerine hangi eşyaları götüreceklerinin planını yapması gerekiyor.
◊ Bu planlamayı taşınma gününe bırakan ailelerde planlama eksikliğinden kaynaklı büyük sorunlar yaşanabilir.
◊ Yeni evinize taşınmadan önce mutlaka oturma grubunuzun ve yatak odası takımlarınızın ölçüsü alın, yeni evinize uyup uymadığını kontrol edin. Taşınma günü bu mobilyaların yeni evinize sığmaması, kapıdan ya da koridordan geçmemesi taşınmanızı engelleyebilir.
◊ Evinizin oda sayısının azalması sadece ilgili odayı etkilemez, evin genelini etkiler. Örneğin 3+1 evin salonuyla
2+1 evin salonu aynı boyutlarda olmaz. Ya da benzer şekilde mutfak boyutları aynı olmayabilir. Unutmayın, evlerin ortak kullanım alanları evdeki toplam kişi sayısı düşünülerek planlanır. Küçük evlerin küçük banyosu ve mutfağı olur.
◊ Yeni evinizin her metrekaresi çok kıymetli. Yatak bazası ve oturma gruplarınızı saklama alanına sahip modellerden seçmeniz önemli. Sandıklı bazalar, saklama alanına sahip üçlü koltuklar evinizdeki eşya yükünü bir miktar hafifletir.
◊ Balkonlu bir eve çıkıyorsanız cam balkon yaptırmanız balkonunuza koyacağınız malzemeleri kışın soğuktan, yazınsa sıcaktan korur.
◊ Çamaşır ve kurutma makinelerini altlı üstlü konumlandırmak alandan ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
Tavan yüksekliği önemli
◊ Portmanto ve ayakkabılık sorun olabilecek bir başka nokta. Ayakkabı rampası kullanarak ayakkabılığınızın kapasitesini arttırabilirsiniz.
◊ Yeni evle eski evler arasında tavan yüksekliği farkı olabiliyor. Kimi evler 3,20 metre tavan yüksekliğine sahipken kimilerindeyse bu yükseklik 3 metre olabiliyor. Bu yüzden mutlaka özellikle dolaplarınızın yüksekliğini kontrol edin.
◊ Mevcut evinizin varsa deposundaki eşyaları taşınma planınıza dahil etmeyi unutmayın. Sürpriz eşyalarınızın çıkması taşınma planınızı bozabilir.
‘Açık mutfak, evi daha geniş gösterir’
Yüksek mimar Can Küccük
◊ Daha küçük bir eve geçmeden önce ihtiyaçlarınızı belirlemek önemli. İhtiyaçları belirlerken son 2 yıl içinde o eşyayı ne kadar kullandığınızı analiz etmeniz objektif sonuçlar çıkmasını sağlar.
◊ Farklı fonksiyonların birbirinin içine geçmesi kullanılan alanları daha geniş hale dönüştürebilir. Örneğin, mutfağı salonla birleştirerek açık mutfak yapmak hem mutfağı hem salonu daha geniş bir hale getirir.
◊ Küçük bir evde yeterli depolama alanı sağlamak için yaratıcı olmak gerekli. Örneğin,
bir yatak başlığına dahil olacak raflar veya
gömme dolaplar gibi özelleştirilmiş çözümlerle alan kullanımını optimize edebilirsiniz.
Eğlenceli odalar tasarlanabilir
◊ Duvar raf sistemleri veya yüksek dolaplar, katlanabilir mobilyalar gibi seçeneklerle alanınızı daha iyi değerlendirebilirsiniz. Tavan yüksekliğine göre çocuk odalarında yatak altına çalışma alanı yapılarak daha eğlenceli odalar tasarlanabilir.
◊ Doğal ışık küçük alanların geniş algılanmasını sağlayan en önemli öğelerden biridir. Geçmeyi planladığınız evin pencere boyutları ve yönleri gibi mimari detayları incelemek faydalıdır. Yaşadığınız coğrafyaya göre değişmekle birlikte genellikle kuzey ve güney cephesi olan ve geniş pencere açıklıklarına sahip yapılar tercih edilmeli.
◊ Bir mekânı daha geniş hissetmenin en önemli yolu mekânda açık tonlar tercih etmektir. Bu nedenle taşınma planında duvar renkleri, perdeler ve zemin kaplaması gibi baskın materyallerde dikkatli seçimler yapılmalı. Çok güneş alan bölgelerde, geniş pencere açıklıklarına sahip yapılarda yaşayanlar zeminde çok açık tonlardan kaçınmalı, tam beyaz duvar tonları tercih edilmemeli.
