Güncelleme Tarihi:
Birçoğumuz kahvaltının da kitabı mı olur mu, diyebilir. Eşimizle dostumuzla özellikle hafta sonları nadiren bir araya gelebildiğimiz keyifli ortamlardır kahvaltı sofraları… Genellikle kahvaltıyı "peynir-zeytin-yumurta-yeşillikler" olarak görürüz.
En fazla 30 dakikada hazırlanabilen, doğal, evdeki malzemelerle kolayca yapılabilecek, sağlıklı tatlarla kahvaltılarınızda siz de keyifli farklar yaratmaya var mısınız?
İşte kitaptan bazı satır başları ve kahvaltı sofralarınızın baştacı olacak birkaç tarif...
İYİ ÇAY DEMLEYEBİLMEK İÇİN
EN ÖNEMLİ 5 UNSUR
- Kokusu çok hafif olmalı ve rahatsız etmemeli. Sert ya da genzi yakıcı bir koku varsa kalitesinden şüphe duy!
- Rengi koyu olmalı, yaprakları bükük, kıvrımlı ve parlak olmalı, toz çay olmamalı. Bir peçeteye döküldüğünde rengi koyu, görünüşü parlak ve yaprakları kıvrımlı olmalı.
- Kalitesini anlamak için bir diğer yol da şu: 1 bardak suya biraz çay attığınızda suyun rengi yavaş yavaş değişmeli.
Berrak, renksiz, kokusuz, pH değeri 7-8 arası olmalı. Ayrıca kaynatıldığında yoğun kireç bırakmamalı.
Porselen, döküm tercih edilmeli.
Kaç dakika demleneceği, demleme süresi
Asla fokurdatmamalı. Çayın üzerine kaynar suyu dökmemeye özen gösterin. Çay yanar!
ÇAY ÇEŞİTLERİ, DEMLEME SICAKLIKLARI, DEMLEME SÜRESİ
Beyaz Çay: 80 derecede en çok 3 dakika.
Yeşil Çay: 90 derecede en çok 3 dakika.
Oolong Çay: 95 derecede en çok 3 dakika.
Siyah Çay: 95 derecede en çok 10 dakika.
Puerh Çay: 95 derecede en çok 3 dakika.
Bitki Çayları: 90 derecede 3-6 dakika arası.
Meyve Çayları: 90 derecede 3-6 dakika arası.
İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR?
4 kişilik
Malzeme: 3 yemek kaşığı siyah çay
Yapılışı:
- Çayı soğuk suyla yıkayın.
- Altta kalan çaydanlığa iyi su doldurun.
- Alttaki demlikte su ısınmaya başladığında (buharı tüterken) üst demlikteki çayın üzerine bu sudan ekleyin.
- Alttaki büyük demliğe su ekleyip çay ısıtıcısıyla en az 10 dakika demlenmeye bırakın.
- Demlendikten sonra süzgeçte bulunan çayı demlikten çıkarın.
Not: Çayın üzerine sıcak suyu dökmemeye özen gösterin. Yoksa haşlarsınız!