Artık bir kahvaltı dergimiz var

Güncelleme Tarihi:

Artık bir kahvaltı dergimiz var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2016 13:15

Eğer siz de Cemal Süreya gibi “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” diyorsanız, artık tam size göre bir dergi yayında: ‘Breakfast’. Dergiyi, yayın direktörü Ferit Özkaşıkçı’yla konuştuk...

Haberin Devamı

Kahvaltı kültürüne dair bir dergi çıkarmak nereden esti?

- Gerek Türkiye’de gerekse dünyada en önemli öğünlerden biri. Ve bu alanda insanların kahvaltılık ürünler, mekânlar, ekipmanlar hakkında objektif olarak bilgi edinebilecekleri bir yayın yok. İçeriğimizde kahvaltılıkların yanı sıra diyet kahvaltı ürünleri; çay, kahve, süt gibi içecekler, mekânlar gibi kahvaltıyla ilgili aklınıza gelebilecek her şey var. 

 

Artık bir kahvaltı dergimiz var

 

Önsözde kahvaltının 20’nci yüzyılın başında Türkiye’de ana öğünler arasında ayrıcalıklı bir yer aldığını söylüyorsunuz...

Haberin Devamı

- Kahvaltı, günün ilk kahvesini içmeden önce yenilen ilk öğün olma özelliğini taşıyor. Kahvaltının, tütün ve kahve tüketiminin yaygınlaştığı 16. yüzyıldan sonra; ‘tütün altı’, ‘çubuk altı’, ‘kahve altı’ gibi deyimlerle de ifade edilmeye başladığı söylenir. 20. yüzyıl başlarında kaleme alınan Kamus-ı Türki sözlüğüne göre; kahvaltı şöyle tanımlanıyor: ‘Aç karna kahve içmemek için, kahveden önce yenen muhtasar (kısa, az) yemek.’ Kahvaltı, Türkiye’de de Avrupa’da olduğu gibi, ana öğünler arasındaki ayrıcalıklı yerini 20. yüzyılın başlarında almış. Ama 20-30 yılda oldukça değişikliğe uğradı. Bu arada yeni lezzetlerin yanı sıra doğal ve yerel tatlar da tekrar keşfedildi.

Sabah kahvaltısı bir hane için neyi temsil eder?

- Kahvaltı kültürü; yaşanılan coğrafyaya, yörelere göre farklılık gösterdiği gibi; ülkelerin tarihi gelişimine, sosyo-kültürel yapılarına göre de değişiyor. Örneğin ABD’de ve Avrupa ülkelerinin birçoğunda kahvaltıda genellikle kahve içilirken; Türk kahvaltı kültüründe çay en önemli içecek. Ancak
Anadolu’nun birçok yerinde de kahvaltı, bir tas çorbadır.

Ege usulü menemen
DERGİDEN

Malzemeler:
4 yumurta, 2 olgun domates, 3 adet çarliston biber, 1 adet acı sivri biber, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, bir tutam tuz ve bir tutam karabiber.
Yapılışı: Sahanda zeytinyağı ve tereyağını eritiyoruz. Biberleri iyice soteleyip doğranmış domatesleri ekliyoruz. Domates suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Bir kabın içine yumurtaları, tuz ve karabiberle çırpıp sahana boşaltarak bütün malzemeyi 2-3 dakika çeviriyoruz. Menemenimiz servise hazır.

 

BAKMADAN GEÇME!