Modüler ürünler tercih edilmeli
◊ Daha küçük bir eve geçerken öncelikli hedefimiz mevcut mobilyaları kullanmak olsa da mobilyalar tam anlamıyla kullanılamayabilir. Eğer eldeki mobilya uygun gelmiyorsa ve mümkünse oraya özel bir tasarım çalışılmalı, her noktası değerlendirilmeli. Özel tasarım bütçesi olmayanlarsa modüler ürünleri tercih edebilir.
◊ Küçük bir evde yaşamak, mekânı kişiselleştirmenizi engellemez. Evinize özgü detay tasarımları yapıp bunu uygulamanız mekâna olan bağınızı arttırır. Evinizi daha kişisel hale getirmek için özelleştirilmiş dekoratif öğeler veya hatıra fotoğrafları gibi seçenekleri kullanabilirsiniz.
‘Ranzalı sistemlerle yaşam alanına yer açılabilir’
Yüksek mimar Mehmet Kemal Aköz
◊ Karavan ve yat tasarımlarından ilham alınabilir. Çok güzel dar alan çözümleri var.
◊ Dar bir mekânda duvar yüzeyleri verimli kullanılmalı.
◊ Aynı anda kullanılmayan işlevler için hareketli mobilyalar tercih edilebilir (duvara monte açılır kanat masa, katlanır sandalye, yatak olabilen oturma alanları).
◊ Eşyaları düzenli depolamak çok önemli, minimal bir şekilde ihtiyaçlar tespit edilerek fazla eşyalardan kurtulmak gerek.
◊ Kurtulamadığımız eşyalar için uygun fiyatlı depolar kiralanarak yaşam alanını rahatlatır.
◊ Kat yüksekliğinin yeterli olduğu yerlerde ranzalı sistemlerle yaşam alanına yer açılabilir.
◊ Uzaktan çalışanlar için ev ortamında alan yaratılamıyorsa dışarıda ortak ofis alanları kullanılabilir.
Sıcak, kullanışlı, küçük balkonlar
Naz Irmak Saf-Bitki bakım uzmanı
◊ Balkonunuz çok küçükse sabit bir masa yerine askılı balkon masası tercih edebilirsiniz. Duvara monte edilen, açılır kapanır masa yaptırabilirsiniz. Yine katlanabilir portatif sandalyeler kullanabilir, gerektiğinde bu sandalyeleri kaldırarak çamaşır asabilirsiniz. Hep aynı düzende kalsın istiyorsanız askılı balkon çamaşır teli uygun olur.
◊ Boş bir duvarınız varsa duvara monte edilen raflardan faydalanarak balkonunuzda hem dekoratif aksesuarlara hem de bitkilere yer açabilirsiniz. Bu duvarın altına paletlerden bir koltuk yaparak bir köşe yaratabilirsiniz. Üzerini zevkinize göre minder ve kırlentlerle süsleyebilirsiniz.
Led ışıklar kullanabilirsiniz
◊ Balkon demirleriniz eski veya zevkinize uygun bir görünüme sahip değilse hasır kamış çitler kullanabilirsiniz. Şarjlı veya pilli led ışıklarla süsleyerek sıcak bir görüntü elde edebilirsiniz.
◊ ‘Balkonda bitkiler olmazsa olmazım’ diyorsanız askılı balkon saksılarına yer açabilirsiniz. Eğer tek duvarınız varsa bir paleti dik şekilde duvara monte edip üzerine birden fazla renkli saksı asarak dikey bir bahçe oluşturabilirsiniz. Ayrıca makrome, hasır sepet gibi çiçekliklerle bitkilerinizi tavana asabilirsiniz.
◊ Balkon açık bir alana bakmıyorsa, daha ferah bir görüntü elde etmek için zemin ve duvar renklerinde açık tonları tercih edin. Balkon perdesi hem istenmeyen bir görüntü varsa filtreleyebilir hem de iç mekânla dış mekân arasında bütünlük sağlar. Tek duvarın önüne paletlerle koltuk yapacaksanız fonu renklendirebilir, boyutlu çizimler yapabilir ya da duvar aksesuarları kullanabilirsiniz (tablo, ayna gibi).
◊ Balkonunuzda depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız sandıklı banklar tercih edebilirsiniz.
◊ İç mekândaki rahatlığı, sıcaklığı balkona taşımak istiyorsanız yere renkli kilimler
serebilirsiniz.