Hollywood'da ağlatan veda

Güncelleme Tarihi:

Hollywoodda ağlatan veda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Onu herkes tanıyor. O, yıllar boyunca kendinden genç olan karakterleri başarıyla canlandıran, beyazperdenin sevilen aktörü Michael J. Fox. Geçtiğimiz günlerde Hollywood'a veda eden Fox, artık eşiyle birlikte, yakalandığı Parkinson hastalığına karşı mücadele edecek...

Geçtiğimiz günlerde ‘‘Spin City’’ dizisinin çekimlerinin yapıldığı stüdyoda toplananlar ve ekran karşısında dizinin son bölümünü izleyenler gözyaşlarını tutamadılar. Dizinin aktörü Michael J. Fox, ‘‘Sizlere şimdilik veda ediyorum. Bunu ben de istemezdim ama başka çarem kalmadı. Dualarınızda bana da yer verin. Sizlerle beraber olmak çok güzeldi. Beni gerçekten çok mutlu ettiniz. Fakat büyük bir savaş beni bekliyor. O savaşı kazanabilmek için sizlerden ayrılıyorum. Eğer savaş benim ve benim gibi pek çok insanın zaferiyle sona ererse, herşeye bıraktığım yerden tekrar başlarım.’’

Amerikan sinema ve televizyonunun sevimli aktörü Michael J. Fox, bu sözlerle rol arkadaşlarına ve hayranlarına veda etti. 38 yaşındaki sanatçı, tam dokuz yıldan beri Parkinson hastalığına yenik düşmemek için büyük bir azimle mücadele ediyor. Aldığı ilaçların haddi hesabı yok. Tıp dünyası, pek çok ünlü kişiyi de pençesine alan bu hastalığa ne yazık ki henüz bir çare bulamadı.

Ünlülerin hastalığı

Michael J. Fox, son konuşmasını yaparken ellerinin titremesini önlemek için bileklerini sıkı sıkı kavramıştı. Her zaman gülümseyen yüzünde o sabah çok acı bir ifade vardı. 32 milyon kişinin severek izlediği ‘‘Spin City’’ dizisinin bu son bölümünde Michael J. Fox'un canlandırdığı karakter şansını Washington'da aramak için arkadaşlarına veda ediyor ve genç aktör tek başına yürürken ekran kararıyor.

Sinir sistemini çalışamaz duruma getiren Parkinson hastalığı, başta ünlü boksör Muhammed Ali olmak üzere pek çok ünlü kişiyi genç yaşta mesleğine veda etmek zorunda bıraktı.

Kanadalı aktör Michael J. Fox'u ilk olarak ülkemizde de yayınlanan ‘‘Aile Bağları’’ dizisinde tanımıştık. Daha sonra genç aktörün uçarı çapkınlıklarıyla ilgili öyküler basında yer aldı. Çocuksu görünüşü aktöre pek çok sevgili kazandırmıştı.

Hollywood'un sayılı çapkınları arasında Michael J. Fox'un da adı geçiyordu ama bir süre sonra genç aktör hayatının kadınını bulduğunu söyleyerek çapkınlığı noktaladı. O artık mutlu bir yuvanın reisiydi. İki çocuk sahibi olmuştu, televizyon dizileri ve sinema filmleri ona bir servet kazandırmıştı. Kısacası herşey inanılmayacak derecede iyi gidiyordu. Ve günlerden bir gün, tılsım bozuldu. Michael J. Fox, ellerinin titremesine engel olamıyordu. Bir çok testten geçti, dünyanın en ünlü sinir uzmanlarına göründü. Genç aktör daha 30 yaşına bile gelmeden kötü kaderine boyun eğmesi istendi. Parkinson hastalığının bilinen bir tedavisi yoktu. Çeşitli ilaçlar ve terapiler, titremelerin dozunun artmasını bir süre azaltabiliyordu.

Çocuklarına zaman ayıracak

Kanadalı aktör, acı gerçeği öğrendikten sonra bu hastalıkla sonuna kadar mücadele etmeye karar verdi. Kendi adını taşıyan bir vakıf kurdu. Dünyanın en tanınmış sinir uzmanlarını, Parkinson hastalığına çare bulmaları için görevlendirdi. Bir yandan da kamera karşısındaki çalışmalarına devam etti. ‘‘Geleceğe Dönüş’’ isimli sinema filminin büyük başarı kazanması üzerine aynı konuyu işleyen iki film daha çevirdi. Fakat aktörün hastalığı her şeye rağmen ilerliyordu. Bazı günler, 11 yaşındaki oğlu Sam, babasının ellerini tutup titremesini durdurmaya çalışıyordu. Beş yaşındaki ikiz kızları Aquinnah ve Schuyler, babalarının titremesinden korkup çığlık çığlığa kaçışıyorlardı. Aktörün sinema oyuncusu olan eşi Tracy Pollan, kocasının dişlerini fırçalamak dahil pek çok işini üstlenmek zorunda kalıyordu.

İşte bu koşullar altında büyük bir soğukkanlılıkla ve kararlılıkla oyunculuğunu sürdürmeye çalışan aktör, sonunda pes etti. Bir süre sonra zihinsel faaliyetinin de bozulacağını ve belki çocuklarını bile tanımakta güçlük çekeceğini bildiği için çocuklarıyla daha çok beraber olmak istemişti. Ayrıca bu koşullar altında rol yapmayı sürdürmesi de çok zordu, hatta imkansızdı.

Michael J. Fox, stüdyoda arkadaşlarına ve izleyicilerine veda ettikten sonra, gelecekten hiç de umutsuz olmadığını belirtti. ‘‘50 yaşıma gelmeden bu hastalığa çare bulunacağına inanıyorum. O zaman yeniden çok sevdiğim mesleğime dönebilirim’’ dedi.

Fox, Parkinson hastalığına çare bulmak için çalışan bilim adamlarını, çalışmalarını hızlandırmaya yönlendirdi. Yıllar önce Rock Hudson'un Aids'e yakalanmasıyla, bu hastalığa karşı mücadele de artmıştı. Michael J. Fox, aynı şeyi Parkinson hastalığı için yapmaya çalışıyor. Ve de başarılı olduğu ortada. Bugünlerde Hollywood'da ve tıp araştırma merkezlerinde en güncel konu Parkinson hastalığı...

l Derleyen: Azize BERGİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!