Hürrem Sultan Hamamı açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Hürrem Sultan Hamamı açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 14:49

Hürrem Sultan adına Mimar Sinan’a inşa ettirdiği Ayasofya Hamamı eski görkemine tekrar kavuştu.

Haberin Devamı



Hamamda ayrıca bahçe kısmında yer alan  A la Carte Türk mutfağı restoranı ve modern Cafe bölümü de hizmet verecek.

Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75 m uzunluğundadır. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılmıştır.

“Pir-i Pak”, “Keyf-i Hamam” ve “Hürrem Sultan Erguvan Bakımı”... Osmanlı usulü altın hamam tası ve ipek peştemal, kese, özel zeytinyağ sabunu gibi sadece dönemin en seçkin kişilerine sunulan hamam aksesuarları, şimdi Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı’nda hizmete sunuluyor.

Kültürümüzde sadece temizliğin değil kültürel paylaşımın merkezi olarak yer edinen hamam sefası, Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı ile sahip olduğu kültürel zenginliği tekrar kazanıyor.  Mekanda Gelin, Damat, Sünnet, Loğusa ve Asker Hamamı isimleriyle sunulan özel hamam ritüelleri, geçmişin özel eğlence ve paylaşım anlayışını tekrar keşfetme şansı sunuyor.

Haberin Devamı


AYASOFYA HÜRREM SULTAN HAMAMI HAKKINDA:

Özgün yapısını 450 yıldır koruyan Ayasofya Hürrem Sultan hamamı, Türk hamam mimarisinde bir çığır açarak kadınlar ve erkekler kısmının aynı eksen üzerinde yer aldığı ilk yapı olma özelliğini taşıyor. 1556 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan hamam; çifte hamam şekli ve 75 metre uzunluğuyla klasik dönem Osmanlı hamam mimarisinden ayrılıyor. Erkeklerin soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinin, kadınlar kısmının sıcaklık, ılıklık ve soğukluk bölümlerinin takip ettiği hamamın tüm kubbeleri kurşun ile kaplı. Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı’nın restorasyon projesi, tarihi eser restorasyonunda uzman bir isim olan Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Mimar Tevfik İlter tarafından yürütüldü. Alanında uzman akademisyen ve profesyonellerinden oluşan disiplinlerarası eki
bin aylar süren çalışmasının ürünü olan restorasyon sürecinde Hamam’ın orijinal mimarisinden hiç taviz verilmedi; Türkiye’de ilk kez kullanılan malzeme ve teknolojik sistemlerden yararlanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!