Ev yapımı parmak yediren sosisler

Güncelleme Tarihi:

Ev yapımı parmak yediren sosisler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2014 01:21

Sosis deyince kiminin ağzı sulanır kimi burun kıvırır. Burun kıvırmamızın önemli sebeplerinden biri çok fazla işlemden geçmesi, diğeriyse etin veya tavuğun neresinin kullanıldığını bilmiyor olmamız.

Haberin Devamı

Bir dönem “Seni yerim sosis” diyerek herkesin birbirine karşı sevgi gösterirken de kullandığımız bir ifade haline gelen sosis, bugün insanı kıvrandıran bir mevzu. Annem, artık bizim köpeğimiz olan Bal’ı sokakta görür ve çok sever. Markete girer ve sosis alıp, yemesi için verir. Köpeklerin en sevdiğimiz tarafı hiç yalan söylememeleri. Bal da ‘lütfen’ sosisi alır ve yere bırakır, yemez. Bu hikâye bir süredir aklımdaydı. Geçenlerde canım sosis çekti ancak yemedim. Sonra ‘gurme’ sınıfında adlandırılan restoranların bir-ikisinde yedim, beni tatmin etmedi. Türkiye’de ‘bratwurst’ adıyla birkaç tane fena olmayan üretici var ancak fiyatları hiç ucuz değil. Bunun üzerine evde çocukların da büyüklerin de severek yiyebileceği bir sosis hazırladım. Gönül rahatlığıyla yemeniz dileğiyle...

Haberin Devamı

TAM BİR KLASİK

Ev yapımı parmak yediren sosisler

Et sosisin tarifini basit ve sade tuttum. Tavuk, içindeki pastırmadan dolayı biraz daha lezzetli. Ancak et, klasik sosis kıvamını tam anlamıyla yakaladı.

2 tatlı kaşığı salça ve 3 tatlı kaşığı yoğurdu blender’da çekin. Burada iki önemli nokta var. Birincisi salçanızın kaliteli olması. Ev yapımı salça varsa onu kullanın, yoksa organik salça kullanmanızı öneririm. İkinci nokta salçayı öncelikle yoğurdun içinde dağıtmak. Etle salçayı doğrudan birlikte çekince, salça iyi dağılamıyor. Hazırladığınız pembe karışıma önce 400 gram dana kıymayı, ardından birer tatlı kaşığı tuz, karabiber ve karbonatı, 1 çay kaşığı toz kırmızı biberi ve son olarak 1 çay kaşığı sarmısak tozunu, eğer yoksa ve sosisinizi hemen yiyecekseniz püre halindeki 3 diş sarmısağı ekleyin. Karışım tam bir macun kıvamını alana kadar çekmeye devam edin. Karbonattan dolayı çok hoş olmayan bir koku duyabilirsiniz, merak etmeyin piştiğinde kalmayacak.

Ev yapımı parmak yediren sosisler

Haberin Devamı

Pişireceğiniz zaman orta boy bir tencerenin 2/3’ünü suyla doldurup kaynatın, sosisleri pişirmeden önce ateşi kısın. Hazırladığınız karışımı dörde bölün ve her bir parça için yaklaşık 25x40 cm ölçülerinde yağlı pişirme kâğıdı hazırlayın. Karışımın bir parçasını alın ve silindir şeklinde kâğıdınızın uzun kenarına yerleştirin. Karışımı sosis şekline getirin. Yağlı kâğıdı etrafına dolayarak sarın. Hava boşluğu kalmamasına dikkat edin. İki tarafından elinizle şeker paketi yapar gibi sıkıca bükün. Hazırladığınız sosisleri, kaynamış suya atın. İyice sertleşene kadar, yaklaşık 7-8 dakika pişirdikten sonra çıkarın ve döküm ya da yapışmaz yüzeyli herhangi bir tavada iz verip ketçap, hardal, isteğe göre sevdiğiniz bir turşuyla beraber sandviç ekmeğinizin arasında afiyetle yiyin.
Haşlanırken biraz genişleyeceğini de göz önünde bulundurarak kalınlığını ayarlayabilirsiniz.

EV SOSİSİ

Haberin Devamı

Ev yapımı parmak yediren sosisler

400 gram dana döş kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı sarmısak tozu
3 tatlı kaşığı yoğurt
2 tatlı kaşığı domates salçası

BONUS: TAVUK SOSİSİ

Ev yapımı parmak yediren sosisler

350 gr serbest dolaşan tavuk kıyması (but göğüs karışık)
30 gr pastırma
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı karbonat

ALMANLARDAN BİR EKSİĞİ YOK

Bu tarif benim çok sevdiğim ve bayılarak yediğim bir tarif oldu. Görüntü olarak Alman sosislerine epeyce de benziyor. Bir parça pastırmayla tavuğun sade tadı içerisinde harikalar yaratabiliyor.

Haberin Devamı

30 gram pastırmayı bıçakla küçük küçük parçalar halinde kesin. Arzu ederseniz pastırma miktarını 50 grama kadar çıkartabilirsiniz. Kestiğiniz pastırmayı, 350 gram tavuk kıymasını, tuz ve karabiberi blender’dan çekip, macun haline gelene kadar iyice birbirlerine karıştırın. Vaktiniz varsa bir süre buzdolabında bekletin. Bundan sonrasını tıpkı dana sosis gibi yapabilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!