Güncelleme Tarihi:
Horlama fizyolojik olduğu kadar da sosyal bir problem. Dünyada birçok ülkede boşanma sebebi olarak kabul ediliyor. Bu konuda ki son tedavi tekniği somnoplasty, üç aydır Türkiye'de de uygulanıyor.
Horlama ile ilgili dünyada pekçok araştırma var. Son yıllarda konu ile ilgili bir aşama kaydedildi. Yöntemlerin en sonuncusu ‘‘somnoplasty’’ adı verilen bir girişim.
Bu girişimde burun ve boğaz bölgesinin anatomik yapısı ve mukoza bozulmadan tıkanıklık radyofrekans dalgaları ile ortadan kaldırılıyor. Bu dalgalar bilgisayar ekranı büyüklüğünde bir jeneratör aracılığıyla kontrol altına alınıyor. Sonra da üzerinde iki milimlik bir iğnenin olduğu bir tabanca vasıtasıyla hedef noktaya gönderiliyor.
Operasyonda burun, boğaz ve dil olmak üzere üç değişik tipte elektrod kullanılıyor. Elektrodlar aracılığı ile radyofrekans dalgası ya burundaki tıkayıcı dokunun ya yumuşak damağın dokusunun içerisine ya da doğrudan dil köküne gönderiliyor.
Elekrodlarla 75-85 santigrad derecelik bir ısı elde edilerek dokunun imha edilmesi (doku nekrozu) sağlanıyor. Bu ısı ile hedef doku yok edilirken mukozaya hiçbir zarar verilmiyor. Elektrodlar tek kullanımlık. Tabancanın arkasında bir chip var. İstense bile ikinci kez kullanılamıyor. Bu da enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık riskini ortadan kaldırıyor.
İmha edilen doku, kan ve lenf dolaşımı tarafından emilerek dışarı atılıyor. Vücut daha sonra yok olan dokunun yerine yeni doku oluşturuyor. Zamanla bölge küçülüyor ve kısmen sertleşiyor. Böylece burundaki tıkanıklık ya da yumuşak damak sertleşerek yukarı çekilmiş oluyor. Sonuç olarak horlama cerrahi müdaheleye gerek kalmadan ortadan kaldırılıyor.
Tedavi toplam olarak maksimum 15 dakikada sonuçlanıyor. Bunun için ameliyathane ortamı, genel aneztesi gerekmiyor. Kansız bir operasyon. Hasta operasyon sırasında ve sonrasında hiçbir ağrı hissetmiyor. Operasyon sonrasında yatması da gerekmiyor, normal yaşamına devam edebiliyor. Tedavinin yan etkisi yok. En etkili ve kesin çözüm. Ancak hasta ileriki yıllarda aşırı kilo alırsa tedaviyi tekrarlamak gerekebiliyor.
Somnoplasty tekniği ABD'de son üç yıldır uygulanıyor. Haziran 1999 sonunu da kapsayan bir açıklamaya göre ABD'de çeşitli kliniklerde 373 adet somnoplasty sistemi kullanılıyor. Ortalama günde 2 bin hasta bu yöntemle tedavi oluyor. Son bir yıldır da başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde de yöntem uygulanıyor. Yöntem üç ay önce de Türkiye'ye girdi. Cihazın bugünlerde üniversite hastanelerinde ve çeşitli kliniklerde pilot uygulaması yapılıyor.
KAHRAMANCA KÜKREME
Horlama, üst solunum yolu tıkanıklığı nedeniyle ortaya çıkan bir belirti. Kişi için fizyolojik olduğu kadar da sosyal problem yaratıyor. Dünyada birçok ülkede boşanma nedeni kabul ediliyor. Horlama daha çok erkeklerde görülüyor. Her on erkeğin sekizi horluyor. Yaşlanma ile birlikte horlayan erkek sayısı da artıyor.
Şişmanlık, alkol ve bazı sakinleştirici ilaçların kullanılması horlamanın şiddetini daha da çoğaltıyor. Horlayan kişiler yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına da aday kişiler. Boğaz bölgesindeki lenf bezleri büyük olan çocuklarda da horlama görülebiliyor.
Horlama kadınlarda daha az görülüyor. Kadın erkek arasındaki oran tıpta sekize bir olarak kabul edilmiş.
Bugüne dek horlamada birden 10'a kadar değişik şiddette skorlar tespit edilmiş. En şiddetlisine ‘‘kahramanca horlama’’ ya da ‘‘kükreme’’ deniyor. Hasta nara atarcasına horluyor.
Horlamanın üç ana nedeni var: Burun, dil ve yumuşak damak. Burun tıkanıklığı, alerjik nedenlerle burunda ödem oluşması, uyku esnasında yumuşak damak ile küçük dilin aşağıya sarkması ve büyük dil kökünün şişmesi veya geriye kaçması.
Horlamanın tedavisinde cerrahi yöntemlere son yıllarda lazer eklendi.
Her ikisinin de yan etkileri var.