Evcil hayvanla nasıl seyahat ederiz?

Güncelleme Tarihi:

Evcil hayvanla  nasıl seyahat ederiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2018 10:01

Evinizi evcil bir hayvanla paylaşıyorsunuz ve seyahat etmeniz gerek. Bırakacak kimseniz olmayabilir veya birlikte gitmek isteyebilirsiniz. Veteriner hekimler Prof. Dr. Murat Arslan ve Kemal Karabulut’a bu seyahatin yollarını sorduk. Karşımıza bir kez daha Türkiye’nin hayvan hakları konusundaki zayıf karnesi çıktı.

Haberin Devamı

1 -  En iyisini hekiminiz bilir

Evcil hayvanınızla seyahat sözkonusuysa, ilk yapmanız gereken veteriner hekiminizi ziyaret etmek. Genel bir muayeneden sonra hayvanın sağlıklı olduğunu kesinleştirip hekiminize hangi yolculuk tipinin en uygunu olacağını danışın.

 2 - Otobüsle seyahat büyük risk
Otobüs alternatifini mi düşünüyorsunuz? Açık konuşalım, düşünmeyin! Otobüs firmaları karayolları taşımacılığı mevzuatını öne sürerek yolcu kabinine hayvanları almıyor. Bazı firmalar özel kafes içinde, veteriner kontrolünde uyutulmuş kedi, köpek vb. canlıların bagaj kısmında taşınmasını kabul etse de bagajlar karanlık ve havasız olduğu için hayvanlar açısından büyük risk barındırıyor.

Evcil hayvanla  nasıl seyahat ederiz

3 - Uzun süre yalnız kalmamalı
Kendi arabanızla seyahat etmek, evcil hayvanınız için en konforlusu gibi görünüyor. Ama hayvanınızın arka koltukta kalması için önlem almalısınız ,aksi takdirde trafik kazaları meydana gelebilir. En önemli kural, hayvanın dinlenmesi ve tuvalet ihtiyacını gidermesi için iki-üç saatte bir mola vermek. Kedi ve köpeklerin vücut ısısı özel bir mekanizmayla düzenleniyor. Bu nedenle arabada onları uzun süre tek başına bırakmayın!
Evcil hayvanla  nasıl seyahat ederiz

4 - Yavrular ve hamileler binemez
Havayolu firmaları genellikle çanta veya kafes ağırlığı dahil olmak üzere, sekiz kilonun altındaki hayvanların yolcu kabinine alınmasına izin veriyor. Seyahat sırasında hayvanınızın sağlık karnesi yanınızda olmalı. Yeme-içme yolculuktan dört-beş saat önce kesilmeli. Uçak seyahatinde kedi ve köpeklere sedadif bir ilaç verilmesi tavsiye edilmiyor. Hayvanların da basınçtan etkilendiğini unutmayın; veteriner hekiminiz hayvanın türüne göre gerekli önerilerde bulunacaktır. Solunum problemi yaşayan türlerin, ağırlık limitlerine göre kabin içinde taşınmasına öncelik verildiğini belirtelim.
Evcil hayvanla  nasıl seyahat ederiz

5 - Sahipleriyle yolculuğa izin verilmiyor
Feribot ve deniz otobüslerinde, hayvanların sahiplerinin yanında taşınmasına izin verilmiyor, hayvanlar görevlilerin gösterdiği yerlerde kafesler içerisinde taşınıyor. Bazı hatlarda kendi arabanız içerisinde olmasına izin verilse de bu durum hayvan sağlığı için çeşitli sorunlara neden olabilir; özellikle kedi ve köpeklerde terk edilme korkusu gibi psikolojik sorunlara yol açabilir. Yolculuğun sarsıntısı hayvanlarda da deniz tutmasına neden olabilir. Yeme-içmeye yine dört-beş saat önceden son verilmeli. Boğulma riski nedeniyle ilaç verilmesi genellikle tavsiye edilmiyor. Geçen yıl İDO feribotunda 8 yaşındaki bir köpek, görevlilerin uyarısı üzerine evcil hayvanların bulunduğu bölümde taşınması sonucu, yine İDO’ya ait deniz otobüsünde ise üç aylık bir köpek, bavulların bırakıldığı bölüme konduktan sonra denize düşerek telef oldu!
Evcil hayvanla  nasıl seyahat ederiz

6 - Beraber seyahat mümkün
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın ana hat trenlerinde örtülü kuşet ve yataklı vagonların dışında kalan vagonlarda ve yüksek hızlı trenlerdeki tüm vagonlarda kuş, kedi, balık ve küçük köpek taşıyabilirsiniz. Hayvanların kimlik kartı ve veteriner sağlık raporu seyahatiniz sırasında yanınızda olmalı. Kedi ve süs köpeklerinde belediye tarafından verilen sağlık karnesi geçerli. Evcil hayvanınıza taşıma yapılacak tren ve mesafeye göre tam standart bilet ücreti üzerinden yüzde 50 indirimli biletinizi almanız gerekiyor. Tren yolculuğu için de dört-beş saat önceden yeme-içme kesilebilir. İlaç verilmesi ancak çok özel durumlarda veteriner hekimin kararıyla yapılabilir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!