Evdeki kapalı kutu: Fırın

Güncelleme Tarihi:

Evdeki kapalı kutu: Fırın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 01:00

Çevremdeki tepkilere ve tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki fırın artık ağır vasıta gibi algılanmaya başlamış. Aslında fırın, iyi bir bıçak gibi hayatı kolaylaştıran, yemeği sağlıklı hale getirip lezzetlendiren bir şey...

Haberin Devamı

Geçen gün benimle aynı yaşta bir arkadaşım ile ona fırın almaya gittik. Fırından beklentisi o kadar azdı ki bu duruma bozuldum. “Madem öyleydi bana niye ihtiyacın vardı” diye mızıkçılık bile yaptım. Sonra ‘bu gerçekten hep böyle mi’ diye yaşıtlarıma bir sordum.

Kıssadan hisse; fırın bizim için gittikçe ağır vasıta gibi algılanmaya başlamış. Vaktimiz az ve ‘kek, poğaça yapmıyorsak ne gerek var düzgün bir fırına’ imajı yaygınlaşmış.

Evdeki kapalı kutu: Fırın

Altı ocakta üstü fırında...

Oysa iyi bir fırın, güzel bir bıçak gibi mutfakta iş yaparken hayatımızı kolaylaştıran, güzelleştiren, yemeği lezzetlendiren, sağlıklı hale getiren bir şey. Hatta yeni başlayan ‘Hızlı Tarifler’ programımda, altını ocakta üstünü fırının ızgarasında pişirdiğim 10 dakikada hazırlanan yemeklerin görüntüsüne de 2 kat güzellik katıyor.

Haberin Devamı

Tam da havalar bir parça toparlamış, otlar yavaş yavaş çıkmaya başlamışken farklı otlarla da yapabileceğiniz bir tarif vermek istiyorum. Ege’den, insanın içini ısıtan, nefis bir yemek: Çalkama. Tabii ki birkaç Refika dokunuşu var.

OTLERI İSKENDER KEBAP GİBİ YEDİREN ÇALKAMA

Evdeki kapalı kutu: Fırın

Çalkama, lezzetli bir ot yemeği, üzerinde bir parça hamuru var. Hamuruna katılan mahlebin zenginleştirdiği tadı sayesinde bir tepsi otu tek başına yeme isteği bile uyandırıyor. Pazara gömeç (ebegümeci) geldi, ben de onunla yaptım. Arzu ederseniz pazı, ıspanak veya başka bir yeşillikle yapılabilir.

YAPILIŞI:

Evdeki kapalı kutu: Fırın
2 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz, havanda dövdüğünüz 1 çay kaşığı mahlep ve 5 çorba kaşığı zeytinyağını derin kapta karıştırıp, akışkan hamur haline gelene kadar çırpın.

Haberin Devamı

Evdeki kapalı kutu: Fırın
1 bağ gömeç, 1 bağ yeşil soğan ve 1 bağ maydanozu incecik kıyıp, sularını bırakmaları için biraz tuzla ovun. İyice sıkıp bir süzgeçte bekletin.

Evdeki kapalı kutu: Fırın
1 adet kırmızı kapya biberi 1 santimetrelik şeritler halinde doğrayıp, 5 diş sarmısağı da olabildiğince küçük doğrayın.

Evdeki kapalı kutu: Fırın
Hamurun yarısını yaklaşık 25x33 santimetrelik bir tepsiye gelişi güzel şeritler halinde dökün ve üzerine karıştırdığınız yeşillikleri ve sarmısakları yayın.

Evdeki kapalı kutu: Fırın
Bunların üzerine şerit biberleri ve 200 gram lor peynirini yayıp, hamurun kalanını yine dökün.

Haberin Devamı

Evdeki kapalı kutu: Fırın
En üste ise 1 çorba kaşığı çörek otu ve 1 çorba kaşığı susamı serpip 200 derecelik alt üst fanlı modda çalışan fırında 20 dakika altta, 20 dakika en üst katında üzeri iyice renk alıncaya kadar pişirin. Yerken üzerine sarmısaklı yoğurt da dökebilirsiniz.

FIRININ ALAMETİFARİKALARI

Evdeki kapalı kutu: Fırın

Evdeki kapalı kutu: Fırın
FIRINDA YAĞDA KIZARMIŞ GİBİ ÇITIR CİPS YAPIMI
Sitemdeki tariflere bakabilirsiniz. Mantık, parmak patatesi 5 dakika haşlayıp, kızgın fırının ızgarasında 2-3 çorba kaşığı yağ ile pişirmek.

Evdeki kapalı kutu: Fırın
PİZZALAR - PİDELER
Önce altını kıtırdatıp, sonra üstü eriyip, sağlıklı şekilde hafif çıtır pişen pizza, pide, kumrular...

Haberin Devamı

Evdeki kapalı kutu: Fırın
TÜM KAĞITKEBAPLAR
Etin kendi suyunda piştiği, inanılmaz lezzetli bir ziyafet görünümünü alan yemekler. Etler 25-40 dakika arasında, balıklar 10 dakikadan kısa sürede hazır.

Evdeki kapalı kutu: Fırın
USUL USUL PİŞEN ET, TAVUK YEMEKLERİ
Fırına bir kez koyup unutacağınız, 2 saat sonra 2 dakika bakıp, piştiğinde kemiğinden ayrılan yumuşacık etleriyle enfes yemekler.

Evdeki kapalı kutu: Fırın
IZGARADA PİŞEN YEMEKLER
Fırın ızgarasında, telin altına biraz su ve belki de kenara koku vermesi için taze kekik veya biberiye koyup tütsü yaratıp, tadına tat katmak.

Haberin Devamı

Evdeki kapalı kutu: Fırın
KENDİ SUYUNDA PİŞTİKTEN SONRA ÇITIRDAMASI İÇİN ÜSTÜNÜ AÇTIKLARINIZ
Köfte patates de fırın makarna da patates graten de aynı kategoriye giriyor.

 

FIRININ YEMEK KURTARAN PÜF NOKTALARI

Evdeki kapalı kutu: Fırın

Evdeki kapalı kutu: Fırın
Fırını önceden ısıtmak gerekir

Evdeki kapalı kutu: Fırın
Bu, yavaş pişen yemeklerde az fark yaratırken, yüksek ısıda hızlı pişmesi gereken yemek, kek, suflelerde daha önemli. Et, sebze gibi malzemeler ısının az olduğu durumda malzemenin suyunu bırakmasına ve haşlanarak pişmesine sebep olur. Yüksek ısıdaysa ya mühürlenir ya da su anında uçar. Haşlanma etkisi olmaz.

Evdeki kapalı kutu: Fırın
Kek, sufle pişerken fırın açılmaz

Evdeki kapalı kutu: Fırın
Temelinde çırpılmış yumurta beyazı vardır. Hava kabarcıkları fırında ısındıkça genleşir, genleştikçe kek kabarır, kabarcığın etrafındaki ince kek dokusu pişer ve stabil bir hal alır. Fırını açarsanız sıcak-soğuk hava karışarak sünmesine sebep olur. Sistem düzelmeyecek şekilde bozulabilir.

Evdeki kapalı kutu: Fırın
Fırında fan önemlidir. Fansız fırınlarda ısınma ve ısının yayılması doğal yollarla olurken, fan sayesinde fırın hızlı ısınıyor, ısı eşit dağılıyor. Bazı fırınlarda ısıtıcı da var. Böylelikle fırın daha çabuk ısınıyor ki ki bu çok önemli fark yaratabiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!