Anne bugün ne yiycez?

Güncelleme Tarihi:

Anne bugün ne yiycez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 15:23

Çocuk beslenmesi alanında dört yıldır etkili bir yayıncılık yapan www.gurmebebek.com’un kurucuları Seda Öztezel ve İpek Baykurt Akgün bir kitap çıkardı: ‘Anne Bundan Yine Yap!’ Öztezel ve Akgün “Çocuğun bir yetişkin edasıyla yemek yemesini beklemek doğru değil. Tatları keşfediyor, bir ‘lezzet kütüphanesi’ oluşturuyor. Bu nedenle çocukların besinlerle oynamasını destekliyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Her bebek doğduğunda yeni bir anne doğar” diyorsunuz kitapta. Annelik tamamen sonradan öğrenilen bir şey midir?

- Evet. Annenin bebeğini ilk kucağına aldığında paniklemesi çok doğal bu yüzden. Günümüzde anneliğe hazırlanmak için birçok farklı kaynak mevcut. Ama anne adayları bu çeşitli kaynaklardan anneliği öğrenirken şunlara dikkat etmeli; bilgi kaynaklarının güvenilirliğine, iç seslerine ve bebeklerinin verdiği sinyallere.

Bebeklerin beslenmeleri neleri etkiler?

- Boyunu, zekâsını, diyabet, kanser gibi hastalıklara yatkınlığını, yaşam süresini... Beslenme, özgüven duygusunun gelişiminde, ilerideki sosyal yaşamda da etkilidir. Bağımsızlık, iktidar gibi duyguları, renk, doku, koku gibi bilgileri, kişisel zevkleri beslenme aracılığıyla öğrenirler.

ARKANDAN AĞLAR MI?

Haberin Devamı

Anne bugün ne yiycez


Bu çalışmamızı Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, Uzm. Dyt. Müge Özyurt Şafak ve Klinik Psikolog Özden Sevil Gülen’in katkılarıyla hazırladık. Şef Zeynep Karahan’la da işbirliği yaptık ve kitabı minik gurmelere uygun 115 tarifle destekledik. Kitabı www.annebundanyineyap.com’dan ve www.gurmebebek.com’dan satışa sunduk.


‘Nimetle oyun olmaz’, ‘Arkandan ağlar’ denmesi, çocuğun peşinden kaşıkla koşma, bir yiyeceğe uzanan çocuğun eline vurma, tatlıyı ödül olarak verme... Bunlar kültürümüzde çok yaygın. Ne söylersiniz her biri için?

- Başta masum gibi algılanan bu müdahaleler çocukların sağlıksız yeme alışkanlıkları geliştirmesine neden oluyor. Fasulyesini yerse ona çikolata vereceğinizi söylerseniz, bir hafta sonra o da size şeker vermezseniz bezelyesini yemeyeceğini söyler. Biz bebeklerin besinlerle oynamasını destekliyoruz. Tatları keşfediyor, bir ‘lezzet kütüphanesi’ oluşturuyor... Bilakis oynaması desteklenmeli. ‘Arkandan ağlar’ meselesine gelince... Ebeveynler çocuğun yaşına uygun porsiyonların ne kadar olduğunu öğrenmeli, beklentilerini buna göre düzenlemeli.

ÇOCUĞUNUZ İŞTAHSIZSA...

Haberin Devamı

Anne bugün ne yiycez


** Türk annelerinin yüzde 90’ı çocuğunun iştahsız olduğuna inanıyor. Çok yiyen bebeğin annesi kendini başarılı hissediyor. Çocuğun iştahsızlığı, annenin yetersizliği olarak görülüyor, birçok anne bu yüzden duygusal sıkıntılar yaşıyor. Oysa gelişim geriliği gibi tıbbi bir durum olmadıkça çocuklar kendi ihtiyaçları kadar yer. Sağlığını etkileyecek derecede bir sorun varsa bu zaten doktor tarafından takip edilir.

** Çocuğun ne kadar yediği değil, ne yediği ve nasıl yediği önemlidir. Az da olsa; mevsiminde sebze-meyve, tam tahıl tüketen bir çocuk sağlık açısından kâse kâse beyaz pilav, patates kızartması ve paketli abur cubur tüketen bir çocuktan daha iyi durumdadır.


ÇOCUĞUNUZ OBURSA...

Haberin Devamı

Anne bugün ne yiycez



** Çocuğa istediği yemeği vermemek anne için zordur. Bu durumda anneye düşen, çocuğunun tercihini sağlıklıdan yana kullanabilmesini sağlamak ve porsiyonları kontrol altında tutmaktır. Bunun için anne sağlıklı atıştırmalıklar yapmalıdır. İşin kolayına kaçıp atıştırma düşkünü çocukların paketli abur cuburlarla beslenmesine izin verirseniz o yoldan dönmek çok zordur.

** Beslenme alışkanlıklarını düzenlemeye çalışırken iştahlı çocukların aktiviteye yönlendirilmesi de çok önemlidir.

BİR TARİF: KEFİRLİ TAZE FASULYE ÇORBASI (ŞEF ZEYNEP KARAHAN’DAN)

Anne bugün ne yiycez

Haberin Devamı

Malzemeler: 1 adet soğan, 4 adet sarmısak, 2 adet patates, 300 gram taze fasulye, 720 mililitre kefir, 1 litre kemik suyu ya da sebze suyu, çok az miktarda deniz tuzu, karabiber, zeytinyağı, 2 tatlı kaşığı elma sirkesi, 30 gram tereyağı

Yapılışı: Soğanı ve sarmısağı ince ince doğrayın, kızdırılmış tavada, zeytinyağıyla şeffaflaşıncaya kadar çevirin. Temizlenmiş ve iki santimetre uzunluğunda doğranmış yeşil fasulye ve küp küp kesilmiş patateslerle beraber kemik suyunu da ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra, karışımı patatesler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Ateşten aldıktan sonra karışımın üçte birini ve kefiri blender’la püre kıvamına getirin, püreyi tencereye ekleyin. Sirkeyi de ekleyip kaynama noktasına gelince çorbayı ateşten alın. Üzerine bir parça sızma zeytinyağı ekleyerek servis edin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!