Güncelleme Tarihi:
Her bebek doğduğunda yeni bir anne doğar” diyorsunuz kitapta. Annelik tamamen sonradan öğrenilen bir şey midir?
- Evet. Annenin bebeğini ilk kucağına aldığında paniklemesi çok doğal bu yüzden. Günümüzde anneliğe hazırlanmak için birçok farklı kaynak mevcut. Ama anne adayları bu çeşitli kaynaklardan anneliği öğrenirken şunlara dikkat etmeli; bilgi kaynaklarının güvenilirliğine, iç seslerine ve bebeklerinin verdiği sinyallere.
Bebeklerin beslenmeleri neleri etkiler?
- Boyunu, zekâsını, diyabet, kanser gibi hastalıklara yatkınlığını, yaşam süresini... Beslenme, özgüven duygusunun gelişiminde, ilerideki sosyal yaşamda da etkilidir. Bağımsızlık, iktidar gibi duyguları, renk, doku, koku gibi bilgileri, kişisel zevkleri beslenme aracılığıyla öğrenirler.
ARKANDAN AĞLAR MI?
ÇOCUĞUNUZ İŞTAHSIZSA...
** Türk annelerinin yüzde 90’ı çocuğunun iştahsız olduğuna inanıyor. Çok yiyen bebeğin annesi kendini başarılı hissediyor. Çocuğun iştahsızlığı, annenin yetersizliği olarak görülüyor, birçok anne bu yüzden duygusal sıkıntılar yaşıyor. Oysa gelişim geriliği gibi tıbbi bir durum olmadıkça çocuklar kendi ihtiyaçları kadar yer. Sağlığını etkileyecek derecede bir sorun varsa bu zaten doktor tarafından takip edilir.
** Çocuğun ne kadar yediği değil, ne yediği ve nasıl yediği önemlidir. Az da olsa; mevsiminde sebze-meyve, tam tahıl tüketen bir çocuk sağlık açısından kâse kâse beyaz pilav, patates kızartması ve paketli abur cubur tüketen bir çocuktan daha iyi durumdadır.
ÇOCUĞUNUZ OBURSA...
BİR TARİF: KEFİRLİ TAZE FASULYE ÇORBASI (ŞEF ZEYNEP KARAHAN’DAN)
Malzemeler: 1 adet soğan, 4 adet sarmısak, 2 adet patates, 300 gram taze fasulye, 720 mililitre kefir, 1 litre kemik suyu ya da sebze suyu, çok az miktarda deniz tuzu, karabiber, zeytinyağı, 2 tatlı kaşığı elma sirkesi, 30 gram tereyağı
Yapılışı: Soğanı ve sarmısağı ince ince doğrayın, kızdırılmış tavada, zeytinyağıyla şeffaflaşıncaya kadar çevirin. Temizlenmiş ve iki santimetre uzunluğunda doğranmış yeşil fasulye ve küp küp kesilmiş patateslerle beraber kemik suyunu da ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra, karışımı patatesler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Ateşten aldıktan sonra karışımın üçte birini ve kefiri blender’la püre kıvamına getirin, püreyi tencereye ekleyin. Sirkeyi de ekleyip kaynama noktasına gelince çorbayı ateşten alın. Üzerine bir parça sızma zeytinyağı ekleyerek servis edin.