Melis Yılmaz / melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2020 07:00
Hem sağlıklı hem çok lezzetli. Üstelik tam mevsimi! Taze incirin tadını katlamak için şeflerden tarifler istedik. Kiminde incirler salatada, kimindeyse pizzada. Muhallebi ve reçel de denemeye değer.
SIRADIŞI AMA ÇOK LEZZETLİ
BAKLAVA YUFKASINDA İNCİRLİ PİZZA
Şef Refika Birgül’den...
NE LAZIM?
- 120 gr tavuk göğsü
- 6 adet baklava yufkası
- 100 gr dilpeyniri
- 120 gr hellim peyniri
- 3 orta boy yeşil incir
- 1 çorba kaşığı balzamik sirke
- 5 yaprak fesleğen
- 5 yaprak reyhan
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
- 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 5 tutam tuz
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
NASIL YAPARIM?
Tavuk göğsünü tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Kırmızıbiber, karabiber, 1/4 çay kaşığı tuz ve bir çorba kaşığı zeytinyağıyla marine edin.
Fırına girebilen bir tavada bir kaşık zeytinyağında kavurun. Renk alınca küp küp doğradığınız 120 gram hellim peynirini ekleyin. Hellimler başta tavaya yapışacaktır, kendini bırakana kadar çevirmeyin. Hepsi pişince bir kaba alın.
Bir çorba kaşığı erimiş tereyağını fırçayla baklava yufkalarının her katına sürün ve bir tutam tuz ekin. Üçerli katlarla iki set haline getirin.
Fesleğen ve reyhan yapraklarıyla...
Tavukları pişirdiğiniz tavaya bir çorba kaşığı daha zeytinyağı ekleyin.
Baklava yufkalarından yaptığınız birinci seti alıp uzun bir dikdörtgen olacak şekilde katlayın. Bunu tavanın boyuyla hizalı olacak şekilde yerleştirin ve dışarıda kalan ucu da içe doğru katlayın. Diğer seti boşta kalan kenarlara yerleştirin. Tavanın içi yufkayla kaplanmış olmalı. Ocağın altını yakın.
Altı çıtırdayan yufkaya şeritler halindeki 100 gram dilpeynirini, kavurduğunuz hellimli tavukları ve son olarak enine dilimlenmiş incirleri ekleyin.
Altı güzelce kızarana kadar, yaklaşık beş dakika pişirin. Kenarlarını da elinizle biraz kabarık kalacak ama düzenli duracak hale getirin.
Izgara modunda çalışan fırınınızın en üst katında, baklava yufkasının kenarları renk alana kadar 2-3 dakika, sonra orta katta dilpeyniri yumuşayıp incirler hafif karamelleşene kadar 10 dakika daha pişirin.
Fesleğen ve reyhan yaprakları, birer çorba kaşığı balzamik sirke ve zeytinyağıyla hemen servis edin.
ÇOK PRATİK
İNCİRLİ MUHALLEBİ
Şef Aziz Tanrıkulu’ndan...
NE LAZIM?
- 6 adet incir
- 4 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 kahve fincanı tozşeker
- 1 paket vanilya
NASIL YAPARIM?
- İncirleri soyup mutfak robotundan geçirin. 1/3’ünü ayırın.
- Muhallebi malzemelerini tencereye alın. 3/4 inciri de ilave edip sürekli karıştırarak pişirin.
- Muhallebi kıvamına gelince kâselere aktarın.
- Soğuyunca üzerine ayırdığınız incir sosunu döküp nane yaprağıyla süsleyerek servis edin.
SALATASINI DA DENEYİN
İNCİRLİ TAZE BÖRÜLCE SALATASI
Şef Çiğdem Seferoğlu’ndan...
NE LAZIM?
- 500 gr taze börülce (İzmir börülcesi veya Fransız fasulyesi olarak da satılıyor)
- 1 çay bardağı fındık içi
- 2 adet incir
- 1/4 bağ taze nane
- 1 limon
- 1/4 bağ dereotu
- 1 yemek kaşığı balzamik sirke
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
NASIL YAPARIM?
- Taze börülceleri tuzlu kaynar suda 3-5 dakika kadar haşlayın.
- Kaynar sudan alıp buzlu su dolu başka bir kaba koyun.
- Balzamik, zeytinyağı, tuz, ince kıyılmış dereotu ve 1/2 limonun suyunu çırpın.
- Fındıkları kavurup irice kıyın ve sıcakken sosa ilave edin.
- Börülceleri buzlu sudan alıp bu sosla karıştırın.
- Servis tabağına alıp üzerine dilimlediğimiz incirleri ve aralarına taze nane yaprakları ekleyin.
KIŞA HAZIRLIK YAPIN
incir REÇELİ
Şef Türev Uludağ’dan...
NE LAZIM?
- 1 kg incir
- 1/2 kg tozşeker
- Yarım limon
- 8-9 adet karanfil
- Su
NASIL YAPARIM?
- İncirlerin sap kısmını kesin ve yıkayın.
- Suya şekeri ekleyin ve bal kıvamına gelinceye kadar kaynatın.
- Şerbetin içine incirleri bütün halde ekleyin ve yavaş yavaş karıştırın.
- Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Aromasını kuvvetlendirmek ve lezzetlendirmek için karanfil ekleyin. Ağda kıvamına gelene kadar kısık ateşte ağır ağır kaynatın.
- Reçel halini almaya başladıktan sonra şekerlenmemesi için yarım limon suyu sıkın.
- Üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın.
PÜF NOKTALARI
- Orta büyüklükte taze ve olgun incirler kullanın.
- Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanın. Aynı yöne ve nazik hareketlerle karıştırın.
- Üzerinde oluşan köpükleri alırsanız reçeliniz daha berrak olacaktır.