Benimle pikniğe çıkar mısın?

Güncelleme Tarihi:

Benimle pikniğe çıkar mısın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2015 01:38

Bu hafta Kapadokya’da, geç gelen baharı yazacakken gazeteden bir telefon aldım: “Refika şimdi tam zamanı, piknik yazar mısın?”

Haberin Devamı

Tarihe baktım. ‘Refika’nın Mutfağı’ kitabı çıkalı 5 yıl olmuş. Bir ay sonra Hürriyet’ten “Cumartesi yemek yazıları yazar mısın” teklifi gelmişti. İlk olarak yazmak istediğim yazı da bir piknik yazısıydı. Sebebi de İstanbul’un her köşesinde bir piknik alanı yer almasına rağmen biz uzun dönem şehirlilerin bu fırsatları hiç değerlendirmemesiydi. Tüm korular, sahiller ve adalar bizim. Şehri böyle yaşamak da mümkün, devamlı trafikten mustarip olarak da...

Benimle pikniğe çıkar mısın


Haydi bu hafta sonu için sevdiğiniz birine bir piknik sürprizi yapın. Öncelikle piknik seti veya sepetinden başlayalım.

Mahalle manavından tahta kasa: Klasik sepet veya mahalle manavından isteyip, güzelce yıkadığınız bir kasayı evladiyelik piknik kutusu olarak kullanabilirsiniz. Ben boyadım öyle kullanıyorum.
Emaye tabakların rahatlığı: Piknikte plastik veya mika kullanmayı sevmiyorum. Emaye, cam olduğu için patlağı çatlağı olmayınca gayet zararsız bir malzeme.
Metal veya tahta kaşıklar: Atölyede kullandığımız, Kastamonulu bir ustanın elinden çıkan şimşir kaşıklarımız var. Piknikte de onları kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Benimle pikniğe çıkar mısın


Farklı bir piknik örtüsü: Peştamal tavsiye ederim. Küçük peçeteler de kullanılabilir.
Taze ve diri bir salata isteyenlere: Bunun için salata kavanozu, salata sosu için minik kavanoz yeterli. Salatayı büyük bir buzdolabı poşeti veya kavanoza koyabilirsiniz.
Ev yapımı içeceklerinize minik şişeler: “Kendi sıktığım meyve suyunu ya da bilumum ayran çeşitlerimi götürmek isterim” derseniz minik, kapaklı şişeler çok işinize yarayacak.
İlle de yemek olsun: Pikniğe ana yemek götürmek isteyenlere duyurulur: Bir çömleğe ihtiyacınız var. Diyelim ki yemeği sabah pişirdiniz. Çömlekte en az 2.5 saat sıcacık kalacaktır.

Benimle pikniğe çıkar mısın


Piknik mönüsü olarak güveçte, üstünde ekmeği ile pişirip köfte patates yaptım. Yanında 7. 6. 2014 tarihinde gazetede tarifini verdiğim acıbiber turşulu ayran ve kavanozda salata var. Salatalar için 29. 10. 2014 tarihli yazıma bakabilirsiniz.

Haberin Devamı

EKMEK ALTINDA USUL USUL PİŞMİŞ KÖFTE PATATES

Benimle pikniğe çıkar mısın


Piknik için ilk etapta aklımıza gelmeyecek ama herkesin seveceği bir tarif vermek istiyorum:

1 soğanı çekin ve 350 gr çift çekilmiş dana kıymaya ekleyin. 4 çorba kaşığı galeta unu, 1 çorba kaşığı sirke, 2 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı köfte baharı ve 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip yoğurun. 1 yumurtayı çırpıp karışıma ekleyin. Maydanoz ve 3 dal zahter kekiği ekleyin ve yoğurun.
Çömleği ocağa koyup, ısıtın. İçine 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyup, kızmasını bekleyin. Harçtan ceviz büyüklüğünde 20 tane köfte yapın ve 2 seferde çömleğin içinde her tarafları kahverengi olana dek mühürleyin. Böylece köfteler lezzetini bırakmayacak, içlerine hapsedecekler. Köfteleri çömlekten çıkarıp, aynı lezzetli yağın içerisinde piyazlık soğanı 2 dakika kavurun ve köftelerin yanına alıp, 2 çorba kaşığı zeytinyağını çömleğe ekleyin. Domates ve biber salçasını çömleğe ekleyip kavurun.
Baharat olarak 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber, pulbiber, toz kişniş ve kekik ekleyin. Çömleğin kenarlarını dikkatlice, elinizi yakmadan biraz ıslatın. Açtığınız ekmek hamurunu çömleğin üzerine ortalayın ve kapatıp kenarlarını bastırın. 2-3 dakika ocağın üstünde kalsın. Çömlekteki buharla ekmek güzelce kabarıp, şişecek.
Çömleği fırına atın ve ekmek renk alana dek pişirin. Çıkarınca 1 tatlı kaşığı tereyağını ekmeğin her tarafına sürün...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!